2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugdíjazás vár az F-22 Raptor flotta egy részére

Nyugdíjazás vár az F-22 Raptor flotta egy részére
JETfly  |  2022. 04. 12., 12:27
Nyugdíjazás vár az F-22 Raptor flotta egy részére

Az Egyesült Államok légierejének (USAF) 2023-as tervezett költségvetését nemrég küldték meg a Kongresszusnak és ez fontos változásokat hoz a repülőgép-flottát illetően is. Az USAF terve az, hogy több F-15EX vadászgépet állít hadrendbe, miközben deaktiválja az F-22 Raptor flotta egy részét.

A meglévő F-22-es flottából várhatóan 33 darab Block 20-as, kiképzésre használt változat lesz kivonva, ezeknek nincs harcképességük, összesen három Block 20-as maradna aktív. Az USAF egyébként azt tervezi, hogy 10 éven belül teljesen kivonja a Raptort a rendszerből. A jövőre kivonandó Raptorok helyett 24 darab F-15EX érkezhet, ezzel a lépéssel is felgyorsítva az elöregedett F-15C-k 2026-ra tervezett nyugdíjazását.

Ami az F-35-öst illeti, 2022-hez képest csökkenés volt tapasztalható, amikor is 48 darab gépet rendeltek meg. A következő pénzügyi évben 33 repülőgépre lesz csupán igény - a döntést azzal indokolták, hogy a Lightning II nem érte el a kitűzött célokat. Ehelyett az USAF inkább a 4,5 generációs F-15EX-be fektet be többet az NGAD program felgyorsítása mellett, amiből egy új, 6. generációs vadászgép születik majd.

Az USAF a vadászgépeken kívül 21 darab A-10-es csatarepülőgépet, 15 darab E-3 Sentry-t, 8 darab E-8-ast, 12 darab C-130H-t, 13 darab KC-135-öst és még nem közölt számú T-1-es kiképzőgépet is ki kíván vonni az aktív szolgálatból. A támogatásban részesülő programok között szerepel a B-21 Raider lopakodó bombázó (1,7 milliárd dolláros extra befektetéssel), valamint 15 darab KC-46A, 116 HH-60W helikopter és öt MH-139 beszerzése is.

Milyen sors vár a nyugdíjazandó Raptor példányokra?

A 2023-as nyugdíjazási tervekkel a Tyndall Légibázis F-22-esei búcsúznának, véget vetve ezzel a több mint három éve felfüggesztett, Virginiába költöztetési terveknek. A Raptorok a közeli, floridai Eglin Légibázisról települtek át ide, miután 2018 októberében egy hurrikán elpusztította Tyndallt.

Mint ahogy azt fentebb említettük, a legrégebbi F-22-esek közül 33-at akarnak leszerelni, a felszabaduló forrásokat a „Next-Generation Air Dominance” program keretében a legkorszerűbb harci repülőgép-konstrukciók kutatására fordítanák. Ha a Kongresszus jóváhagyja a tervezetet, három kivételével az összes Block 20 Raptort az arizonai Tucson állambeli Davis-Monthan Légibázis repülőgép-temetőjébe küldenék, a teljes flottát pedig ezáltal 186-ról 153 darabosra csökkentenék.

Az ok prózai: túl drága a lopakodó repülőgépeket a szokásos kiképzőrepülő státuszukról korszerűsíteni, hogy alkalmasak legyenek harci bevetésekre – mondta James Peccia vezérőrnagy, a légierő költségvetési titkárhelyettese. Ez a beruházás nyolc év alatt 1,8 milliárd dollárba kerülne, amit a légierő véleménye szerint jobb, ha az újabb F-22-esek korszerűsített érzékelőkkel való frissítésére és az F-35A Lightning II fejlesztésére költik.

„Teljes harcértékű repülőgépeket fogunk használni kiképzésre, amikkel éles bevetéseket is végrehajthatunk” – tette hozzá Peccia. „Valójában minden dollárt olyan okosan használunk fel, amennyire csak lehet, ezért megpróbáljuk modernizálni ezt a portfóliót.”

A légierő megmaradt F-22-eseit újraosztanák: a virginiai Langley-Eustis Légibázis, a Hickam Légibázis (Hawaii), az Elmendorf-Richardson Légibázis (Alaszka) és az Eglin Légibázis osztozna a Raptorokon. A Raptor flotta további csökkentésére várhatóan nem kerül sor a jövőben, így a végleges kivonásig továbbra is első számú levegő-levegő harci platformként számítanak rá.

Az Eglin Légibázis volt a házigazdája a 325. vadászrepülő ezrednek, mióta a Michael hurrikán elpusztította korábbi otthonukat a Tyndall Légibázison a floridai Panhandle-ben. Az ezredhez tartozik a légierő egyetlen F-22-es kiképző egysége, a 43. vadászrepülőszázad. Az 5-ös kategóriájú vihar után a katonai vezetés megígérte, hogy újjáépíti a Tyndallt, mint a „jövő bázisát”. Lépéseket is tettek az F-22 kiképzőközpont Langley-Eustis Légibázisra való áthelyezésére, de az ötlet a környezetvédelmi ellenőrzések során megbukott.

Különös aggodalomra adnak okot azok az esetek is, amikor az F-22 futóművek nem működnek megfelelően, vagy leszálláskor „berogynak”. Az F-22-esek átfogó ellenőrzése során (az Eglin Légibázison állomásozó Raptorok plusz a többi állomáshelyen települő gépek 10 %-a) kiderült, hogy a teljes F-22-es flotta minden ötödik repülőgépén nem megfelelően szerelték fel a futóművet.

Az elmúlt év során ellenőrzések kombinációját hajtották végre a flottán, hogy segítsenek meghatározni a kiváltó okot, felmérni a flotta állapotát, értékelni a rendszer teljesítményét, és megelőzni a jövőbeni eseményeket. Az adatok elemzése kimutatta, hogy az orrfutómű szerkezeti egységei idővel változhatnak, és ennek eredményeként frissítették a műszaki adatokat, hogy tisztázzák a karbantartási műveleteket követő eljárásokat.

Az Air Force Safety Center összefoglalója szerint a Raptor flotta 26 A osztályú és 36 B osztályú balesetet szenvedett el 2011 és 2021 között. Ez körülbelül nyolc A osztályú és 11 B osztályú balesetet jelent minden 100 000 repült órára. Az A osztályú események legalább 2 millió dollárba kerülnek, megsemmisült repülőgéppel járnak, halált vagy maradandó és teljes rokkantságot okoznak. A B osztályú balesetek azok, amelyek 500 000 és 2 millió dollár közötti összegbe kerülnek, maradandó, részleges rokkantsághoz vezetnek, vagy legalább három ember fekvőbeteg-kórházi kezelését okozzák.

Forrás: https://www.airforcetimes.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 13:14
A Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.
2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-24 14:53:27
Légi felderítést gyakoroltak azon nemzetközi hallgatók, akik részt vesznek a 42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon (International Military Observers’ Course – IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) május 8-26. között.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 11:20
A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.
2023. 06. 02., 09:14
Ezt mi sem ússzuk meg – gondolhatta bárki, aki 2013 júniusának elején az ausztriai áradásról készült televíziós híradásokat látta, hiszen a Dunán lefolyó hatalmas vízmennyiség rekordméretű árvizet ígért Magyarországnak. Ennek megfelelően megkezdődött a felkészülés a védekezésre.
2023. 06. 01., 09:49
A Magyar Légierő minden fegyverneme, alakulata megmozdult, a vezetési elemek, a készenléti szolgálatok, a katonai szervezetek repülő-, helikopter és légvédelmi rakétacsapatai komplex és valós feladat végrehajtásukkal demonstrálták a légierő jelenlegi képességeit a Kék Villám 2023/2 gyakorlaton.
2023. 06. 01., 09:20
Több mint húsz év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

  Legfrissebbek most

A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.