2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

H145M - A jövő flottája

H145M - A jövő flottája
honvedelem.hu  |  2022. 02. 02., 11:18
H145M - A jövő flottája

„Az Airbus H145M helikopterflotta teljessé vált” – mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison rendezett programzáró ünnepségen, február 1-jén, kedden.

„Amin gondolkodtunk, amit terveztünk, az itt van mellettünk, itt van közöttünk” – mondta Benkő Tibor, hozzátéve: a 2017-ben útjára indított Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként, a kormány segítségével és támogatásával, valamint a katonák hozzáállásával, rövid idő alatt sikerült megvalósítani a légierő képességfejlesztését és „ma büszkén nézhetünk ezekre az eszközökre”.

A honvédelmi miniszter kiemelte: azért, hogy a nemzetközi viszonylatban is nagyon gyors ütemű fejlesztés sikerrel járt, köszönet illeti az Airbus Helicopters-t is. A közös munka folytatódik, hiszen zajlik a légierő további képességbővítése; a rámpás teher- és a csapatszállító repülőgépek mellé - 2023 és 2025 között - megérkeznek majd a H225M többcélú szállítóhelikopterek is -tette hozzá a tárcavezető.

„Mi a világ legerősebb szövetségi rendszerének, a NATO-nak vagyunk elfogadott, elkötelezett tagjai. Nekünk ebben a szövetségben feladatunk és kötelességünk van. És ezeket a feladatokat, ezeket a kötelezettségeket igenis csak a XXI. századbeli technikai eszközökkel, és kiválóan felkészített katonákkal lehet megoldani. Büszkén mondhatjuk azt, hogy 23 éve vagyunk tagjai a NATO-nak. Ebben a 23 évben ez az időszak az, amikor a legintenzívebb, legnagyobb volumenű honvédségi haderőfejlesztést tudunk végrehajtani. Ez az az időszak, amikor elértük azt, hogy a NATO-n belül egy olyan megbecsült országként kezelnek minket, hogy Magyarországon Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot tudtunk létrehozni” – mondta Benkő Tibor.

Dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, nemzeti fegyverzeti igazgató emlékeztetett: 2016-ban született meg a gondolat, hogy új helikopterflottát kellene vásárolni a Magyar Honvédség számára. „2016 óta pontosan hat év telt el. Hat év általában amíg egy NATO tagállam egy tender eljárást lefolytat a saját haditechnikai eszközeinek a beszerzése tekintetében. Hat év a mi esetünkben azt jelenti, hogy a döntéstől a hadrendbe állításig lehoztuk az egész projektet” – mondta, hozzátéve: az együttműködésért és a támogatásért külön köszönet illeti a helikopterbázis teljes állományát. „A Magyar Honvédség jövőbe mutatóan és bölcsen választott, amikor elsőként tette le a voksát a HForce-rendszerrel felszerelt H145M mellett” - hangsúlyozta.

Matthieu Louvot, az Airbus Helicopters ügyvezető alelnöke. Mint fogalmazott: a gyorsköteles kijuttató rendszerrel, nagy teljesítményű kamerákkal, ballisztikus védelemmel és elektronikai önvédelmi eszközökkel felszerelt helikopter kategóriájának legjobbja.

Dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka az elért eredményeket emelte ki köszöntőjében. Mint hangsúlyozta, az első gép megérkezése óta eltelt két évben jelentős probléma és baleset nélkül sikerült több mint hatezer órát repülni a H145M helikopterekkel. Kilencven repülőműszaki és ötven pilóta kapott átképzést Donauwörth-ben – mindannyian sikeresen végezték el a tanfolyamot.

A rendezvényen Benkő Tibor - a honvédelem ügye érdekében, a katonai helikopteres repülés, oktatás, kiképzés, ellenőrzés területén huzamos időn át teljesített kiemelkedő munkája, valamint a katonairepülő-hagyományok méltó ápolása, megőrzése és népszerűsítése érdekében végzett, áldozatos tevékenysége elismeréséül - a Honvédelemért kitüntető cím babérkoszorúval ékesített fokozatát adományozta és adta át Emperger Ferenc nyugállományú őrnagy részére.

A H145M flottát Kálinger Roland alezredes, katolikus tábori lelkész áldotta meg. Az ünnepséget a díszelgő légikötelék alacsony magasságú áthúzása zárta: az immár 6800, esemény- és balesetmentes repült órával büszkélkedő, modern helikopterek kötelékét a nagy elődök, azaz két Mi-24-es és egy Mi-17-es vezette.

Az eseményen – mások mellett – részt vett dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Szabó István, a tárca honvédelmi államtitkára, valamint Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese.

További fotókat a linkre kattintva találhatnak Olvasóink!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 13:14
A Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.
2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 11:20
A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.
2023. 06. 02., 09:14
Ezt mi sem ússzuk meg – gondolhatta bárki, aki 2013 júniusának elején az ausztriai áradásról készült televíziós híradásokat látta, hiszen a Dunán lefolyó hatalmas vízmennyiség rekordméretű árvizet ígért Magyarországnak. Ennek megfelelően megkezdődött a felkészülés a védekezésre.
2023. 06. 01., 09:49
A Magyar Légierő minden fegyverneme, alakulata megmozdult, a vezetési elemek, a készenléti szolgálatok, a katonai szervezetek repülő-, helikopter és légvédelmi rakétacsapatai komplex és valós feladat végrehajtásukkal demonstrálták a légierő jelenlegi képességeit a Kék Villám 2023/2 gyakorlaton.
2023. 06. 01., 09:20
Több mint húsz év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

  Legfrissebbek most

A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.