2023. 11. 29. szerda
Taksony
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új, modern szimulátor támogatja az ejtőernyősképzést

Új, modern szimulátor támogatja az ejtőernyősképzést
honvedelem.hu  |  2023. 02. 17., 09:33
Új, modern szimulátor támogatja az ejtőernyősképzést

Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnöke is kipróbálta azt a szimulátort, amely jelentősen bővíti az ejtőernyős képzés lehetőségeit a Magyar Honvédségben. Az új kiképzéstechnikai eszközt február 16-án, csütörtökön adták át Szolnokon, az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

„Az új szimulátor egy teljesen új világot nyit meg az ejtőernyős kiképzésben. Sokan azt hiszik, hogy a szimulátorozás csak játék, holott attól még, hogy grafikai támogatás van mögötte, nem szabad játékként tekinteni rá” – mondta Szabó Norbert hadnagy, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár Speciális Ejtőernyő Kiképző Központ parancsnokhelyettese az e.Sigma – Parachute simulator SOKOL M 3.0 elnevezésű szimulátor bemutatóján, amit február 16-án tartottak a szolnoki alakulatnál.

Az eseményen – amelyen dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagynak és kíséretének bemutatták a szimulátort – dr. Bali Tamás ezredes, az alakulat parancsnoka arról beszélt, hogy a beszerzési eljárás gondolata már a koronavírus-járvány kezdetén felmerült a dandárnál: 2020-ban fogalmazódott meg az elképzelés, miszerint az ejtőernyősképzés gazdagításához, a körkupolás, illetve a légcellás képzéshez szükséges lenne egy szimulátor beszerzése. Maga a beszerzési eljárás 2021-ben, a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként indult meg.

„Mintegy két év után érkeztünk el oda, hogy itt van egy olyan szimulátor, ami biztosítja az alapelvárásainknak megfelelő képzést, mind a körkupolás, mind a légcellás kiugrás, szabadesés, ereszkedés, illetve a földet érés begyakorlásához. Valamennyi stációt tudunk gyakoroltatni az ejtőernyősökkel, de nemcsak a normál eljárásokat, hanem a vészhelyzeti eljárásokat, vagyis azokat a rendellenességeket is tudjuk szimulálni, amelyek felmerülhetnek a bevetések során. Nagyon fontos: nem csak nappali, hanem éjszakai, tehát éjjellátó képzést is tudunk biztosítani, amely új kaput nyitott a harcászati jellegű képzésnek. Nyilván az ugrásokat helyettesíteni nem tudjuk, de sokkal biztonságosabbá tudjuk tenni azokat a szimulátor használatával” – jelentette ki dr. Bali Tamás ezredes.

Az alakulat parancsnoka hozzátette: a tesztüzem tavaly december kezdődött meg, ennek során kiképzésen estek át az MH Kiss József 86. Helikopterdandár és az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár oktatói, akik így már hozzáfoghatnak saját állományuk kiképzéséhez. Azzal, hogy idén a debreceni felderítő katonák kiképzésére is sor kerül, a Magyar Honvédség ejtőernyős kiképzésének szerves részévé válik az újonnan beszerzett szimulátor – emlékeztetett a dandárparancsnok.Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy méltatta a nagyvolumenű fejlesztést. A Honvéd Vezérkar főnöke maga is kipróbálta a szimulátort, amelynek teljesítményét pozitívan értékelte, kiemelve, hogy a szimulátoros képzések az elmúlt évek során új szintre kerültek a Magyar Honvédségen belül.

„Az ejtőernyős kiképzés nagyon fontos dolog, az ejtőernyős hivatás komoly teljesítmény, amelynek az egyik jellemzője éppen az, hogy mindig a lehető legrosszabbra kell felkészülni. A szimulátor pont erre alkalmas: valós idejű szituációban olyan vészhelyzeteket kínálhatunk az ejtőernyősnek, amelyre akár a valós életben is számíthat. Ez nem csak a légcellás ugráshoz, hanem a bekötött ugrásra is jellemző, valamint újdonság, hogy a pilóta most a vészhelyzeti eseteket is gyakorolhatja” – mondta el honlapunk kérdésére Szabó Norbert hadnagy a szimulációs képességek értékeléseként.

A rendezvényen elhangzott: a szimulátornak biztosítania kell a valós ejtőernyős feladatok szimulált végrehajtásának, valamint az ejtőernyős ugrások élményszerű bemutatásának, előzetes képzettség nélküli kipróbálásának lehetőségét a Magyar Honvédség hivatásos, szerződéses és tartalékos katonái részére. A maximálisan 300 kilogrammos súllyal terhelhető szimulátor egy függesztő mechanikával rendelkező állványból, egy vezérlő egységből, egy VR szemüvegből, ejtőernyő hevederből, összekötő kábelekből és az egyes programok irányításához szükséges számítógépből áll.

A szimulátort minimum egy kiképzett operátor kezeli, aki létrehozza az ugrási feladatról szóló forgatókönyvet, és akinek a beprogramozott feladat közben is van lehetősége a paramétereken változtatni. A felfüggesztett hevederben tartózkodó személlyel szemben lévő instruktor vagy a többi kiképzendő a kereten rögzített kijelzőn is láthatja, hogy milyen eljárást alkalmaz az ugró.

A szimulátor egyik legfontosabb gyakorlati előnye, hogy használatával az ugrók tökéletesíthetik képességeiket, ezzel lerövidítve a tapasztalatszerzéshez szükséges időt.

További fotók a linkre kattintva érhetőek el!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-13 11:49:38
2003. november 13-án délelőtt 11 órakor ismét megtörtént a megszokhatatlan, egy repülőgép eltűnt a lokátorok képernyőjéről és nem válaszolt semmilyen frekvencián. Azonnal felszállt a kutató-mentő helikopter a két egykori kollégiumi szobatárs keresésére.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.
2023. 11. 16., 12:26
A közelmúltban zajlott az idei év - légierős szempontból - legfontosabb, a haderőnem minden alakulatát és technikai eszközét megmozgató kiképzési esemény, a Kék Villám IV. gyakorlat, amelynek feladatai és célkitűzései szorosan illeszkednek az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti, országos gyakorlat tematikájába.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!