2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újra rendszerbe állt az F-117 Nighthawk?

Újra rendszerbe állt az F-117 Nighthawk?
JETfly  |  2020. 10. 28., 10:02
Újra rendszerbe állt az F-117 Nighthawk?

Annak idején a Lockheed Martin F-117 Nighthawk történelmet írt azzal, hogy az első alacsony észlelhetőségű harci repülőgépként rendszerbe állt egy szigorúan titkos, 10 éves fejlesztési időszakot követően.

Nyugdíjazására 2008 augusztusában került sor, ezt követően majdnem a teljes megmaradt, megsemmisítésre ítélt állomány a nevadai Tonopah bázisra került, ahol légkondicionált hangárokban tárolták őket, védve ezzel is a veszélyes anyagnak minősülő radarabszorbens borítást.

Teljes megsemmisítésükre ugyanakkor egészen a mai napig nem került sor, sőt 2017-től kezdődően szenzációnak minősülő hírek láttak napvilágot, miszerint 4 gépet titokban Szíriába telepítettek. Egyes források szerint Szíria és Irak fölött repülve több bevetést is végrehajtottak a gépek, kis átmérőjű bombákat célba juttatva. A későbbiekben egyre többször kapták lencsevégre a gépeket Kalifornia és Nevada egén is, így a kezdeti kétségek az újbóli rendszerbe állításról teljesen eltűntek.

Hivatalosan továbbra sem ismertek az okok, kezdetben olyan feltételezések terjedtek, hogy a gépek légialkalmassági bizonyítványát és egyes pilóták képesítéseit szeretnék megújítani, de valószínűleg ennél jóval többről van szó.

A leginkább elfogadott feltételezés szerint a gépeket kísérleti célokra alakították át, és új radarabszorbens bevonatokat vagy infravörös rakéták elleni eszközöket tesztelnek velük. Ezen felül az is valószínűnek tűnik, hogy az Egyesült Államok új, alacsony észlelhetőségű gépek felderítésére alkalmas radart tanulmányoz, amihez szintén hasznát veheti a gépeknek, akárcsak különböző új harceljárások tesztelésére éles körülmények között (pl. Szíriában), ahol így nem a jóval drágább F-22 és F-35 típusokat kell kockázatnak kitenni. Felmerült továbbá, hogy néhány példányt pilóta nélküli géppé alakítottak, mivel az egyik gépet látványos antennákkal felszerelve fotózták le Tonopah közelében.

Szintén egy valószínű lehetőség, hogy agresszor szerepkört töltenek be. Az idei év egyik Red Flag gyakorlatán a Nellis légibázison tűntek fel a 64. Agresszor Század F-16-osainak társaságában, legújabban pedig a haditengerészet Miramar légibázisán látták őket, szintén valószínűsíthetően agresszor szerepkörben.

Bár hivatalosan sosem lett reaktiválva az F-117 Nighthawk, ma már világos, hogy az Egyesült Államok egy szigorúan titkos katonai projekt keretében újra alkalmazza a típust. A hasonló projektek egyébként nem számítanak különösebben szokatlannak, különböző költségvetési dokumentumok szerint az USA Védelmi Minisztériuma éves szinten nagyjából 60 milliárd dollárt költ ilyen titkos programokra.

Forrás: https://www.blogbeforeflight.net/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 13:14
A Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.
2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-24 14:53:27
Légi felderítést gyakoroltak azon nemzetközi hallgatók, akik részt vesznek a 42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon (International Military Observers’ Course – IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) május 8-26. között.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 11:20
A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.
2023. 06. 02., 09:14
Ezt mi sem ússzuk meg – gondolhatta bárki, aki 2013 júniusának elején az ausztriai áradásról készült televíziós híradásokat látta, hiszen a Dunán lefolyó hatalmas vízmennyiség rekordméretű árvizet ígért Magyarországnak. Ennek megfelelően megkezdődött a felkészülés a védekezésre.
2023. 06. 01., 09:49
A Magyar Légierő minden fegyverneme, alakulata megmozdult, a vezetési elemek, a készenléti szolgálatok, a katonai szervezetek repülő-, helikopter és légvédelmi rakétacsapatai komplex és valós feladat végrehajtásukkal demonstrálták a légierő jelenlegi képességeit a Kék Villám 2023/2 gyakorlaton.
2023. 06. 01., 09:20
Több mint húsz év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

  Legfrissebbek most

A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.