2024. 06. 15. szombat
Jolán, Vid
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb szomszédunk döntött a C-27J Spartan mellett

Újabb szomszédunk döntött a C-27J Spartan mellett
JETfly  |  2021. 01. 19., 11:32
Újabb szomszédunk döntött a C-27J Spartan mellett

A szlovén Védelmi Minisztérium a napokban jelentette be, hogy kormányközi megállapodás alapján egy Leonardo C-27J Spartan típusú, közepes katonai szállító repülőgépet szerez be.

A döntés egy hosszú kiválasztási folyamat eredménye, a beszerzés a kialakult járványügyi helyzet miatt is sürgető volt Szlovénia számára. A Spartan hadrendbe állítása jelentős előrelépés lesz a légierő szállítói képességében, hiszen ilyen kategóriájú szállítógép nincs rendszerben szomszédunk légierejénél. A C-27J Spartan beszerzése mellett a két ország a logisztika, a karbantartás és a kiképzés területén is szeretné erősíteni az együttműködést.

Szlovénia még 2006-ban kezdte el azt a programot, melynek keretein belül katonai szállítógépet szereztek volna be: választásuk a CASA C-295-ösre esett, de a típus 2008-as lengyel katasztrófája miatt az üzletből és végül egyéb szállítógép típus beszerzéséből sem lett semmi. Az elmúlt időszak viszont előrelépést hozott: Szlovéniában is felismerték egy saját szállítógép hadrendbe állításának fontosságát, hiszen nehézségekbe ütköztek a külföldön szolgáló katonák hazaszállításában, illetve egészségügyi szállítmányok célba juttatásában.

A Védelmi Miniszter közleménye szerint több paraméter és követelmény alapján elemezték a C-27J Spartan, a C-295, a C-130J-30, a KC-390 és az A400M típusokat, végül az olasz típus mellett döntöttek. A jelen döntés egyelőre csak egy példányra szól, de a szlovén tervek szerint a jövőben egy második példány beszerzése is esélyes. A tervezett költségvetési terv elfogadását követően a 2021-2026 közötti időszakban 780 millió eurót szánnának többek között a harcjárművek, a logisztikai felszerelések, a légvédelmi eszközök, illetve a katonák felszerelésének modernizációjára, a légierő korszerűsítésére 128 millió eurót különítenének el.

A Spartan érkezésével valószínűleg nyugdíjazzák az L-410-es típust, illetve tervben van két szállítóhelikopter beszerzése is: ez vélhetően az Airbus Helicopters H215M (AS532 Cougar) lehetne, melyből már négy rendszerben áll Szlovéniában. Szomszéd országainkat tekintve Románia és Szlovákia után Szlovénia lesz a harmadik a sorban, mely a Spartan mellett döntött. Ausztria is döntés előtt áll, hiszen már ott is keresik a Herculesek utódját, mint ahogy arról a közelmúltban lapunkon is beszámoltunk.

A búcsúzó Saab J105OE flotta után itt az újabb hír az Osztrák Légierő háza tájáról: Klaudia Tanner védelmi miniszter napokban tett bejelentése szerint már keresik a C-130 Herculesek váltótípusát.
bővebben ...

Forrás: https://www.blogbeforeflight.net/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-03 13:23:02
Fonalka Marcell őrmester az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam elvégzésének köszönhetően tölti mindennapjait a Gripen-hangárban, feladata a Magyar Honvédség vadászgépeinek szerelése és javítása. Miért ezt az utat választotta?
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.
2024. 06. 04., 13:31
A pezsgő ballószögi kulturális életnek egyik kiemelkedő színfoltja volt a napokban befejeződött repülős rendezvény, melyet a ballószögi repülőtér fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartottak meg.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.