2024. 05. 28. kedd
Csanád, Emil
: 385 Ft   : 354 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Búcsúznak vagy maradnak az osztrák Eurofighter Typhoon-ok?

Búcsúznak vagy maradnak az osztrák Eurofighter Typhoon-ok?
JETfly  |  2018. 02. 19., 16:24

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

Ausztria mindazonáltal nem fog új megállapodást kötni az Eurofighter konzorciummal (amely magában foglalja az Airbus-t, a brit BAE Systems-t és az olasz Leonardo-t), amíg az nem fizet kártérítést az okozott veszteségekért.

Mario Kunasek szociáldemokrata elődje, Hans Peter Doskozil példátlan jogi küzdelmet indított az Airbus konzorciummal szemben egy évvel ezelőtt, azzal vádolva őket, hogy csalás és szándékos megtévesztés történt egy 2 milliárd dolláros 2003-as Eurofighter megrendeléssel kapcsolatban. Az osztrák nyomozók a minisztérium állításai alapján nyomozást indítottak a konzorcium és több személy - köztük az Airbus vezérigazgatója, Tom Enders - ellen.

Az Airbus és a konzorcium tagadja az osztrák állításokat. Az Airbus azonban beleegyezett abba, hogy 99 millió dollárt fizet, hogy lezárjanak egy német vizsgálatot az osztrák vásárlással kapcsolatos állítólagos korrupcióról.

Az eredeti osztrák megrendelés 18 Eurofighterre vonatkozott, 2007-ben ezt 15 darabra módosították.

Tavaly júliusban Ausztria az Eurofighter program befejezése mellett döntött és elkezdett alternatív típusokat (leginkább olcsóbbakat) keresni, melyek kapcsán vásárlás vagy bérlés is szóba került.  

A védelmi minisztérium szerint az osztrák 15 darabos Eurofighter flotta 2020-tól leállítható lenne. A repülőgépek további 30 éves használata – ez az ilyen repülőgépek szokásos élettartama - akár 5 milliárd eurót (6,24 milliárd dollárt) is felemészthetne a költségvetésből, mivel az üzembentartás költségei igen magasak.

Kunasek, aki a szélsőjobbos Szabadság Párt tagja, egy új bizottság felállítását szorgalmazza, amely felülvizsgálná Ausztria légvédelmi szükségleteit. Azt mondta, hogy figyelembe fogja venni a Doskozil által létrehozott munkacsoport megállapításait, de nem érzi úgy, hogy feltétlenül be kellene fejezi az Eurofighter programot.

Kunasek szerint olyan új információkat kaptak, amelyek szükségessé teszik a program újragondolását. Ilyen lehet például az, hogy az Eurofighter-konzorcium újratárgyalná – és nyilván kedvezőbbre hangolná – a karbantartási és működési költségeket.

Az sem elhanyagolható, hogy a svédek és az amerikaiak is beszálltak az árversenybe, amely így jóval kedvezőbb alkupozíciót biztosít az osztrák kormánynak.

Wolfgang Peschorn, a Szövetségi Pénzügyminisztérium jogi vezetője megerősítette, hogy az Eurofighter-konzorciummal addig nem terveznek komoly tárgyalásokat, míg a kompenzáció nagyságában nem állapodnak meg.

Az Airbus vezérigazgatója, Enders azt nyilatkozta csütörtökön, hogy a további Eurofighter megrendelések - mind az új export ügyfelek, mind a már meglévő vásárlók ismételt megrendelései - hamarosan újra realizálódnak.

Nagy-Britannia benyújtotta az Eurofighter Typhoon repülőgépekre vonatkozó végleges ajánlatát Belgiumnak szerdán. A javaslat 34 repülőgépet és azok támogató szolgáltatását tartalmazza. Tavaly decemberben Németország jelezte, hogy szeretne további Eurofightereket vásárolni.

Forrás: https://uk.reuters.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 17., 11:26
Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.
2024-05-27 12:14:23
2018 után újra hazánk ad otthont a Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságnak – jelentette be dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón, május 24-én, pénteken.
2024-05-21 10:57:16
Életükben először szálltak fel önállóan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harmadéves, állami légijármű-vezető képzésen résztvevő honvéd tisztjelöltjei nemrégiben az egyetem szolnoki kampuszán, Zlin-143, valamint Zlin-242 típusú repülőgépekkel.
2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.
2024. 05. 21., 10:18
A magyar cég saját megrendelőinek végez majd repülőgép-karbantartást a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.

  Legfrissebbek most

A hadműveleti képességek fenntartása, továbbfejlesztése érdekében a Magyar Légierő számára kiemelt jelentőségű NATO egységbe integrálva, nagy kötelékben gyakorlatozni. Rövid beszámoló az idei Lion Effort gyakorlatról.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.