2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Harmadik balti misszióját teljesítette a Magyar Honvédség - Visszafogadó ünnepség Kecskeméten

Harmadik balti misszióját teljesítette a Magyar Honvédség - Visszafogadó ünnepség Kecskeméten
Darabos Erika  |  2022. 12. 13., 10:31
Harmadik balti misszióját teljesítette a Magyar Honvédség - Visszafogadó ünnepség Kecskeméten

2022. december 12-én, hétfőn az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison rendezték meg a Magyar Honvédség sikeresen teljesített, harmadik baltikumi missziójának visszafogadó ünnepségét! Helyszíni beszámoló!

A sajtó számára is nyilvános eseménynek ezúttal a repülőbázis IX. lefedése adott otthont, a ceremónia a 33-as oldalszámú JAS 39C Gripen szomszédságában zajlott. A program a csapatzászló bevonulásával indult: az elöljáró fogadása, a jelentés beadása és a Himnusz eléneklése után Tóth Róbert főhadnagy, a bázis protokoll tisztje köszöntötte a megjelenteket: jelen volt többek között dr. Koller József dandártábornok, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka, Ugrik Csaba dandártábornok, a Kecskeméti Repülőbázis parancsnoka, Kaszab Zoltán főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa, továbbá az alakulatok és társszervek, valamint a megye és városvezetés képviselői, a kontingens tagjai, valamint a családtagok.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
Ványik Attila alezredes, a kontingens parancsnoka (Fotó: Szúh József)

Meghallgathattuk Ványik Attila alezredes, a Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység (FLKA BLOCK 60) parancsnokának jelentését a misszió sikeres végrehajtásáról, amit dr. Koller József dandártábornok személyes élményekkel tarkított beszéde követett.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
Dr. Koller József dandártábornok, a Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka (Fotó: Szúh József)

Az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnoka nevében is köszöntötte az állományt és gratulált a misszió sikeres teljesítéséhez. Kiemelte, hogy sikeres négy hónapon vagyunk túl, melyre méltán lehet büszke az alakulat és a Magyar Honvédség egyaránt. Dr. Koller József beszélt a balti misszió történetéről, 2004-es indulásáról, a NATO - benne Magyarország - szerepvállalásának fontosságáról, illetve arról is, hogy ez a külszolgálat milyen új kihívások (pl. időjárás, helyszín, légtér biztonsága) elé állította akkor haderőnket.

Elsőként 2014-ben mérték fel a litván bázist, melynek alapján megszületett a döntés arról, hogy a rendelkezésre álló infrastruktúra és a biztonságos környezet lehetővé teszi a magyar szerepvállalást. A mostani, immáron harmadik misszió összegzésekor kihangsúlyozta, hogy a helyzet megváltozott, háborús időket élünk, így ez a misszió veszélyesebb volt a korábbiaknál, kívánságként egyértelműen azt fogalmazta meg, hogy mindenki rendben hazatérjen. A parancsnok köszönő szavakkal zárta beszédét: megköszönte többek között a hajózók, a műszaki állomány, továbbá a logisztika munkáját, azt a minőségi feladatellátást, amit távol kecskeméti bázisuktól is kiválóan elvégeztek, ékes bizonyítékaként annak, hogy Magyarország a NATO elkötelezett tagja. Dr. Koller József személyes, missziós tapasztalatait felidézve emelte ki azt, hogy egy-egy külszolgálat során milyen fontos az itthon maradt családtagok támogatása és türelme, melyért mindenképpen külön köszönet illeti őket!

A rendezvényt a csapatzászló őrzési helyre történő elvezetése, valamint a Szózat zárta. Az esemény végén – kültéri programelemként - egy Gripen géppár (43+38) felszállását és alacsony áthúzását tekinthettük meg.

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
Gripen géppár áthúzás a visszafogadó ünnepség zárásaként (Fotó: Vámosi Sándor)

A Magyar Honvédség 2015 és 2019 után 2022. augusztus 1. és november 30. között látta el ismét a Baltikum (Lettország, Litvánia, Észtország) légterének védelmét, a következő misszió tervezetten 2025-ben várható. Az elmúlt négy hónapban a BAP 60. rotációja magyar vezetés alatt zajlott: a litván Siauliai bázison közel 80 fős kontingens teljesített szolgálatot. A harmadik külszolgálat alatt Gripen hajózóink összesen 304 repült órát gyűjtöttek, az éles riasztások száma 19 db volt, a gyakorló riasztásoká pedig 62 db. A misszió záróakkordjaként 2022. december 1-jén, csütörtökön tartották meg a litván bázison a balti légtér jelképes kulcsának átadási ünnepségét, a magyarokat vezető nemzetként Lengyelország váltja (F-16-osokkal), kisegítő nemzetként pedig a Francia Légierő van jelen négy Rafale vadászbombázóval. A magyar kontingens hazatelepülése a kulcsátadó ceremónia napjával vette kezdetét: a Gripenek (4 példány) érkezését követően, december 3-án, szombaton a Nehéz Légiszállító Ezred C-17-ese hozta haza a kontingens többségét, a földi lépcső pedig december második hetében érkezett vissza a Kecskeméti Repülőbázisra. A mai napon lezajlott visszafogadó ünnepséggel lezárult a Magyar Honvédség harmadik balti missziója, folytatás 2025-ben!

Képgaléria megtekintése (30 db kép)
A géppár egyik tagjaként ezúttal a 43-as oldalszámú JAS 39D Gripent láthattuk (Fotó: Vámosi Sándor)

A képgalériánkban látható albumokat ezúton is köszönjük Szúh Józsefnek és Vámosi Sándornak, a meghívót pedig az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis Kommunikációs és Protokoll Alosztályának!

További helyszíni felvételekért látogassanak el a honvedelem.hu, a Kecskeméti Médiacentrum, a baon.hu, illetve az LHKE Spotter Team oldalára!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.