2023. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Búcsúznak vagy maradnak az osztrák Eurofighter Typhoon-ok?

Búcsúznak vagy maradnak az osztrák Eurofighter Typhoon-ok?
JETfly  |  2018. 02. 19., 16:24

Ausztria új kormánya újra megvizsgálja az előző kormány 2 milliárd dolláros Eurofighter programját. A védelmi miniszter kifejezte a kormány hajlandóságát a tárgyalásokra a gyártókkal folytatott jogi csata során.

Ausztria mindazonáltal nem fog új megállapodást kötni az Eurofighter konzorciummal (amely magában foglalja az Airbus-t, a brit BAE Systems-t és az olasz Leonardo-t), amíg az nem fizet kártérítést az okozott veszteségekért.

Mario Kunasek szociáldemokrata elődje, Hans Peter Doskozil példátlan jogi küzdelmet indított az Airbus konzorciummal szemben egy évvel ezelőtt, azzal vádolva őket, hogy csalás és szándékos megtévesztés történt egy 2 milliárd dolláros 2003-as Eurofighter megrendeléssel kapcsolatban. Az osztrák nyomozók a minisztérium állításai alapján nyomozást indítottak a konzorcium és több személy - köztük az Airbus vezérigazgatója, Tom Enders - ellen.

Az Airbus és a konzorcium tagadja az osztrák állításokat. Az Airbus azonban beleegyezett abba, hogy 99 millió dollárt fizet, hogy lezárjanak egy német vizsgálatot az osztrák vásárlással kapcsolatos állítólagos korrupcióról.

Az eredeti osztrák megrendelés 18 Eurofighterre vonatkozott, 2007-ben ezt 15 darabra módosították.

Tavaly júliusban Ausztria az Eurofighter program befejezése mellett döntött és elkezdett alternatív típusokat (leginkább olcsóbbakat) keresni, melyek kapcsán vásárlás vagy bérlés is szóba került.  

A védelmi minisztérium szerint az osztrák 15 darabos Eurofighter flotta 2020-tól leállítható lenne. A repülőgépek további 30 éves használata – ez az ilyen repülőgépek szokásos élettartama - akár 5 milliárd eurót (6,24 milliárd dollárt) is felemészthetne a költségvetésből, mivel az üzembentartás költségei igen magasak.

Kunasek, aki a szélsőjobbos Szabadság Párt tagja, egy új bizottság felállítását szorgalmazza, amely felülvizsgálná Ausztria légvédelmi szükségleteit. Azt mondta, hogy figyelembe fogja venni a Doskozil által létrehozott munkacsoport megállapításait, de nem érzi úgy, hogy feltétlenül be kellene fejezi az Eurofighter programot.

Kunasek szerint olyan új információkat kaptak, amelyek szükségessé teszik a program újragondolását. Ilyen lehet például az, hogy az Eurofighter-konzorcium újratárgyalná – és nyilván kedvezőbbre hangolná – a karbantartási és működési költségeket.

Az sem elhanyagolható, hogy a svédek és az amerikaiak is beszálltak az árversenybe, amely így jóval kedvezőbb alkupozíciót biztosít az osztrák kormánynak.

Wolfgang Peschorn, a Szövetségi Pénzügyminisztérium jogi vezetője megerősítette, hogy az Eurofighter-konzorciummal addig nem terveznek komoly tárgyalásokat, míg a kompenzáció nagyságában nem állapodnak meg.

Az Airbus vezérigazgatója, Enders azt nyilatkozta csütörtökön, hogy a további Eurofighter megrendelések - mind az új export ügyfelek, mind a már meglévő vásárlók ismételt megrendelései - hamarosan újra realizálódnak.

Nagy-Britannia benyújtotta az Eurofighter Typhoon repülőgépekre vonatkozó végleges ajánlatát Belgiumnak szerdán. A javaslat 34 repülőgépet és azok támogató szolgáltatását tartalmazza. Tavaly decemberben Németország jelezte, hogy szeretne további Eurofightereket vásárolni.

Forrás: https://uk.reuters.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 25., 10:13
Tíz nap után, a Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza a líbiai árvízkárosultak megsegítésére összeállt magyar mentőcsapat a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, szeptember 24-én éjjel.
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.

  Legfrissebbek most

2023. szeptember 23-án, szombaton rendezték meg az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Családi Napját: az alakulat katonái ezúttal családtagjaik, hozzátartozóik körében tölthettek el egy tartalmas napot a bázison.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.