2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A Portugál Légierő új megoldása a pilóták kiképzésére

A Portugál Légierő új megoldása a pilóták kiképzésére
JETfly  |  2019. 02. 01., 10:49
A Portugál Légierő új megoldása a pilóták kiképzésére

Érdekes tervvel állt elő a Portugál Légierő: olyan helyi céggel szerződne, amely a Leonardo cég M-346 Master kiképzőgépével gondoskodna a légierő leendő pilótáinak kiképzéséről.

Az eddigi kiképzőgépük, a Dassault Alpha Jet-je már tavaly nyugdíjba vonult és – átmeneti jelleggel – a leendő pilótákat alapképzésre az Egyesült Államokba küldik. Január közepén a Portugál Légierő parancsnoka, Manuel Teixeira Rolo tábornok a parlamenti meghallgatásán úgy nyilatkozott, hogy „az amerikai képzés nem életképes és nem jelent hosszú távú megoldást.” Helyette olyan helyi vállalkozást keresnek, ahol költséghatékonyan, repült óránként fizetnének a kiképzésért – a parancsnok szerint erre kiválóan megfelelne a lisszaboni HiFly cég.

Keresik a lehetőséget arra is, hogy több országot bevonjanak ebbe az üzleti modellbe, mint például Belgiumot, Hollandiát és Norvégiát. Ezek az országok is F-16-ost üzemeltetnek pillanatnyilag és mindannyian F-35-öst fognak vásárolni (vagy már rendelkeznek is vele).

Rolo tábornok szerint az M-346 kiválóan megfelel alap kiképző géptípusnak, de hozzátette, hogy a vadászgép-piacon van még több alternatíva.

A Magyar Honvédség is hasonló gondokkal szembesül napjainkban – jelentős fejlesztések előtt áll (helikopter- és szállítógép beszerzések) és ehhez a személyi állományt valahogy biztosítani kellene. Civil cég(ek) bevonása még nem merült fel eddig, de kitudja? Még erre is sor kerülhet egyszer…

Forrás: http://www.armstrade.org

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 21., 10:18
A magyar cég saját megrendelőinek végez majd repülőgép-karbantartást a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 16., 14:59
Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.
2024. 05. 13., 11:33
A szélestörzsű repülőgépekkel kiszolgált szezonális útvonalak egy része áprilisban indult, más részük pedig októberig meghosszabbodik.
2024. 05. 10., 09:30
Közel öt esztendeje, hogy 2019. május 20-án az utolsó váltás hazaérkezésével véget ért a magyar szállító helikopteres közösség afganisztáni szerepvállalása.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.