2024. 05. 20. hétfő
Bernát, Felícia
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

TF-X: Ötödik generációs vadászgépet fejleszt Törökország

TF-X: Ötödik generációs vadászgépet fejleszt Törökország
JETfly  |  2019. 06. 27., 13:33

A Turkish Aerospace még 2019. június 17-én bemutatta saját tervezésű, ötödik generációs vadászrepülőgépének (TF-X) teljes életnagyságú modelljét – a lopakodó dizájnú, dupla függőleges vezérsíkú repülőgép két hajtóművel rendelkezik.

A fejlesztők komoly ambíciókkal bírnak, a Turkish Aerospace elnöke, Temel Kotil szerint ez a repülőgép lesz Európa legjobbja – sokat árnyal a képen, hogy az első felszállást 2025-re, a rendszerbe állítást pedig 2028-ra prognosztizálják.

A bemutatott modell 21 méter hosszú, fesztávja 14 méter, magassága 6 méter. A beszerelni kívánt hajtóművek tolóereje egyenként 120 kN, tervezett csúcssebessége Mach 1,8, szolgálati csúcsmagassága 16 700 méter, manőverezőképessége +9 és -3,5 g.

A repülőgép orrába egy fázisrács-vezérelt antennájú radar kerül és a legmodernebb elektronikai harceszközöket is megkapja, akár csak a kommunikációs és navigációs rendszereket. A légi és földi (vízfelszíni) célok felderítését egy elektro-optikai rendszer is segíti, a repülőgépvezetők pedig glass-cockpit fülkében ülnek majd.

A fegyverzet is a legmodernebb lesz – a tervek szerint a Meteor aktív radarvezérlésű légiharc-rakéta mellett az MBDA másik gyártmányát, a Spear levegő-föld rakétáját is képes lesz indítani. A hazai ipart a Gokdogan kis hatótávolságú és a Bozgodan közepes hatótávolságú légiharc-rakéták képviselik, valamint különböző űrméretű lézervezérlésű bombák.

Törökország jelen pillanatában hadilábon áll az ötödik generációs F-35-ös programmal, hiszen az USA továbbra is tartja magát ahhoz, hogyha Törökország beszerzi az orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszert, akkor a törököknek nem szállítanak F-35-ösöket. Egyébként a török Sz-400-as beszerzésről már mindkét fél eldöntött üzletként beszél, továbbá arról is kerültek már nyilvánosságra információk, hogy a jövőben Oroszország és Törökország közösen gyártaná az új Sz-500-as rendszert. Ha ez a helyzet marad, ebbe tökéletesen beleillik a saját fejlesztésű, ötödik generációs harci repülőgép projektje, időben nyilván jelentősen lemaradva attól az időponttól, amikor a törökök hadrendbe állíthatták volna saját F-35-ös flottájukat.

Forrás: https://www.janes.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
2024-05-08 14:18:36
Rendhagyó módon két előadással folytatódott április 24-én a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat. Pozsgay Gyula grafikus és Dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy mindkétszer vitéz nemes Molnár László főhadnagyról mesélt, aki 25 igazolt légi győzelmével az egyik legeredményesebb magyar vadászpilóta volt a második világháborúban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 16., 14:59
Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.
2024. 05. 13., 11:33
A szélestörzsű repülőgépekkel kiszolgált szezonális útvonalak egy része áprilisban indult, más részük pedig októberig meghosszabbodik.
2024. 05. 10., 09:30
Közel öt esztendeje, hogy 2019. május 20-án az utolsó váltás hazaérkezésével véget ért a magyar szállító helikopteres közösség afganisztáni szerepvállalása.
2024. 05. 09., 10:23
A korábbi múzeum épületének tetején álló Ancsán teljes külső felújítást végeztek el. A repülőgép a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” című tárlatának egyik eleme.

  Legfrissebbek most

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.