2024. 05. 20. hétfő
Bernát, Felícia
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Négy ajánlat érkezett a bolgár vadászgép tenderre

Négy ajánlat érkezett a bolgár vadászgép tenderre
JETfly  |  2018. 10. 11., 09:40

Az Egyesült Államok, Svédország és Olaszország részéről érkezett összesen négy ajánlat a bolgár MiG-29-esek leváltására kiírt tenderre. A listát végignézve, nagy meglepetés nincs a jelentkezők között.

A bolgár kormány külön bizottságot hozott létre a vadászgépek beszerzésére, melynek a vezetője, Canko Sztojkov vezérőrnagy lett – ő a Bolgár Légierő parancsnoka egyébként. A sajtót is ő tájékozatta a tender jelenlegi állásáról: az ajánlatok sorrendben: az Egyesült Államokból a Boeing az új Super Hornetet kínálja, a Lockheed Martin a szintén új F-16V-ket, a svéd kínálat természetesen a Gripen, az olaszok pedig használt Typhoon-okat ajánlottak.

Atanasz Zaprjanov miniszterhelyettes megemlítette, hogy ezeken kívül kértek még ajánlatokat a németektől használt vagy új Eurofighterre, a franciáktól szintén új vagy használt Rafale-ra, Portugáliától és Izraeltől pedig használt F-16-osokra.

A bizottság 2018. október 2-án megkezdte az ajánlatok értékelését és előreláthatólag 14 munkanap alatt, azaz október 19-re végeznek is a bírálatokkal, ha nem merül fel kiegészítő információk bekérésének igénye. A bizottság határozatát a védelmi miniszter fogja a kormány elé vinni, ahol a végső politikai döntés fog megszületni.

A bolgár parlament ez év június 8-án döntött 8 darab modern vadászrepülőgép vásárlásáról, egyben semmisnek nyilvánította a 2017-es tender végeredményét – ezt egyébként a svéd Saab nyerte…

A beszerzésre a bolgár költségvetés 1,08 milliárd dollárt szán, a győztessel 60 napon belül kötnének szerződést. Az aláírást követő 2 éven belül az első 2 repülőgépnek meg kell érkeznie.

Forrás: http://www.armstrade.org

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
2024-05-08 14:18:36
Rendhagyó módon két előadással folytatódott április 24-én a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat. Pozsgay Gyula grafikus és Dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy mindkétszer vitéz nemes Molnár László főhadnagyról mesélt, aki 25 igazolt légi győzelmével az egyik legeredményesebb magyar vadászpilóta volt a második világháborúban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 16., 14:59
Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.
2024. 05. 13., 11:33
A szélestörzsű repülőgépekkel kiszolgált szezonális útvonalak egy része áprilisban indult, más részük pedig októberig meghosszabbodik.
2024. 05. 10., 09:30
Közel öt esztendeje, hogy 2019. május 20-án az utolsó váltás hazaérkezésével véget ért a magyar szállító helikopteres közösség afganisztáni szerepvállalása.
2024. 05. 09., 10:23
A korábbi múzeum épületének tetején álló Ancsán teljes külső felújítást végeztek el. A repülőgép a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” című tárlatának egyik eleme.

  Legfrissebbek most

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.