2024. 05. 26.
Evelin, Fülöp
: 386 Ft   : 356 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Oroszország Izraelt okolja az Il-20-as lelövése miatt

Oroszország Izraelt okolja az Il-20-as lelövése miatt
JETfly  |  2018. 09. 20., 14:30

Az izraeliek provokációja miatt lőtték le az oroszok Il-20-asát – jelentette ki az Orosz Védelmi Minisztérium közleménye. Annak ellenére, hogy a szírek Sz-200 légvédelmi rendszerének rakétája okozta a 2018. szeptember 17-i katasztrófát, a felelősség az izraelieket terheli.

A nyilatkozat rámutat, hogy az izraeli F-16-os harci repülőgépek szándékosan manővereztek úgy, hogy a szír légvédelem tüzét az orosz felderítő gépre irányítsák. A szándékosságot az is alátámasztja, hogy az izraeli légi irányítás jól látta az Il-20-ast és azt is, hogy az leszálláshoz készülődött a szíriai Hmejmim légibázison.

A katasztrófában a 15 fős orosz gépszemélyzet életét vesztette. Az orosz fél rámutatott, hogy az izraeliek semmilyen figyelmeztetést nem adtak a Szíriában állomásozó orosz erőknek a hadműveletről, amivel megelőzhető lett volna a katasztrófa. Az úgynevezett „forró dróton” kevesebb, mint egy perccel a csapásmérés előtt ugyan felhívták az orosz felet, de ez már nem volt elég az orosz repülőgép biztonságos körzetbe irányításához. Az orosz nyilatkozatban kitértek arra, hogy az orosz fél felhatalmazva érzi magát a megfelelő válaszlépésekre.

Oroszországnak joga van megtenni a szükséges lépéseket Izraellel szemben az Il-20-as lelövése miatt - erről Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter telefonon tájékoztatta izraeli kollégáját, Avigdor Libermant.

Szergej Sojgu rámutatott, hogy Az Il-20-as lelövése az izraeli pilóták manőverezésének tulajdonítható, akik szándékosan „rávezették” a szír légvédelem tüzét az orosz felderítőgépre, így a teljes felelősség a személyzet haláláért az izraelieket terheli. Arra is rámutatott a védelmi miniszter, hogy Moszkva már többször is figyelmeztette az izraelieket, hogy ne veszélyeztessék a szíriai orosz kontingenst csapásmérő bevetéseik során.

Az izraeli felelőtlenség 15 orosz katona halálát követelte – nyilatkozta a miniszter. Szavai szerint az izraeli katonai vezetés tevékenysége nem szolgálja a két fél közötti együttműködést.

Az izraeli védelmi minisztérium megerősítette a telefonbeszélgetés tényét Sojgu és Liberman között, ám részleteket nem hoztak nyilvánosságra.

Forrás: http://www.armstrade.org

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-21 10:57:16
Életükben először szálltak fel önállóan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harmadéves, állami légijármű-vezető képzésen résztvevő honvéd tisztjelöltjei nemrégiben az egyetem szolnoki kampuszán, Zlin-143, valamint Zlin-242 típusú repülőgépekkel.
2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.
2024. 05. 21., 10:18
A magyar cég saját megrendelőinek végez majd repülőgép-karbantartást a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Flotprom internetes szakportál 2024. május 2-án közzétett információi szerint a Volga mellett fekvő Zelenodolszkban működő Gorkij Hajógyárban, a hónap folyamán két új hadihajót bocsátanak vízre, a Karakurt-osztályú (Project 22800) Tájfun korvettet és a Project 22160 típusú, Viktor Velikij járőrhajót.