2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A svéd Gripen vagy az izraeli F-16 lesz a befutó Horvátországban

A svéd Gripen vagy az izraeli F-16 lesz a befutó Horvátországban
JETfly  |  2017. 11. 27., 14:40
A svéd Gripen vagy az izraeli F-16 lesz a befutó Horvátországban

A svéd kormány támogatását élvező SAAB repülőgépgyártó vállalat beleerősített a horvátországi lobbitevékenységébe, és igyekszik meggyőzni a döntéshozókat arról, hogy a Horvát Légierő számára a JAS-39C/D Gripen lenne a megfelelő váltótípus.

Ennek érdekében nagyobb delegációt hívott meg a svéd gyárba, ahol a horvát újságírókat fogadta a svéd védelmi miniszter, Peter Hultqvist is.

Másfél hónappal ezelőtt a horvát Védelmi Minisztérium vadászrepülőgépek beszerzéséről szóló felhívására négy ajánlat is érkezett, ám ezekből kettő nagy valószínűséggel nem talál kedvező fogadtatásra. Az egyik az amerikaiak túlságosan is drága F-16-os ajánlata, a másik pedig a görögöké – ők olyan használt gépeket kínálnak, amelyek felújítása elengedhetetlen és szintén túl költséges.

Így a verseny a maradék két kínálat között fog eldőlni: az izraeliek az F-16 Barak-ot kínálják, a svédek pedig a Gripen JAS-39C/D-t. A Ronneby-ban megvendégelt újságírókat a svéd pilóták sikeresen győzték meg arról, hogy a Gripen kiváló választás minden szempontból. A Gripen C/D verziója most van a csúcson és folyamatosan fejlesztik, valamint három évente alapos frissítésnek vetik alá és teszik „naprakésszé”.

A pletykák szerint az izraeli ajánlat árban jóval kedvezőbb, mint a svédeké, ráadásul a svéd ajánlat a tíz évvel ezelőttihez képest is nagyságrendekkel drágább. Ők ezt azzal magyarázzák, hogy a régi tender még csak egy légirendészeti feladatokra alkalmas vadászrepülőgép beszerzéséről szólt, míg a mostani már egy többfeladatú harci repülőgépről.

A mostani látogatáson a horvát újságírókat a svéd fél arról is tájékoztatta, hogy tisztában vannak azzal, hogy ajánlatukat túl drágának tartja a horvát fél – éppen ezért keresik az ár csökkentésének módozatait.

Egyes szakértők tudni vélik, hogy a svéd promóció nem lesz sikeres, mivel az izraeliek ajánlatát nehéz felülmúlni. Árban mintegy 300 millió euróval jobbak a svédeknél, ráadásul a gépek mellé stratégiai együttműködést is kínálnak a horvátoknak nem csak gazdasági és kutatási, de politikai téren is.

Forrás: total-croatia-news.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.