2024. 05. 28. kedd
Csanád, Emil
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Cseh-szlovák légtérvédelmi együttműködés

Cseh-szlovák légtérvédelmi együttműködés
JETfly  |  2017. 01. 13., 14:31

Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter Twitteren jelentette be, hogy nyártól kezdve a Cseh és a Szlovák Légierő vadászgépei együttműködve védhetik a két ország légterét.

  • Légtérvédelmi együttműködésbe kezd Szlovákia és Csehország
  • A katonai jellegű fenyegetések esetén a NATO NATINAMDS légvédelmi rendszere biztosítja a keretet
  • A csehek jelenleg Gripennel, a szlovákok MiG-29-essel védik légterüket

Az ezzel kapcsolatos dokumentum most a két ország parlamentje és elnökei elé kerül ratifikálásra, ezt követően pedig élesben is megkezdődhet az együttműködés. Ez főként olyan esetekre vonatkozik majd, amikor civil repülőgépek követnek el szabálysértést, esetleg terroristák térítik el őket. A kooperáció alapvetően olyan esetben lehet hasznos, ha az egyik fél valamilyen okból kifolyólag átmenetileg nem tudja biztosítani (technikai meghibásodás, személyzet hiány stb.) a készültségi szolgálatot, vagy bármilyen más okból segítségre szorul. Ebben az esetben a fegyveres beavatkozás lehetősége mindkét fél számára biztosított, de egyéb esetekben külön-külön felelősek a saját légterük védelméért.

A katonai jellegű fenyegetések esetén a NATO NATINAMDS légvédelmi rendszere biztosítja a keretet, de Stropnicky elmondta, hogy a polgári gépeltérítések kezeléséért a rendszer nem felelős.

Csehország jelenleg két Gripen vadászrepülőgéppel adja a készültségi szolgálatot, Szlovákiában pedig MiG-29-esek üzemelnek, noha ők is régóta tervezik a svéd vadászgép lízingelését, és akár egy csehekkel közös repülőegység megalkotását. Mivel azonban ez ügyben érdemi előrelépés nem történt, a jelenlegi megállapodás egy kicsit mégis közelebb hozhatja a két szomszédos ország légierejét egymáshoz.

Forrás: Prague Daily Monitor

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 17., 11:26
Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.
2024-05-27 12:14:23
2018 után újra hazánk ad otthont a Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságnak – jelentette be dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón, május 24-én, pénteken.
2024-05-21 10:57:16
Életükben először szálltak fel önállóan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harmadéves, állami légijármű-vezető képzésen résztvevő honvéd tisztjelöltjei nemrégiben az egyetem szolnoki kampuszán, Zlin-143, valamint Zlin-242 típusú repülőgépekkel.
2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.
2024. 05. 21., 10:18
A magyar cég saját megrendelőinek végez majd repülőgép-karbantartást a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.

  Legfrissebbek most

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.