2023. 03. 20. hétfő
Klaudia
: 399 Ft   : 374 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Harmadik balti misszióját teljesítette a Magyar Honvédség - Visszafogadó ünnepség Kecskeméten

Harmadik balti misszióját teljesítette a Magyar Honvédség - Visszafogadó ünnepség Kecskeméten
Darabos Erika  |  2022. 12. 13., 10:31
Harmadik balti misszióját teljesítette a Magyar Honvédség - Visszafogadó ünnepség Kecskeméten

2022. december 12-én, hétfőn az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison rendezték meg a Magyar Honvédség sikeresen teljesített, harmadik baltikumi missziójának visszafogadó ünnepségét! Helyszíni beszámoló!

A sajtó számára is nyilvános eseménynek ezúttal a repülőbázis IX. lefedése adott otthont, a ceremónia a 33-as oldalszámú JAS 39C Gripen szomszédságában zajlott. A program a csapatzászló bevonulásával indult: az elöljáró fogadása, a jelentés beadása és a Himnusz eléneklése után Tóth Róbert főhadnagy, a bázis protokoll tisztje köszöntötte a megjelenteket: jelen volt többek között dr. Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka, Ugrik Csaba dandártábornok, a Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, továbbá az alakulatok és társszervek, valamint a megye és városvezetés képviselői, a kontingens tagjai, valamint a családtagok.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
Ványik Attila alezredes, a kontingens parancsnoka (Fotó: Szúh József)

Meghallgathattuk Ványik Attila alezredes, a Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység (FLKA BLOCK 60) parancsnokának jelentését a misszió sikeres végrehajtásáról, amit dr. Koller József dandártábornok személyes élményekkel tarkított beszéde követett.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
Dr. Koller József dandártábornok, a Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka (Fotó: Szúh József)

Az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoka nevében is köszöntötte az állományt és gratulált a misszió sikeres teljesítéséhez. Kiemelte, hogy sikeres négy hónapon vagyunk túl, melyre méltán lehet büszke az alakulat és a Magyar Honvédség egyaránt. Dr. Koller József beszélt a balti misszió történetéről, 2004-es indulásáról, a NATO - benne Magyarország - szerepvállalásának fontosságáról, illetve arról is, hogy ez a külszolgálat milyen új kihívások (pl. időjárás, helyszín, légtér biztonsága) elé állította akkor haderőnket.

Elsőként 2014-ben mérték fel a litván bázist, melynek alapján megszületett a döntés arról, hogy a rendelkezésre álló infrastruktúra és a biztonságos környezet lehetővé teszi a magyar szerepvállalást. A mostani, immáron harmadik misszió összegzésekor kihangsúlyozta, hogy a helyzet megváltozott, háborús időket élünk, így ez a misszió veszélyesebb volt a korábbiaknál, kívánságként egyértelműen azt fogalmazta meg, hogy mindenki rendben hazatérjen. A parancsnok köszönő szavakkal zárta beszédét: megköszönte többek között a hajózók, a műszaki állomány, továbbá a logisztika munkáját, azt a minőségi feladatellátást, amit távol kecskeméti bázisuktól is kiválóan elvégeztek, ékes bizonyítékaként annak, hogy Magyarország a NATO elkötelezett tagja. Dr. Koller József személyes, missziós tapasztalatait felidézve emelte ki azt, hogy egy-egy külszolgálat során milyen fontos az itthon maradt családtagok támogatása és türelme, melyért mindenképpen külön köszönet illeti őket!

A rendezvényt a csapatzászló őrzési helyre történő elvezetése, valamint a Szózat zárta. Az esemény végén – kültéri programelemként - egy Gripen géppár (43+38) felszállását és alacsony áthúzását tekinthettük meg.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
Gripen géppár áthúzás a visszafogadó ünnepség zárásaként (Fotó: Vámosi Sándor)

A Magyar Honvédség 2015 és 2019 után 2022. augusztus 1. és november 30. között látta el ismét a Baltikum (Lettország, Litvánia, Észtország) légterének védelmét, a következő misszió tervezetten 2025-ben várható. Az elmúlt négy hónapban a BAP 60. rotációja magyar vezetés alatt zajlott: a litván Siauliai bázison közel 80 fős kontingens teljesített szolgálatot. A harmadik külszolgálat alatt Gripen hajózóink összesen 304 repült órát gyűjtöttek, az éles riasztások száma 19 db volt, a gyakorló riasztásoká pedig 62 db. A misszió záróakkordjaként 2022. december 1-jén, csütörtökön tartották meg a litván bázison a balti légtér jelképes kulcsának átadási ünnepségét, a magyarokat vezető nemzetként Lengyelország váltja (F-16-osokkal), kisegítő nemzetként pedig a Francia Légierő van jelen négy Rafale vadászbombázóval. A magyar kontingens hazatelepülése a kulcsátadó ceremónia napjával vette kezdetét: a Gripenek (4 példány) érkezését követően, december 3-án, szombaton a Nehéz Légiszállító Ezred C-17-ese hozta haza a kontingens többségét, a földi lépcső pedig december második hetében érkezett vissza a Kecskeméti Repülőbázisra. A mai napon lezajlott visszafogadó ünnepséggel lezárult a Magyar Honvédség harmadik balti missziója, folytatás 2025-ben!

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
A géppár egyik tagjaként ezúttal a 43-as oldalszámú JAS 39D Gripent láthattuk (Fotó: Vámosi Sándor)

A képgalériánkban látható albumokat ezúton is köszönjük Szúh Józsefnek és Vámosi Sándornak, a meghívót pedig az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

További helyszíni felvételekért látogassanak el a honvedelem.hu, a Kecskeméti Médiacentrum, a baon.hu, illetve az LHKE Spotter Team oldalára!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 07., 15:52
A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium március 7-én, kedden.
2023. 03. 07., 15:05
2023. március 7-én a déli órákban, kötelékrepülés közben összeütközött az Olasz Légierő két SIAI-Marchetti S-208M típusú kiképző repülőgépe, személyzetük életét vesztette a katasztrófa során.
2023. 02. 17., 14:18
2021-es hírek szerint a ghánai parlament rábólintott arra a közel 111 millió eurós beszerzésre, melynek keretein belül hat példányt vásárolnak az Aero Vodochody új L-39NG típusából. Előrelépés azóta sincs az ügyben.
2023. 02. 16., 14:49
2022 decemberében kaptak szárnyra azok a hírek, mely szerint a Görög Légierő használt C-130J Hercules közepes, katonai szállító repülőgépeket kíván beszerezni a kiöregedő C-130B és C-130H változatok helyére.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
2023-03-13 15:45:08
2023. március 18-án, szombaton rendezik meg a XXXI. Szolnoki Országos Makettkiállítás és Verseny névre keresztelt rendezvényt, mely a makettrajongók naptárjában az év egyik kiemelkedő eseménye. Olvasóinknak emellett egyéb programokat is összegyűjtöttünk március hónapra vonatkozóan!
2023-03-08 14:12:41
A Békés Airport Kft. Facebook oldalán olvasható az a közlemény, mely szerint 2023. március 9-én, tervezetten 14 órától 17 óráig megtekinthetőek lesznek a Magyar Honvédség békéscsabai repülőtérre ideiglenesen áttelepült helikopterei.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 20., 11:53
Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta az újgenerációs Air Force One, a VC-25B színtervét.
2023. 03. 17., 11:50
A börgöndi Csapatrepülő Parancsnokság parancsnokának intézkedése alapján, a szentkirályszabadjai 87. Közepes Szállítóhelikopter Ezred ezredparancsnoki intézkedésében foglaltak szerint, 1976. szeptember 1-én, Mi-8-as helikopterekkel megkezdte működését a Magyar Néphadsereg légi kutató-mentő készültségi szolgálata, amely 1990. március közepétől már a Magyar Honvédség rendszerében végezte tevékenységét.
2023. 03. 16., 14:24
A Magyar Honvédség Kiss József 86. Helikopterdandár előretolt repülésirányítói (Joint Terminal Attack Controller – JTAC) hajtottak végre „száraz”, azaz fegyverzetalkalmazás nélküli rávezetéseket magyar légtérben, mintegy két óra időtartamban az Amerikai Légierő (USAF) egyik B-52H Stratofortress nehézbombázójával.
2023. 03. 13., 13:47
Különleges műveleti erők és légi eszközök infrastrukturálisan előre nem felkészített terepre történő telepíthetőségét gyakorolják a Smart Move 2023 gyakorlat résztvevő katonái Békéscsabán.

  Legfrissebbek most

Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A francia hajóépítő óriásvállalat, a Naval Group 2022 második felében új programba kezdett. Mivel a cég vezetői szerint Franciaország jelentős lemaradásban van a dróntechnológia terén, ezért a Naval Group már csak profiljából adódóan is a személyzet nélküli felszíni hajók terén igyekszik vezető szerepet kivívni magának.