2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Amerikai Légierő négy legfontosabb kérdése 2019-ben

Az Amerikai Légierő négy legfontosabb kérdése 2019-ben
JETfly  |  2019. 01. 08., 16:17
Az Amerikai Légierő négy legfontosabb kérdése 2019-ben

Az óévet búcsúztatva és az új évet köszöntve az Egyesült Államok légiereje nagy kihívásoknak néz elébe, melyek érintik a szervezeti struktúráját és a haditechnikai eszközeit is.

A válaszokra februárig kell várni – ekkor hozzák nyilvánosságra a 2020-as költségvetési év számadatait és mint minden, ezek a kérdések is az anyagiakon múlnak.

Sem Jim Mattis leköszönő védelmi miniszter, sem az utódja, Patrick Shanahan nem erősítette meg a minisztérium költségvetésének felső korlátját - a legújabb jelentések szerint ez már 750 milliárd dollárra emelkedett az eredetileg tervezett 733 milliárd dollárról és ez már jelentősen eltér a Trump elnök által tervezett 700 milliárd dollártól. Ennek függvényében a légierő ez évi finanszírozottsága még erősen kérdéses.

Mi lesz az F-15X beszerzésekkel?

Még egy évvel ezelőtt is arról szóltak a hírek, hogy a légierő újabb F-15-ösöket szerez be – konkrétan 12 darab F-15X-et, 1,2 milliárd dollár értékben. Ez az F-15 variáns a legújabb elektronikai harc berendezésekkel kerül ki a gyárból és több fegyverzetet képes hordozni, de az USAF vezetése nem igazán szeretne új, de „csak” negyedik generációs repülőgépet vásárolni, ezeket inkább a Nemzeti Gárdának szánnák. A légierő inkább az F-35-ösök számát növelné… Jelenleg a légierő állományának 80%-a a negyedik és 20%-a ötödik generációs repülőgép, ám a jövő kihívásainak úgy tudnak megfelelni, ha ez az arány az 50-50% irányába mozdul el.

Lesz-e könnyű támadó repülőgép beszerzés?

Pillanatnyilag két szereplő maradt talpon abban a versenyben, amelyet a légierő már egy ideje meghirdetett, de eredményre még nem igazán jutottak benne. A hazai Textron AT-6-osa és a brazil A-29 Super Tucano a két jelölt, de teljes a bizonytalanság a jövőt illetően. Ha a beszerzés száz darab alatt maradna, akkor a teljes kontingens a Légierő Speciális Műveletek Parancsnoksága alárendeltségébe kerülne, ha nagyobb tételt szereznének be, akkor jutna az USAF európai és tengerentúli alakulatainak is.

Mi lesz a Légierő Űrparancsnokságával az újonnan létrehozott Űrhaderő felállása után?

A Pentagon legfrissebb javaslattervezete szerint az űrhadviseléssel önálló haderőnemként a Space Force foglalkozna, ami komoly vitát váltott ki a szakértők körében.

Még nem látni, hogy ez a megoldás megfelel-e a Kongresszusnak. Sokan szkeptikusak, hogy szükség van-e egy külön katonai ágra a világűr számára, de más jogalkotók szerint igenis hasznos, ha a Space Force elkülönül a légierőtől. Vajon a Légierő Űrparancsnoksága és az Űr- és Rakétarendszerek Központ betagozódik az új Űrparancsnokság alá? A haditengerészet és a hadsereg megtartja-e a katonai űrrepülésben a saját részét? Rengeteg még a bizonytalanság és a légierő nehezen barátkozik meg a gondolattal, hogy egy új haderőnem beelőzi a prioritási listán.

Lesz-e szervezeti változás a Pentagonban és a Légierő Vezérkarban?

A hónap elején Heidi Grant, a légierő nemzetközi ügyekért felelős helyettes titkára megerősítette, hogy a szolgálat fontolgatja a stratégiai fejlesztéssel foglalkozó részlegének átadását a Légierő Vezérkarának, ahol az úgynevezett A5-ös részleg végzi ezt a feladatot. Ezek a belső döntések állítólag nem kötődnek a költségvetéshez, és Grant szerint a légierő már januárban hozhat döntést ezzel kapcsolatban.

Forrás: https://www.defensenews.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-11 12:26:04
Induló és érkező helikopterek váltották egymást a Mátra légterében, ahol egyhetes légi kutató-mentő felkészítését hajtotta végre a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A szeptember 4–8. között megrendezett Air Wolf Hunting gyakorlaton egymást érték a különböző – komoly kihívást jelentő – feladatok.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.