2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Félholdas jövőkép: új vadászgépet fejlesztene Törökország

JETfly  |  2011. 08. 23., 14:35

A napokban friss információk láttak napvilágot Törökország jövőbeli harci repülőgép beszerzési tervei kapcsán, most azonban nem az amerikai F-35-ös és az európai Eurofighter konzorcium portékájának ügye volt terítéken, hanem a törökök legújabb terve, mely szerint külföldi segítséggel saját vadászgépet fejlesztenének. A legfrissebb hírek szerint Törökország a közelmúltban már tárgyalásokat folytatott dél-koreai és svéd delegációkkal, egy új vadászgép következő évtizedben történő tervezésének, fejlesztésének és gyártásának lehetőségeiről.

Dél-koreai részről a KAI (Korea Aerospace Industries) cég, míg a svédektől a Saab áll a török érdeklődés középpontjában. A fennállásának 100. évfordulóját idén ünneplő török légierő harci repülőgép flottájában az F-16-osoknak köszönhetően szembetünő az amerikai dominancia, az Egyesült Államoktól való függőséget pedig tovább erősíthetik a jövőben hadrendbe állítandó F-35-ös ötödik generációs vadászbombázók is. Magukat megnevezni nem kívánó török tisztek elmondása szerint Törökország pont ezért most más partnerországgal/országokkal kezdene el egy új programot, ezzel is csökkentve a washingtoni befolyást. A jelenlegi török flottában a korosabb F-4-esek modernizációját Izrael, míg a régebbi változatú F-16-osok korszerüsítését Törökország végezte, azonban ezeket a kiöregedő gépeket várhatóan 2020 körül nyugdíjazni fogják. Egy török védelmi elemző szerint Törökország egy új, nagyrészt saját vadászgép kifejlesztésével a jövőben kiegyenlíthetné az arányokat flottájában, ezáltal csökkentenék az amerikai technológiai dominanciát.

török vegyes

Török vegyes

Az új török vadászgéphez vezető úton az első lépéseket már meg is tették, ugyanis felkérték a hazai TAI (Turkish Aerospace Industries) céget, hogy határozza meg azokat a specifikációkat, melyekkel az új gép rendelkezzen. A TAI-nak 2012 végéig kell végezni ezzel a feladattal. Törökország számára természetesen nem új keletü dolog, hogy helyben gyártson le és végszereljen katonai repülőgépeket, azonban az ország dinamikusan fejlődő védelmi ipara most először vehetné ki részét teljes egészében egy komplex fegyverrendszer (pl. egy vadászgép) tervezéséből.

F-35 mock-up

Török felségjelet viselő F-35 mock-up

Az új program kapcsán a törökök már 2010-ben is egyeztettek Dél-Koreával, akkor azonban az ázsiaiak a projektből mindössze 20% részesedést kínáltak Törökországnak, 20%-ot Indonéziának, a fennmaradó 60%-ot pedig saját maguknak. A törököknek ez nem felelt meg, mivel a programot ténylegesen csak egyenlő részesedés mellett kezdenék el. Azóta úgy tünik, a dél-koreaiak is átgondolták ajánlatukat, és már nem zárkóznának el az egyenlő részesedéstől. A svéd Saab képviselőivel folytatott tárgyalásokról még nincs konkrét információ, azonban a török fél már most potenciális partnerként tekint a Gripen gyártójára.

Mindezek mellett az európai Eurofighter konzorcium sem adta fel azon tervét, mely szerint Törökországot is bevennék a Typhoon programba. A konzorcium azzal próbálja meggyőzni Törökországot, hogy a Eurofighter Typhoon tünik az egyetlen reális választási lehetőségnek a hasonló kategóriás amerikai gépekkel szemben.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.