2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Falcon-kapitány lett az Év Hajózója a repülőbázison

Falcon-kapitány lett az Év Hajózója a repülőbázison
Hraskó István - BAON  |  2019. 12. 19., 09:32
Falcon-kapitány lett az Év Hajózója a repülőbázison

A szerdai év végi állománygyűlésen átadták az Év Katonáinak járó elismeréseket a kecskeméti repülőbázison. Az Év Hajózója Orosz Ákos őrnagy lett, aki a tavaly érkezett Dassault Falcon 7X típusú repülőgépre választottak ki kapitánynak.

Az Év Katonája címek odaítélése már hagyomány az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Minden évben hét kategóriában a főnökségek és zászlóaljak állítanak jelölteket, akik az év során olyan kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, hogy az példaként szolgálhat az állomány többi tagja számára. A jelöltek közül a parancsnokság és a vezető állomány választja ki a győzteseket szavazás útján, a főnökök és a zászlóaljparancsnokok jellemzése és indoklása alapján. A díjakat Ugrik Csaba dandártábornok, a repülőbázis parancsnoka és egy-egy támogató cég képviselője nyújtotta át a szerdán tartott év ­végi állománygyűlésen.

2019-ben az Év Honvédelmi alkalmazottja Berényiné Nagy Mária főtanácsos lett. Az Év Katonája cím nyertese legénységi kategóriában Németh Tamás szakaszvezető, az altisztek között Schrőder Zoltán zászlós, a tisztek között Fazekas Béla őrnagy. Az Év Logisztikusa Jobbágy Bertalan hadnagy lett, az Év Repülőműszakija Veisengruber Zoltán százados, az Év Hajózója pedig Orosz Ákos őrnagy.

Képgaléria megtekintése (52 db kép)

A MiG-29-es vadászpilóták és Koncsik István, a JETfly Magazin tulajdonosa által létrehozott Dongó Repülés-Hagyományőrző Alapítvány 2017-től évi 500 eurót ajánl fel az Év Hajózója cím győztesének. Ezt az elismerést az alapítvány egyik kurátora, Zsámboki Tibor nyugállományú ezredes, volt bázisparancsnok-helyettes adta át Orosz Ákos parancsnokának, a győztes ugyanis kiküldetésben van. Mint Ugrik Csabától megtudtuk, az őrnagy a tavaly érkezett Dassault Falcon 7X szállító és futár repülőgépen teljesít szolgálatot.

– Ákos jópár éve érkezett a bázishoz, végig kitartóan, bulldog módon végigjárta az An-26-os ranglétráját és kapitánnyá vált, azon a típuson ő volt az egyik legfiatalabb. Amikor megkaptuk az új, Falcon típust, ő lett rá kiválasztva az egyik kapitánynak, kiképzésében odáig jutott, hogy önállóan repülhet. Professzionálisan elsajátította a technikát, és ez nagy teljesítmény volt ebben az átmeneti időszakban – méltatta a pilótát a bázisparancsnok.

Kiemelkedő, példamutató munkájukért többen ajándékcsomagot vehettek át a dandártábornoktól. Így Wenhardt Tamás főhadnagy, Németh Roland őrnagy, Csatos Renáta törzsőrmester, Csortos Gábor főtörzsőrmester, Serényi Róbert zászlós, Patyi Norbert őrmester, Léber László szakaszvezető, Kasza Dániel őrvezető, Deák Csaba szakaszvezető, Muhari Beatrix honvédelmi alkalmazott, Gulyásné Veres Éva honvédelmi alkalmazott, Katz Tünde Klára honvédelmi alkalmazott. Plakettben részesült Illés Attila ezredes, dr. Balogh Zsuzsanna alezredes, Szabadi István hadnagy, Kováts Péter honvédelmi alkalmazott és Ruzsom Béla honvédelmi alkalmazott.

Ugrik Csaba felidézte: augusztusban meglátogatta őket Litvániában Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, és egy 10-es feliratú Puskás-mezt adott át neki. “Csak a tábornok úr kap?” – szólt közbe viccelődve a balti kontingens egy tagja. A sztori vége az lett, hogy a szerdai állománygyűlésen ő is átvehetett a bázisparancsoktól egy hasonló mezt, sőt, az ígéret szerint négyhónapos kiküldetésben résztvevők mindegyikének eljuttatnak egyet.

A mai napon, 2019. december 17-én sajtónyilvános esemény keretein belül települtek vissza Kecskemétre az ideiglenesen az MH Pápa Bázisrepülőtéren állomásozó JAS-39C/D Gripenek. Helyszíni fotók a vadászgépek érkezéséről.
bővebben ...

– Mikor elmentünk a bázisról, ígéretet tettem, hogy karácsonyra itthon leszünk. Ezt sikerült végre is hajtani. Az a mosoly, amit kedden láttam a hajózók és a műszakiak arcán, megnyugvással tölt el, de azért a csillagok szerencsés állása és sok munka nélkül ez nem jöhetett volna létre. Maximálisan ki kell emelnem azokat a vállalkozókat, akik a bázison határidőre teljesítették a megrendelt munkát, de ehhez kellett a mi logisztikánk és a hatóság példaértékű támogatása is – jelentette ki Ugrik Csaba, aki beszédében hosszasan értékelte az elmúlt év eseményeit és eredményeit.

A bázis jövő évi fejlesztési feladatai közül kiemelte a telepített navigációs berendezések fejlesztését, az északi jégtelenítő és átfegyverző zóna kiépítését és a laktanyai közműhálózat felújítását.

Az állománygyűlés második felében zenés műsor következett. Fellépett a Kecskemétről indult énekesnő, Nagy Adri is, aki közönségének elárulta: sok szállal kötődik a bázishoz, hiszen nagyapja is vadászpilóta volt.

Forrás: https://www.baon.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-04 14:31:35
A világ egyik legismertebb és legkedveltebb repülőnapjához idén nem volt kegyes az időjárás. Pénteken és szombaton is támadtak a zivatarfelhők - de a katonai repülés rajongóinak tízezrei szerencsére kitartottak. Volt miért: igazi csodák és veterán óriások egyaránt meglátogatták a rangos eseményt.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.