2024. 02. 21. szerda
Eleonóra
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

H145M - A jövő flottája

H145M - A jövő flottája
honvedelem.hu  |  2022. 02. 02., 11:18
H145M - A jövő flottája

„Az Airbus H145M helikopterflotta teljessé vált” – mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison rendezett programzáró ünnepségen, február 1-jén, kedden.

„Amin gondolkodtunk, amit terveztünk, az itt van mellettünk, itt van közöttünk” – mondta Benkő Tibor, hozzátéve: a 2017-ben útjára indított Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként, a kormány segítségével és támogatásával, valamint a katonák hozzáállásával, rövid idő alatt sikerült megvalósítani a légierő képességfejlesztését és „ma büszkén nézhetünk ezekre az eszközökre”.

A honvédelmi miniszter kiemelte: azért, hogy a nemzetközi viszonylatban is nagyon gyors ütemű fejlesztés sikerrel járt, köszönet illeti az Airbus Helicopters-t is. A közös munka folytatódik, hiszen zajlik a légierő további képességbővítése; a rámpás teher- és a csapatszállító repülőgépek mellé - 2023 és 2025 között - megérkeznek majd a H225M többcélú szállítóhelikopterek is -tette hozzá a tárcavezető.

„Mi a világ legerősebb szövetségi rendszerének, a NATO-nak vagyunk elfogadott, elkötelezett tagjai. Nekünk ebben a szövetségben feladatunk és kötelességünk van. És ezeket a feladatokat, ezeket a kötelezettségeket igenis csak a XXI. századbeli technikai eszközökkel, és kiválóan felkészített katonákkal lehet megoldani. Büszkén mondhatjuk azt, hogy 23 éve vagyunk tagjai a NATO-nak. Ebben a 23 évben ez az időszak az, amikor a legintenzívebb, legnagyobb volumenű honvédségi haderőfejlesztést tudunk végrehajtani. Ez az az időszak, amikor elértük azt, hogy a NATO-n belül egy olyan megbecsült országként kezelnek minket, hogy Magyarországon Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot tudtunk létrehozni” – mondta Benkő Tibor.

Dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, nemzeti fegyverzeti igazgató emlékeztetett: 2016-ban született meg a gondolat, hogy új helikopterflottát kellene vásárolni a Magyar Honvédség számára. „2016 óta pontosan hat év telt el. Hat év általában amíg egy NATO tagállam egy tender eljárást lefolytat a saját haditechnikai eszközeinek a beszerzése tekintetében. Hat év a mi esetünkben azt jelenti, hogy a döntéstől a hadrendbe állításig lehoztuk az egész projektet” – mondta, hozzátéve: az együttműködésért és a támogatásért külön köszönet illeti a helikopterbázis teljes állományát. „A Magyar Honvédség jövőbe mutatóan és bölcsen választott, amikor elsőként tette le a voksát a HForce-rendszerrel felszerelt H145M mellett” - hangsúlyozta.

Matthieu Louvot, az Airbus Helicopters ügyvezető alelnöke. Mint fogalmazott: a gyorsköteles kijuttató rendszerrel, nagy teljesítményű kamerákkal, ballisztikus védelemmel és elektronikai önvédelmi eszközökkel felszerelt helikopter kategóriájának legjobbja.

Dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka az elért eredményeket emelte ki köszöntőjében. Mint hangsúlyozta, az első gép megérkezése óta eltelt két évben jelentős probléma és baleset nélkül sikerült több mint hatezer órát repülni a H145M helikopterekkel. Kilencven repülőműszaki és ötven pilóta kapott átképzést Donauwörth-ben – mindannyian sikeresen végezték el a tanfolyamot.

A rendezvényen Benkő Tibor - a honvédelem ügye érdekében, a katonai helikopteres repülés, oktatás, kiképzés, ellenőrzés területén huzamos időn át teljesített kiemelkedő munkája, valamint a katonairepülő-hagyományok méltó ápolása, megőrzése és népszerűsítése érdekében végzett, áldozatos tevékenysége elismeréséül - a Honvédelemért kitüntető cím babérkoszorúval ékesített fokozatát adományozta és adta át Emperger Ferenc nyugállományú őrnagy részére.

A H145M flottát Kálinger Roland alezredes, katolikus tábori lelkész áldotta meg. Az ünnepséget a díszelgő légikötelék alacsony magasságú áthúzása zárta: az immár 6800, esemény- és balesetmentes repült órával büszkélkedő, modern helikopterek kötelékét a nagy elődök, azaz két Mi-24-es és egy Mi-17-es vezette.

Az eseményen – mások mellett – részt vett dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Szabó István, a tárca honvédelmi államtitkára, valamint Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese.

További fotókat a linkre kattintva találhatnak Olvasóink!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 07., 16:28
Mint ahogy arról már lapunkon is beszámoltunk, 2024. február 4-8. között védelmi ipari szakkiállítást rendeznek Rijádban, ahol a legnagyobb repülőgépgyártó vállalatok is jelen vannak. A Boeing kapcsán az új F-15EX értékesítéséről is vannak friss információk.
2024. 02. 06., 16:32
A Brit Királyi Légierő pilótaképző rendszere a közelmúltban többször is a hírek szereplője volt: most a képzés fő platformjának tekinthető BAE Systems Hawk T2 flottáról láttak napvilágot friss hírek.
2024. 02. 05., 15:03
A Szaúdi Királyi Légierő bemutató köteléke, a Saudi Hawks, a magyar közönség számára sem ismeretlen, hiszen 2021-ben részt vettek a Kecskeméten megrendezett Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatón. A csapatról most friss hírek láttak napvilágot!
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 21., 11:22
A Wizz Air flottájába megérkezett a kétszázadik repülőgép, ezzel a légitársaság flottájának átlagéletkora 4,2 évre csökken.
2024. 02. 20., 15:44
Európában Németország volt a vezető felhasználó, az országban a típust 1971-től 2013-ig tartották rendszerben.
2024. 02. 13., 09:26
Működésének ötvenedik évfordulóját ünnepelte az Aeroporti di Roma. Születésnapi meglepetésként Giotto üvegalkotásait állították ki az egyes terminálon.
2024. 02. 12., 09:24
A képeken szereplő repülőgépek többsége ebben a formában már nem látható, mert vagy kivonták az adott légitársaságtól vagy maga a cég szűnt meg, esetleg a típus tűnt el teljesen a kereskedelmi repülésből.

  Legfrissebbek most

2024. február 21. újabb mérföldkőként vonul be a Török Légierő történetébe, hiszen teljesítette első repülését az ötödik generációs, KAAN harci repülőgép prototípusa. Mutatjuk a videót!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

India védelmi minisztériuma 2024. február 16-án hagyta jóvá 15 darab, különböző változatú Airbus Defence C295 többfeladatú, tengerészeti járőr repülőgép megvásárlását.