2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megérkeztek Afrikába a felújított Albatros-ok

Megérkeztek Afrikába a felújított Albatros-ok
JETfly  |  2022. 12. 06., 10:58

Az Aero Vodochody több kontinens számos országának nagyjavít, illetve modernizál repülőgépeket. Két évig tartó nagyjavítás után ezúttal három L-39ZA-t repültek át „saját lábon” a nigériai Kano repülőterére.

Ez a megoldás elég szokatlannak számít, a szokásos rutineljárás ugyanis az, hogy még a nagyjavítást végző üzemben megtörténik a repülőgépek ellenőrző berepülése és a fogadó fél számára történő hivatalos átadás. Az átrepülési feladatot nehezítette a nagy távolság mellett a bonyolult időjárási helyzet is. A három gyári tesztpilóta - Vladimir Továrek, Vytautas Požel és Radovan Cingel – a négynapos és 5 000 km-es út alatt 13 órát töltött a levegőben. A nigériai Kano repülőtérig többször le kellett szállniuk, az útvonal így alakult: Prága – Dijon – Valencia – Ghardie (Algéria) – Tamanrasset (Algéria) – Agadez (Nigéria) – Kano.

„Normál esetben a repülőgépeket szétszerelt állapotban szállítjuk vissza és a helyszínen szereljük össze, majd ezt követően a gyári tesztpilótáink berepülik és átadják a helyi hatósági szakembereknek. A „saját lábon” történő átrepülés jóval összetettebb feladat, és itt nem csak a logisztikai részt kell érteni. Katonai repülőgépek esetén sokkal bonyolultabb az érintett országok légterébe történő belépéshez megszerezni a szükséges diplomáciai engedélyeket, illetve gondoskodni kell kiszolgáló személyzetről, akik a kísérő teherszállító géppel követik a köteléket és viszik magukkal az összes speciális anyagot.

Mindehhez nem csak az AERO, hanem más külső intézmények szakértői csapatának tökéletes szinergiájára van szükség, ami jelen esetben tökéletesen működött” – mondta Vladan Resner, az AERO regionális értékesítési igazgatója. Az egyik közvetlen résztvevő így nyilatkozott az átkelés nehézségéről és kiszámíthatatlanságáról: "A nigériai Kano repülőtérre vezető út utolsó szakaszát az időjárás romlása jellemezte, a repülőteret zivatarok vették körül, a leszállást pedig gyakorlatilag az utolsó pillanatban, nagyon heves esőben kellett végrehajtani. A kellemetlenségek ellenére minden jól alakult és sikeresen átadtuk a repülőgépet az ügyfélnek” – mondta Vladimír Továrek, az Aero Vodochody tesztpilótája.

Nigéria repülőgépei 2020 júliusában érkeztek meg Csehországba, egy Antonov An-124-es szállítórepülőgép fedélzetén a kano-i bázisukról a Pardubice-i repülőtérre. Ezt követően az Aero hangárokban megkezdődtek a nagyjavítási és korszerűsítési munkálatok. Az L-39-eseket felszerelték az EFIS rendszerrel, amely digitálisan jeleníti meg a repülési információkat a head-up kijelzőn. Ezekkel a fejlesztésekkel a hajózók egy teljesen digitális pilótafülkében gyakorolhatnak, mielőtt beülnének a JF-17 vadászrepülőgép kabinjába. Nigéria az elmúlt években az ötödik külföldi ügyfél, aki a régebbi L-39 Albatrosz repülőgépek nagyjavítását és teljes modernizálását választotta.

Forrás: https://www.aero.cz/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 23., 12:42
Túl sok információ továbbra sem érhető el az Amerikai Légierő stratégiai csapásmérő flottáját megújító B-21 Raider típusról, de 2024. május 22-én új felvételeket publikáltak a tesztrepülését teljesítő bombázóról.
2024. 05. 17., 11:26
Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.
2024-05-27 12:14:23
2018 után újra hazánk ad otthont a Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságnak – jelentette be dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón, május 24-én, pénteken.
2024-05-21 10:57:16
Életükben először szálltak fel önállóan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harmadéves, állami légijármű-vezető képzésen résztvevő honvéd tisztjelöltjei nemrégiben az egyetem szolnoki kampuszán, Zlin-143, valamint Zlin-242 típusú repülőgépekkel.
2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 29., 09:07
Az első képsorozat két, februári napon készült a honvédség 08-as oldalszámú H145M helikopteréről.
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.

  Legfrissebbek most

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.