2023. 12. 07. csütörtök
Ambrus
: 381 Ft   : 353 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újabb részletek a Szu-34-esek katasztrófájáról

Újabb részletek a Szu-34-esek katasztrófájáról
JETfly  |  2019. 01. 23., 12:00
Újabb részletek a Szu-34-esek katasztrófájáról

Újabb részletek láttak napvilágot a Szu-34-es katasztrófával kapcsolatban, melyről az elmúlt napokban igencsak sokféle változatot lehetett olvasni. A 2019. január 18-án szerencsétlenül járt gépszemélyzetek mentésében összesen hat halászhajó vett részt.

A Tatár-szoros (Szahalin szigetét választja el Délkelet-Oroszországnak az ázsiai kontinensen fekvő területeitől, összekötve északon az Ohotszki-tengert és délen a Japán-tengert) halban gazdag terület, így a körzetben sűrű a halászhajók forgalma. A moszkvai idő szerint reggel 9 óra körül bekövetkezett katasztrófa helyszínén dolgoztak a "Chance-106", az "Elektron", a "Neon", a "Ganszlep elnök", a "Zászlóshajó" és a "Katyerina" halászhajók, melyek csatlakoztak a „Zaborcsikov” mentőhajóhoz.

A katapultálás körzetéből az automata segélyhívó rádióállomás jelét észlelve a riasztást és mentést azonnal elrendelték. A négy főből egyet tudtak élve kimenteni a mentőhelikopterrel, ő az egyik gép navigátora volt.

Moszkvai idő szerint este 9 órakor az „Elektron” rátalált az egyik pilóta mentőcsónakjára, benne a pilóta holttestével. Az „Alekszej” néven azonosított pilótán még rajta volt a sisakja és a tengeri repüléseknél előírt speciális mentőruhát viselte, őrnagyi rendfokozattal. Ezután még egy mentőcsónakot találtak az „Elektron” halászai, de már ott is csak a holttestet találták meg – őt a sisakján viselt felirat alapján be is tudták azonosítani, de a nevét nem hozták nyilvánosságra. A pilóták holttestét mentőhelikopterrel szállították el a hajóról.

Később a "Chance-106" még talált egy mentőcsomagot, a "Neon” a repülőgép két darabját, az "Elektron" pedig egy másik narancssárga tutajt, sajnos üresen.

Ekkorra már a helyszínre érkezett a Haditengerészet hadihajója is és a mentési műveletek irányítását átvette a Csendes-óceáni Flotta Tengeralattjáró Erőinek törzsfőnöke, Eduard Mihajlov ellentengernagy. Másnap, napfelkelte után folytatták a kutatást a negyedik pilóta után, de ebbe a műveletbe a halászhajókat már nem vonták be.

A híradások alapján ismert, hogy az esemény 2019. január 18-án, reggel 8 óra 7 perckor következett be 35 kilométerre a parttól, a Tatár-szorosnál. A repülőgépek Hurba (Komszomolszk-na-Amurtól délre található) légibázisról szálltak fel (a Google Maps műholdképein jól láthatóak a Szuhojok). A gyakorlatban résztvevő repülőgépek a 277. Bombázó Ezred állományába tartoztak. Az egyetlen túlélőt a habarovszki kórházba szállították.

Jellemző az oroszországi helyzetre, hogy azonnal elrendelték az eset kivizsgálását a Büntető Törvénykönyv 351. cikke értelmében - "A repülési szabályok és a felkészülés rendjének megsértése” okán. Vannak dolgok, amik nem változnak…

UPDATE: 2019. január 23-án temették el a Szu-34-es katasztrófa első két áldozatát, nevüket már nyilvánosságra hozták: Alekszej Ovszjannyikov őrnagy, pilóta, 33 éves volt, Alekszej Pajdiganov szintén őrnagy, navigátor, pedig 42 éves volt. A katasztrófának a hírek szerint egy túlélője volt, a katapultált személyzetek közül egy főt továbbra sem találnak, róla annyi tudható, hogy a lipecki egységnél szolgált, neve: Vjacseszlav Asztajev. Orosz fórumokon egyébként azt írják, hogy a piros 03-as és 33-as oldalszámú gépek voltak az ütközésben érintett példányok. 

A hasonló helyzetekben életmentő funkciót ellátó, speciális VMSzK ruházat, illetve egyéb kapcsolódó pilótafelszerelések részletesebb megsimerése kapcsán ajánljuk Olvasóink figyelmébe A szovjet repülőtér titkai múzeumot, mely Berekfürdőn található, hazánkban egyedülálló kiállítási anyaggal! A múzeum Facebook oldalán sok érdekesség olvasható a szovjet/orosz téma iránt érdeklődők számára:

 

 

Forrás: http://www.armstrade.org/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-14 11:04:00
A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 12. 06., 13:32
A nemzetközi légiközlekedés egykori pillérének évtizedeken átívelő történetét a 436-os számú járatot repülő, a barbadosi Bridgetownból Miamiba tartó Clipper Goodwill zárta le.
2023. 11. 30., 14:52
November 29-től a Satys PSP Hungary Zrt. gyulai gyárában végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. szomszédos üzemében gyártott helikopter alkatrészek felületkezelését, így a jövőben már száz százalékban Magyarországon gyártott alkatrészeket építenek be a forgószárnyasokba – jelentette be Kiss Attila, a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója Gyulán.
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).

  Legfrissebbek most

"Nehéz szerénynek maradni!", állítja a Tiger Meet-ek jelmondata. A fotókat nézve, van benne igazság! Sehol máshol nem láthatunk ennyi, látványosan megfestett katonai repülőgépet - de a csodaszép merev- és forgószárnyasok nem kiállításra jöttek. Dolgoztak, kőkeményen, s velük együtt a hajózók és a műszakiak is.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Kormányközi megállapodás keretein belül, Szlovénia hat Leonardo AW139M típusú, közepes, többcélú helikopter beszerzéséről döntött, a szerződést 2023. november 28-án írták alá a felek.