2024. 04. 15. hétfő
Tas, Anasztázia
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Az Amerikai Légierő négy legfontosabb kérdése 2019-ben

Az Amerikai Légierő négy legfontosabb kérdése 2019-ben
JETfly  |  2019. 01. 08., 16:17
Az Amerikai Légierő négy legfontosabb kérdése 2019-ben

Az óévet búcsúztatva és az új évet köszöntve az Egyesült Államok légiereje nagy kihívásoknak néz elébe, melyek érintik a szervezeti struktúráját és a haditechnikai eszközeit is.

A válaszokra februárig kell várni – ekkor hozzák nyilvánosságra a 2020-as költségvetési év számadatait és mint minden, ezek a kérdések is az anyagiakon múlnak.

Sem Jim Mattis leköszönő védelmi miniszter, sem az utódja, Patrick Shanahan nem erősítette meg a minisztérium költségvetésének felső korlátját - a legújabb jelentések szerint ez már 750 milliárd dollárra emelkedett az eredetileg tervezett 733 milliárd dollárról és ez már jelentősen eltér a Trump elnök által tervezett 700 milliárd dollártól. Ennek függvényében a légierő ez évi finanszírozottsága még erősen kérdéses.

Mi lesz az F-15X beszerzésekkel?

Még egy évvel ezelőtt is arról szóltak a hírek, hogy a légierő újabb F-15-ösöket szerez be – konkrétan 12 darab F-15X-et, 1,2 milliárd dollár értékben. Ez az F-15 variáns a legújabb elektronikai harc berendezésekkel kerül ki a gyárból és több fegyverzetet képes hordozni, de az USAF vezetése nem igazán szeretne új, de „csak” negyedik generációs repülőgépet vásárolni, ezeket inkább a Nemzeti Gárdának szánnák. A légierő inkább az F-35-ösök számát növelné… Jelenleg a légierő állományának 80%-a a negyedik és 20%-a ötödik generációs repülőgép, ám a jövő kihívásainak úgy tudnak megfelelni, ha ez az arány az 50-50% irányába mozdul el.

Lesz-e könnyű támadó repülőgép beszerzés?

Pillanatnyilag két szereplő maradt talpon abban a versenyben, amelyet a légierő már egy ideje meghirdetett, de eredményre még nem igazán jutottak benne. A hazai Textron AT-6-osa és a brazil A-29 Super Tucano a két jelölt, de teljes a bizonytalanság a jövőt illetően. Ha a beszerzés száz darab alatt maradna, akkor a teljes kontingens a Légierő Speciális Műveletek Parancsnoksága alárendeltségébe kerülne, ha nagyobb tételt szereznének be, akkor jutna az USAF európai és tengerentúli alakulatainak is.

Mi lesz a Légierő Űrparancsnokságával az újonnan létrehozott Űrhaderő felállása után?

A Pentagon legfrissebb javaslattervezete szerint az űrhadviseléssel önálló haderőnemként a Space Force foglalkozna, ami komoly vitát váltott ki a szakértők körében.

Még nem látni, hogy ez a megoldás megfelel-e a Kongresszusnak. Sokan szkeptikusak, hogy szükség van-e egy külön katonai ágra a világűr számára, de más jogalkotók szerint igenis hasznos, ha a Space Force elkülönül a légierőtől. Vajon a Légierő Űrparancsnoksága és az Űr- és Rakétarendszerek Központ betagozódik az új Űrparancsnokság alá? A haditengerészet és a hadsereg megtartja-e a katonai űrrepülésben a saját részét? Rengeteg még a bizonytalanság és a légierő nehezen barátkozik meg a gondolattal, hogy egy új haderőnem beelőzi a prioritási listán.

Lesz-e szervezeti változás a Pentagonban és a Légierő Vezérkarban?

A hónap elején Heidi Grant, a légierő nemzetközi ügyekért felelős helyettes titkára megerősítette, hogy a szolgálat fontolgatja a stratégiai fejlesztéssel foglalkozó részlegének átadását a Légierő Vezérkarának, ahol az úgynevezett A5-ös részleg végzi ezt a feladatot. Ezek a belső döntések állítólag nem kötődnek a költségvetéshez, és Grant szerint a légierő már januárban hozhat döntést ezzel kapcsolatban.

Forrás: https://www.defensenews.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-04-02 16:15:36
A Magyar Honvédség nyolcadik alkalommal szervezi meg az idei év nyári iskolai szünetében a 12-18 éves korosztálynak szóló honvédelmi táborokat, amelyekre április 2-től lehet jelentkezni a honvedelmitabor.hu hivatalos honlapon.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.
2024. 04. 04., 09:40
A légitársaság az Airbus által kifejlesztett, felhőalapú Mobile Airbus Training experience Suite csomagot és a Virtual Procedure Trainer technológiát használja fel pilótaképzésében.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.