2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Harmadik balti misszióját teljesítette a Magyar Honvédség - Visszafogadó ünnepség Kecskeméten

Harmadik balti misszióját teljesítette a Magyar Honvédség - Visszafogadó ünnepség Kecskeméten
Darabos Erika  |  2022. 12. 13., 10:31
Harmadik balti misszióját teljesítette a Magyar Honvédség - Visszafogadó ünnepség Kecskeméten

2022. december 12-én, hétfőn az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison rendezték meg a Magyar Honvédség sikeresen teljesített, harmadik baltikumi missziójának visszafogadó ünnepségét! Helyszíni beszámoló!

A sajtó számára is nyilvános eseménynek ezúttal a repülőbázis IX. lefedése adott otthont, a ceremónia a 33-as oldalszámú JAS 39C Gripen szomszédságában zajlott. A program a csapatzászló bevonulásával indult: az elöljáró fogadása, a jelentés beadása és a Himnusz eléneklése után Tóth Róbert főhadnagy, a bázis protokoll tisztje köszöntötte a megjelenteket: jelen volt többek között dr. Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka, Ugrik Csaba dandártábornok, a Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, továbbá az alakulatok és társszervek, valamint a megye és városvezetés képviselői, a kontingens tagjai, valamint a családtagok.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
Ványik Attila alezredes, a kontingens parancsnoka (Fotó: Szúh József)

Meghallgathattuk Ványik Attila alezredes, a Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység (FLKA BLOCK 60) parancsnokának jelentését a misszió sikeres végrehajtásáról, amit dr. Koller József dandártábornok személyes élményekkel tarkított beszéde követett.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
Dr. Koller József dandártábornok, a Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka (Fotó: Szúh József)

Az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoka nevében is köszöntötte az állományt és gratulált a misszió sikeres teljesítéséhez. Kiemelte, hogy sikeres négy hónapon vagyunk túl, melyre méltán lehet büszke az alakulat és a Magyar Honvédség egyaránt. Dr. Koller József beszélt a balti misszió történetéről, 2004-es indulásáról, a NATO - benne Magyarország - szerepvállalásának fontosságáról, illetve arról is, hogy ez a külszolgálat milyen új kihívások (pl. időjárás, helyszín, légtér biztonsága) elé állította akkor haderőnket.

Elsőként 2014-ben mérték fel a litván bázist, melynek alapján megszületett a döntés arról, hogy a rendelkezésre álló infrastruktúra és a biztonságos környezet lehetővé teszi a magyar szerepvállalást. A mostani, immáron harmadik misszió összegzésekor kihangsúlyozta, hogy a helyzet megváltozott, háborús időket élünk, így ez a misszió veszélyesebb volt a korábbiaknál, kívánságként egyértelműen azt fogalmazta meg, hogy mindenki rendben hazatérjen. A parancsnok köszönő szavakkal zárta beszédét: megköszönte többek között a hajózók, a műszaki állomány, továbbá a logisztika munkáját, azt a minőségi feladatellátást, amit távol kecskeméti bázisuktól is kiválóan elvégeztek, ékes bizonyítékaként annak, hogy Magyarország a NATO elkötelezett tagja. Dr. Koller József személyes, missziós tapasztalatait felidézve emelte ki azt, hogy egy-egy külszolgálat során milyen fontos az itthon maradt családtagok támogatása és türelme, melyért mindenképpen külön köszönet illeti őket!

A rendezvényt a csapatzászló őrzési helyre történő elvezetése, valamint a Szózat zárta. Az esemény végén – kültéri programelemként - egy Gripen géppár (43+38) felszállását és alacsony áthúzását tekinthettük meg.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
Gripen géppár áthúzás a visszafogadó ünnepség zárásaként (Fotó: Vámosi Sándor)

A Magyar Honvédség 2015 és 2019 után 2022. augusztus 1. és november 30. között látta el ismét a Baltikum (Lettország, Litvánia, Észtország) légterének védelmét, a következő misszió tervezetten 2025-ben várható. Az elmúlt négy hónapban a BAP 60. rotációja magyar vezetés alatt zajlott: a litván Siauliai bázison közel 80 fős kontingens teljesített szolgálatot. A harmadik külszolgálat alatt Gripen hajózóink összesen 304 repült órát gyűjtöttek, az éles riasztások száma 19 db volt, a gyakorló riasztásoká pedig 62 db. A misszió záróakkordjaként 2022. december 1-jén, csütörtökön tartották meg a litván bázison a balti légtér jelképes kulcsának átadási ünnepségét, a magyarokat vezető nemzetként Lengyelország váltja (F-16-osokkal), kisegítő nemzetként pedig a Francia Légierő van jelen négy Rafale vadászbombázóval. A magyar kontingens hazatelepülése a kulcsátadó ceremónia napjával vette kezdetét: a Gripenek (4 példány) érkezését követően, december 3-án, szombaton a Nehéz Légiszállító Ezred C-17-ese hozta haza a kontingens többségét, a földi lépcső pedig december második hetében érkezett vissza a Kecskeméti Repülőbázisra. A mai napon lezajlott visszafogadó ünnepséggel lezárult a Magyar Honvédség harmadik balti missziója, folytatás 2025-ben!

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
A géppár egyik tagjaként ezúttal a 43-as oldalszámú JAS 39D Gripent láthattuk (Fotó: Vámosi Sándor)

A képgalériánkban látható albumokat ezúton is köszönjük Szúh Józsefnek és Vámosi Sándornak, a meghívót pedig az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

További helyszíni felvételekért látogassanak el a honvedelem.hu, a Kecskeméti Médiacentrum, a baon.hu, illetve az LHKE Spotter Team oldalára!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.
2024. 04. 04., 09:40
A légitársaság az Airbus által kifejlesztett, felhőalapú Mobile Airbus Training experience Suite csomagot és a Virtual Procedure Trainer technológiát használja fel pilótaképzésében.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.