2024. 06. 17. hétfő
Alida, Laura
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb Gripen üzemeltető választaná az F-35-öst

Újabb Gripen üzemeltető választaná az F-35-öst
JETfly  |  2024. 02. 02., 15:32
Újabb Gripen üzemeltető választaná az F-35-öst

Thaiföld továbbra sem tett le azon szándékáról, hogy modernizálja harci repülőgép flottáját: választásuk az amerikai fél részéről korábban már elutasított F-35-ösre vagy Gripen üzemeltetőként az új Gripen E/F-re esne.

A légierő parancsnoka arról nyilatkozott a napokban, hogy benyújtották a kérelmet arra vonatkozóan, hogy a következő költségvetési évben legyen meg a fedezet az új típus beszerzésére. A lista első helyén továbbra is a Lockheed Martin ötödik generációs harci repülőgépe, az F-35-ös áll, annak ellenére, hogy az Egyesült Államok 2023-ban - több ok miatt - elutasította a Thaiföld részére történő eladást.

Az azóta eltelt hónapokban a thai fél ugyanakkor kapott olyan jelzéseket az eladótól, mely szerint, ha felkészülnek az F-35-ös megfelelő üzemeltetésére, többek között infrastrukturális szempontból, akkor nincs kizárva egy jövőbeli F-35-ös üzlet létrejötte sem. Az Egyesült Államok alternatív megoldásként egyéb típusokat (pl. F-16 Block 70 és F-15EX) is felajánlott az ötödik generációs típus helyett.

Az Egyesült Államok több követelményre hivatkozva, elutasította az ötödik generációs F-35-ös harci repülőgépek eladását Thaiföld részére.
bővebben ...

Az F-35-ös beszerzése mellett a meglévő, Surat Thani légibázisról üzemelő, 11 gépes Gripen flotta bővítése is napirendi pont, média értesülések szerint 12 további Gripent szereznének be Svédországtól, ami a jövőbeli F-35-ös vásárlással szemben hamarabb megvalósulhatna. A tervek szerint, a Thai Királyi Légierő 3 lépcsőben, 2025-ös indulási dátummal kívánja fejleszteni légierejét, nyugdíjazva kiöregedő F-16-os és F-5-ös flottáját, előbbit 2028-ra szeretnék kivonni a hadrendből.

A héten a cseh F-35-ös beszerzés aláírása kapta a legtöbb hozzászólást a repülős felületeken, pro és kontra egyaránt. A 3. és 4. generációs harci repülőgép flottát üzemeltető légierőknél egyre aktuálisabb kérdéssé válik, hogy szükséges-e fejlesztés 5. generációs típus beszerzésével, vagy elegendő-e a meglévő flotta korszerűsítése/modernebb negyedik generációs típus választása. A borítóképen látható infografika a Thai Királyi Légierő Facebook oldalán jelent meg a napokban.

További tartalmakért ajánljuk Olvasóink figyelmébe a JETfly folyamatosan frissülő Facebook oldalát is!

Forrás: https://defencesecurityasia.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-03 13:23:02
Fonalka Marcell őrmester az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam elvégzésének köszönhetően tölti mindennapjait a Gripen-hangárban, feladata a Magyar Honvédség vadászgépeinek szerelése és javítása. Miért ezt az utat választotta?
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.
2024. 06. 04., 13:31
A pezsgő ballószögi kulturális életnek egyik kiemelkedő színfoltja volt a napokban befejeződött repülős rendezvény, melyet a ballószögi repülőtér fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartottak meg.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.