2024. 06. 19. szerda
Gyárfás
: 396 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újra rendszerbe állt az F-117 Nighthawk?

Újra rendszerbe állt az F-117 Nighthawk?
JETfly  |  2020. 10. 28., 10:02
Újra rendszerbe állt az F-117 Nighthawk?

Annak idején a Lockheed Martin F-117 Nighthawk történelmet írt azzal, hogy az első alacsony észlelhetőségű harci repülőgépként rendszerbe állt egy szigorúan titkos, 10 éves fejlesztési időszakot követően.

Nyugdíjazására 2008 augusztusában került sor, ezt követően majdnem a teljes megmaradt, megsemmisítésre ítélt állomány a nevadai Tonopah bázisra került, ahol légkondicionált hangárokban tárolták őket, védve ezzel is a veszélyes anyagnak minősülő radarabszorbens borítást.

Teljes megsemmisítésükre ugyanakkor egészen a mai napig nem került sor, sőt 2017-től kezdődően szenzációnak minősülő hírek láttak napvilágot, miszerint 4 gépet titokban Szíriába telepítettek. Egyes források szerint Szíria és Irak fölött repülve több bevetést is végrehajtottak a gépek, kis átmérőjű bombákat célba juttatva. A későbbiekben egyre többször kapták lencsevégre a gépeket Kalifornia és Nevada egén is, így a kezdeti kétségek az újbóli rendszerbe állításról teljesen eltűntek.

Hivatalosan továbbra sem ismertek az okok, kezdetben olyan feltételezések terjedtek, hogy a gépek légialkalmassági bizonyítványát és egyes pilóták képesítéseit szeretnék megújítani, de valószínűleg ennél jóval többről van szó.

A leginkább elfogadott feltételezés szerint a gépeket kísérleti célokra alakították át, és új radarabszorbens bevonatokat vagy infravörös rakéták elleni eszközöket tesztelnek velük. Ezen felül az is valószínűnek tűnik, hogy az Egyesült Államok új, alacsony észlelhetőségű gépek felderítésére alkalmas radart tanulmányoz, amihez szintén hasznát veheti a gépeknek, akárcsak különböző új harceljárások tesztelésére éles körülmények között (pl. Szíriában), ahol így nem a jóval drágább F-22 és F-35 típusokat kell kockázatnak kitenni. Felmerült továbbá, hogy néhány példányt pilóta nélküli géppé alakítottak, mivel az egyik gépet látványos antennákkal felszerelve fotózták le Tonopah közelében.

Szintén egy valószínű lehetőség, hogy agresszor szerepkört töltenek be. Az idei év egyik Red Flag gyakorlatán a Nellis légibázison tűntek fel a 64. Agresszor Század F-16-osainak társaságában, legújabban pedig a haditengerészet Miramar légibázisán látták őket, szintén valószínűsíthetően agresszor szerepkörben.

Bár hivatalosan sosem lett reaktiválva az F-117 Nighthawk, ma már világos, hogy az Egyesült Államok egy szigorúan titkos katonai projekt keretében újra alkalmazza a típust. A hasonló projektek egyébként nem számítanak különösebben szokatlannak, különböző költségvetési dokumentumok szerint az USA Védelmi Minisztériuma éves szinten nagyjából 60 milliárd dollárt költ ilyen titkos programokra.

Forrás: https://www.blogbeforeflight.net/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-03 13:23:02
Fonalka Marcell őrmester az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam elvégzésének köszönhetően tölti mindennapjait a Gripen-hangárban, feladata a Magyar Honvédség vadászgépeinek szerelése és javítása. Miért ezt az utat választotta?
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Szeretem, megvédem!" mottóval indít toborzókampányt a területvédelmi ezredekbe a Magyar Honvédség - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a kampány megnyitóján június 17-én, hétfőn, Budapesten.