2024. 06. 17. hétfő
Alida, Laura
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Bővül-e a Thai Légierő Gripen-flottája?

Bővül-e a Thai Légierő Gripen-flottája?
JETfly  |  2018. 12. 17., 15:46
Bővül-e a Thai Légierő Gripen-flottája?

A Surat Thani légibázis ad otthont a Thai Királyi Légierő 7. Ezredének – egyben az összes Saab Gripen repülőgépnek is. Az alakulat szeretné, ha bővülne a géppark további Gripenekkel, ám ez nagyban függ az ország költségvetésétől.

„A Gripen egy kiváló repülőgép és többre lenne szükségünk” – nyilatkozta a sajtónak, a 7. Ezred parancsnokhelyettese. „Hogy ez mikor valósulhat meg, nem tudjuk, de a légierőnek nagy szüksége lenne rájuk.”

A Thai Királyi Légierő 11 darab Gripen C/D vadászrepülőgéppel rendelkezik, egyet 2017-ben vesztettek el – a katasztrófában a pilóta is életét vesztette. A parancsnokhelyettes szerint a maradék 11 géppel nagyban megnehezült a kiképzési feladatok végrehajtása – ami azért kicsit túlzásnak tűnhet, hiszen csak 1 repülőgéppel lett kevesebb a létszám. Pillanatnyilag az sem tisztázott még, hogy a 12. repülőgép pótlására mikor kerülhet sor - Prachya Tippayarat ezredes szerint a meglévők üzemben tartása élvez prioritást a büdzsé kialakításakor.

A Gripenek a Surat Thani Légibázisról üzemelnek – a reptér Bangkoktól 328 mérföldre található, déli irányban.  A repülőbázis kulcsfontosságú Thaiföld déli részének védelmében. Habár a Thai Királyi Légierő hadrendben tart Northrop Grumman F-5-ösöket és Lockheed Martin F-16-osokat is, az elsődleges levegő-levegő és levegő-föld támadóeszközük a Saab Gripen.

A Thai Királyi Légierő fontolgatja a Gripenek modernizálását is – ami legegyszerűbben a most használt MS19-es szoftverek MS20-asra történő upgrade-jével valósítható meg.

Az MS20-as szoftverrel a Gripen alkalmassá válna a lézerirányítású bombák alkalmazására, ideértve a Boeing cég Small Diameter Bomb-ját és az MBDA Meteor rakétát, illetve a radar új üzemmódokkal gyarapodna.

Az egyik MS20 újdonság, amelyre az RTAF-nak nem lesz szüksége, a Link 16 képesség, azaz a NATO és partner nemzetei által használt adatkapcsolat. Az RTAF Gripenjei a thai fegyveres erők saját hálózatát, a Link T-t használják. Ha a Link 16 funkcióra van szükség, akkor az F-16-osokat alkalmazzák, de a Gripen a Link T alkalmazásával lehetővé teszi Thaiföld számára, hogy megóvja a hazai képességeket és információkat.

A Saab 2011-ben szállította le az első Gripeneket Thaiföldnek. A Thai Királyi Légierőn kívül Gripen C/D típusokat üzemeltet még  Magyarország, Svédország, Csehország és Dél-Afrika.

Forrás: https://www.defensenews.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-03 13:23:02
Fonalka Marcell őrmester az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam elvégzésének köszönhetően tölti mindennapjait a Gripen-hangárban, feladata a Magyar Honvédség vadászgépeinek szerelése és javítása. Miért ezt az utat választotta?
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.
2024. 06. 04., 13:31
A pezsgő ballószögi kulturális életnek egyik kiemelkedő színfoltja volt a napokban befejeződött repülős rendezvény, melyet a ballószögi repülőtér fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartottak meg.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.