2024. 06. 14. péntek
Vazul
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Érkeznek az első kuvaiti Typhoonok

Érkeznek az első kuvaiti Typhoonok
JETfly  |  2021. 12. 22., 09:08
Érkeznek az első kuvaiti Typhoonok

Öt és fél évvel a megrendelést követően a közelmúltban, 2021. december 14-én érkezett meg Kuvaitba az első két Eurofighter Typhoon vadászbombázó.

Ezt megelőzően a repülőgép átadási ceremóniára az olaszországi Caselle légibázison került sor Kuvait olaszországi nagykövetének, Azzam Al-Sabah sejknek és a légierő parancsnok-helyettesének, Bandar Al-Mezyen vezérőrnagynak a jelenlétében.

A kuvaiti védelmi minisztérium 2016. április 5-én írt alá szerződést az Eurofighter konzorciumot képviselő Leonardo csoporttal 28 darab Typhoon szállítására. A megállapodás keretében a Kuvaiti Légierő 22 db együléses és 6 db kétüléses, Tranche-3 konfigurációjú Typhoon vadászbombázót szerez be, melyeket az olaszországi casella-i Leonardo gyárban szerelnek össze. Mint ismeretes, Kuvait még elsőként 2009-ben jelentette be, hogy új, többcélú repülőgépeket vásárolna. Az azóta eltelt években több gyártóval is tárgyalásokat folytattak, Franciaországgal a Rafale, az Egyesült Államokkal az F/A-18E/F Super Hornet, valamint az európai konzorciummal a Typhoon eladása, esetleges rendszeresítése ügyében, végül a befutó az utóbbi lett.

A kuvaiti védelmi minisztériummal kötött megállapodás a Typhoon üzemeltetését biztosító szolgáltatásokat is tartalmazza, beleértve az infrastruktúra tervezését és kiépítését a kuvaiti Al-Salem légibázison, a berendezések karbantartását három évig (opcióval öt évre), továbbá felszerelések és szimulátorok szállítását a kuvaiti pilóták képzéséhez.

A Kuvaiti Légierő első Typhoon vadászbombázóinak repülési tesztjei 2021 októberében kezdődtek. A repülőgépek szállítását eredetileg 2020-ban kezdték volna meg és 2023-ban fejezték volna be, az ütemezés azonban eltolódott, valószínűleg a COVID-19 világjárvány miatt.

Kuvait lesz a világ nyolcadik Typhoon üzemeltetője. A Kuvaiti Légierő vadászgépei megkapják a korszerű Captor-E aktív fázisvezérelt radart és számos más újítást, mint a Storm Shadow cirkálórakétákat és a Brimstone ATGM-et, valamint más levegő-föld fegyvereket, amelyek fokozzák sokoldalúságukat és növelik tűzerejüket. Ezenkívül a konfiguráció lehetővé teszi a Sniper-ATP külső célmegjelölő konténerek, a DRS-Cubic ACMI P5 harci kiképző konténer integrálását, valamint a navigációs rendszerek fejlesztését.

A kuvaiti védelmi minisztérium 2016. április 5-én szerződést kötött az olasz Finmeccanica vállalattal 28 darab Eurofighter Typhoon vásárlásáról.
bővebben ...

Forrás: https://armstrade.org/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-03 13:23:02
Fonalka Marcell őrmester az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam elvégzésének köszönhetően tölti mindennapjait a Gripen-hangárban, feladata a Magyar Honvédség vadászgépeinek szerelése és javítása. Miért ezt az utat választotta?
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.
2024. 06. 04., 13:31
A pezsgő ballószögi kulturális életnek egyik kiemelkedő színfoltja volt a napokban befejeződött repülős rendezvény, melyet a ballószögi repülőtér fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartottak meg.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Roszatom részvételével tartott tanácskozáson a sarkvidéki teherflotta megújításáról, a műholdas adatszolgáltatásról és a Kínával folytatott logisztikai együttműködésről tárgyaltak.