2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 391 Ft   : 357 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

H145M - A jövő flottája

H145M - A jövő flottája
honvedelem.hu  |  2022. 02. 02., 11:18
H145M - A jövő flottája

„Az Airbus H145M helikopterflotta teljessé vált” – mondta dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison rendezett programzáró ünnepségen, február 1-jén, kedden.

„Amin gondolkodtunk, amit terveztünk, az itt van mellettünk, itt van közöttünk” – mondta Benkő Tibor, hozzátéve: a 2017-ben útjára indított Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program részeként, a kormány segítségével és támogatásával, valamint a katonák hozzáállásával, rövid idő alatt sikerült megvalósítani a légierő képességfejlesztését és „ma büszkén nézhetünk ezekre az eszközökre”.

A honvédelmi miniszter kiemelte: azért, hogy a nemzetközi viszonylatban is nagyon gyors ütemű fejlesztés sikerrel járt, köszönet illeti az Airbus Helicopters-t is. A közös munka folytatódik, hiszen zajlik a légierő további képességbővítése; a rámpás teher- és a csapatszállító repülőgépek mellé - 2023 és 2025 között - megérkeznek majd a H225M többcélú szállítóhelikopterek is -tette hozzá a tárcavezető.

„Mi a világ legerősebb szövetségi rendszerének, a NATO-nak vagyunk elfogadott, elkötelezett tagjai. Nekünk ebben a szövetségben feladatunk és kötelességünk van. És ezeket a feladatokat, ezeket a kötelezettségeket igenis csak a XXI. századbeli technikai eszközökkel, és kiválóan felkészített katonákkal lehet megoldani. Büszkén mondhatjuk azt, hogy 23 éve vagyunk tagjai a NATO-nak. Ebben a 23 évben ez az időszak az, amikor a legintenzívebb, legnagyobb volumenű honvédségi haderőfejlesztést tudunk végrehajtani. Ez az az időszak, amikor elértük azt, hogy a NATO-n belül egy olyan megbecsült országként kezelnek minket, hogy Magyarországon Többnemzeti Hadosztály-parancsnokságot tudtunk létrehozni” – mondta Benkő Tibor.

Dr. Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos, nemzeti fegyverzeti igazgató emlékeztetett: 2016-ban született meg a gondolat, hogy új helikopterflottát kellene vásárolni a Magyar Honvédség számára. „2016 óta pontosan hat év telt el. Hat év általában amíg egy NATO tagállam egy tender eljárást lefolytat a saját haditechnikai eszközeinek a beszerzése tekintetében. Hat év a mi esetünkben azt jelenti, hogy a döntéstől a hadrendbe állításig lehoztuk az egész projektet” – mondta, hozzátéve: az együttműködésért és a támogatásért külön köszönet illeti a helikopterbázis teljes állományát. „A Magyar Honvédség jövőbe mutatóan és bölcsen választott, amikor elsőként tette le a voksát a HForce-rendszerrel felszerelt H145M mellett” - hangsúlyozta.

Matthieu Louvot, az Airbus Helicopters ügyvezető alelnöke. Mint fogalmazott: a gyorsköteles kijuttató rendszerrel, nagy teljesítményű kamerákkal, ballisztikus védelemmel és elektronikai önvédelmi eszközökkel felszerelt helikopter kategóriájának legjobbja.

Dr. Koller József dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka az elért eredményeket emelte ki köszöntőjében. Mint hangsúlyozta, az első gép megérkezése óta eltelt két évben jelentős probléma és baleset nélkül sikerült több mint hatezer órát repülni a H145M helikopterekkel. Kilencven repülőműszaki és ötven pilóta kapott átképzést Donauwörth-ben – mindannyian sikeresen végezték el a tanfolyamot.

A rendezvényen Benkő Tibor - a honvédelem ügye érdekében, a katonai helikopteres repülés, oktatás, kiképzés, ellenőrzés területén huzamos időn át teljesített kiemelkedő munkája, valamint a katonairepülő-hagyományok méltó ápolása, megőrzése és népszerűsítése érdekében végzett, áldozatos tevékenysége elismeréséül - a Honvédelemért kitüntető cím babérkoszorúval ékesített fokozatát adományozta és adta át Emperger Ferenc nyugállományú őrnagy részére.

A H145M flottát Kálinger Roland alezredes, katolikus tábori lelkész áldotta meg. Az ünnepséget a díszelgő légikötelék alacsony magasságú áthúzása zárta: az immár 6800, esemény- és balesetmentes repült órával büszkélkedő, modern helikopterek kötelékét a nagy elődök, azaz két Mi-24-es és egy Mi-17-es vezette.

Az eseményen – mások mellett – részt vett dr. Vidoven Árpád, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára, Szabó István, a tárca honvédelmi államtitkára, valamint Sándor Zsolt vezérőrnagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese.

További fotókat a linkre kattintva találhatnak Olvasóink!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024. 06. 24., 13:35
Az MH 47. Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) újabb jelentős mérföldkövet ért el, ugyanis átadták a 3200 négyzetméteres Kombinált Légikikötőt (Combined Aerial Port Facility – CAPF) június 19-én, Pápán.
2024-07-07 22:39:13
Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű járatkéséssel és -törléssel kellett számolnia a légi utasoknak Európa-szerte, így Budapesten is. A Budapest Airport számára ebben a helyzetben különösen fontos, hogy az utasairól megfelelően gondoskodjon, ezért a menedzsment azonnali döntését követően a repülőtéren egy-egy dedikált várakozóterületet jelölt ki 2A és 2B terminálokon.
2024-06-26 13:01:20
2024. június 6-tól Francois Berisot tölti be a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatói posztját. A szakember több mint két évtizedes nemzetközi aviatikai szakmai tapasztalattal rendelkezik, az elmúlt 5 évben a VINCI Airports-hoz tartozó belgrádi Nikola Tesla Repülőtér vezérigazgatója volt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia - több európai országhoz hasonlóan - a Lockheed Martin ötödik generációs harci repülőgépével, az F-35-össel modernizálná légierejét.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.