2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Falcon-kapitány lett az Év Hajózója a repülőbázison

Falcon-kapitány lett az Év Hajózója a repülőbázison
Hraskó István - BAON  |  2019. 12. 19., 09:32
Falcon-kapitány lett az Év Hajózója a repülőbázison

A szerdai év végi állománygyűlésen átadták az Év Katonáinak járó elismeréseket a kecskeméti repülőbázison. Az Év Hajózója Orosz Ákos őrnagy lett, aki a tavaly érkezett Dassault Falcon 7X típusú repülőgépre választottak ki kapitánynak.

Az Év Katonája címek odaítélése már hagyomány az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Minden évben hét kategóriában a főnökségek és zászlóaljak állítanak jelölteket, akik az év során olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, hogy az példaként szolgálhat az állomány többi tagja számára. A jelöltek közül a parancsnokság és a vezető állomány választja ki a győzteseket szavazás útján, a főnökök és a zászlóaljparancsnokok jellemzése és indoklása alapján. A díjakat Ugrik Csaba dandártábornok, a repülőbázis parancsnoka és egy-egy támogató cég képviselője nyújtotta át a szerdán tartott év ­végi állománygyűlésen.

2019-ben az Év Honvédelmi alkalmazottja Berényiné Nagy Mária főtanácsos lett. Az Év Katonája cím nyertese legénységi kategóriában Németh Tamás szakaszvezető, az altisztek között Schrőder Zoltán zászlós, a tisztek között Fazekas Béla őrnagy. Az Év Logisztikusa Jobbágy Bertalan hadnagy lett, az Év Repülőműszakija Veisengruber Zoltán százados, az Év Hajózója pedig Orosz Ákos őrnagy.

Képgaléria megtekintése (52 db kép)

A MiG-29-es vadászpilóták és Koncsik István, a JETfly Magazin tulajdonosa által létrehozott Dongó Repülés-Hagyományőrző Alapítvány 2017-től évi 500 eurót ajánl fel az Év Hajózója cím győztesének. Ezt az elismerést az alapítvány egyik kurátora, Zsámboki Tibor nyugállományú ezredes, volt bázisparancsnok-helyettes adta át Orosz Ákos parancsnokának, a győztes ugyanis kiküldetésben van. Mint Ugrik Csabától megtudtuk, az őrnagy a tavaly érkezett Dassault Falcon 7X szállító és futár repülőgépen teljesít szolgálatot.

– Ákos jópár éve érkezett a bázishoz, végig kitartóan, bulldog módon végigjárta az An-26-os ranglétráját és kapitánnyá vált, azon a típuson ő volt az egyik legfiatalabb. Amikor megkaptuk az új, Falcon típust, ő lett rá kiválasztva az egyik kapitánynak, kiképzésében odáig jutott, hogy önállóan repülhet. Professzionálisan elsajátította a technikát, és ez nagy teljesítmény volt ebben az átmeneti időszakban – méltatta a pilótát a bázisparancsnok.

Kiemelkedő, példamutató munkájukért többen ajándékcsomagot vehettek át a dandártábornoktól. Így Wenhardt Tamás főhadnagy, Németh Roland őrnagy, Csatos Renáta törzsőrmester, Csortos Gábor főtörzsőrmester, Serényi Róbert zászlós, Patyi Norbert őrmester, Léber László szakaszvezető, Kasza Dániel őrvezető, Deák Csaba szakaszvezető, Muhari Beatrix honvédelmi alkalmazott, Gulyásné Veres Éva honvédelmi alkalmazott, Katz Tünde Klára honvédelmi alkalmazott. Plakettben részesült Illés Attila ezredes, dr. Balogh Zsuzsanna alezredes, Szabadi István hadnagy, Kováts Péter honvédelmi alkalmazott és Ruzsom Béla honvédelmi alkalmazott.

Ugrik Csaba felidézte: augusztusban meglátogatta őket Litvániában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és egy 10-es feliratú Puskás-mezt adott át neki. “Csak a tábornok úr kap?” – szólt közbe viccelődve a balti kontingens egy tagja. A sztori vége az lett, hogy a szerdai állománygyűlésen ő is átvehetett a bázisparancsoktól egy hasonló mezt, sőt, az ígéret szerint négyhónapos kiküldetésben résztvevők mindegyikének eljuttatnak egyet.

A mai napon, 2019. december 17-én sajtónyilvános esemény keretein belül települtek vissza Kecskemétre az ideiglenesen az MH Pápa Bázisrepülőtéren állomásozó JAS-39C/D Gripenek. Helyszíni fotók a vadászgépek érkezéséről.
bővebben ...

– Mikor elmentünk a bázisról, ígéretet tettem, hogy karácsonyra itthon leszünk. Ezt sikerült végre is hajtani. Az a mosoly, amit kedden láttam a hajózók és a műszakiak arcán, megnyugvással tölt el, de azért a csillagok szerencsés állása és sok munka nélkül ez nem jöhetett volna létre. Maximálisan ki kell emelnem azokat a vállalkozókat, akik a bázison határidőre teljesítették a megrendelt munkát, de ehhez kellett a mi logisztikánk és a hatóság példaértékű támogatása is – jelentette ki Ugrik Csaba, aki beszédében hosszasan értékelte az elmúlt év eseményeit és eredményeit.

A bázis jövő évi fejlesztési feladatai közül kiemelte a telepített navigációs berendezések fejlesztését, az északi jégtelenítő és átfegyverző zóna kiépítését és a laktanyai közműhálózat felújítását.

Az állománygyűlés második felében zenés műsor következett. Fellépett a Kecskemétről indult énekesnő, Nagy Adri is, aki közönségének elárulta: sok szállal kötődik a bázishoz, hiszen nagyapja is vadászpilóta volt.

Forrás: https://www.baon.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.
2024. 04. 04., 09:40
A légitársaság az Airbus által kifejlesztett, felhőalapú Mobile Airbus Training experience Suite csomagot és a Virtual Procedure Trainer technológiát használja fel pilótaképzésében.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.