2023. 11. 28. kedd
Stefánia
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Európa - A következő generációs, harci repülőgép tervek margójára

Európa - A következő generációs, harci repülőgép tervek margójára
JETfly  |  2018. 07. 20., 16:36

Mint ahogy arról a napokban már lapunkon is beszámoltunk, a britek bejelentették Tempest névre keresztelt, következő generációs harci repülőgép tervüket, emellett fut a francia-német közös FCAS projekt is. Megvannak már az első hivatalos vélemények is a párhuzamról.

Olvasóinktól is számtalan visszajelzést kaptunk a témával kapcsolatban, melyek lényegében - jogosan - kérdőjelezik meg, hogy van-e értelme Európában két ilyet projektet futtatni? Nem kellene inkább egyre fókuszálni közösen, amiből lenne is a jövőben egy sorozatgyártott példány? Az elnevezések sem egyértelműek még: van ahol következő generációsnak, van ahol már hatodik generációsnak nevezik az új gépeket. Mihez képest következő generáció? Az amerikai F-35-öshöz vagy az orosz Szu-57-eshez, netán a kínai J-20-hoz viszonyítva nyilván érthető lenne a hatodik generációs jelző, ha viszont Európát nézzük, akkor itt az ötödik generáció következne.

Volker Paltzo, az Eurofighter konzorcium elnök-vezérigazgatója is megfogalmazta véleményét Farnborough-ban, természetesen előtérbe helyezve a Typhoont. Véleménye szerint a brit Tempest és a francia-német FCAS (Future Combat Air System) projekt önállóan életképtelen lesz, csupán idő kérdése, hogy az említett felek is belássák: a cél közös, így közösen is kellene egy ígéretes típust kifejleszteniük, amit a sorozatgyártást követően hadrendbe is lehetne állítani a partnerországok légierőinél. Mindkét elképzelés ezt a dátumot a 2040-es évekre jelölte meg.

Talán a Farnborough légiszalon egyik legnagyobb bejelentésének lehettek ma szem- és fültanúi a helyszínen levők: bemutatták a Tempest névre keresztelt, következő generációs brit harci repülőgépet, melynek makettjéről mutatjuk a fotókat.
bővebben ...

Paltzo elképzelése szerint a Typhoonnak kell lennie annak a platformnak, ami alapján kifejlesztik az új típust, a folyamatos fejlesztések és a képességbővítések miatt a Typhoon még az elkövetkező évtizedekben is jó "talaja" lehet a következő generációs típusnak. A 623 megrendelt Typhoon-ból 542-t már átadtak, ebből közel 500 db került Európába, a német, az olasz, a spanyol és a brit légierőkhöz. További megrendelésekre is számítanak: esély mutatkozhat Belgiumból, Bulgáriából, Finnországból, Lengyelországból és Svájcból is. Új megrendelések esetén a Typhoon gyártósora a 2030-as évekig is aktív maradhat.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-14 11:04:00
A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk.
2023-11-13 14:56:44
Idén Magyarország töltötte be a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezés elnöki pozícióját. A szervezet nagyszabású őszi ülésén – hazánk mellett – tizenöt NATO tagország képviselői vettek részt Budapesten, október 23–27. között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.
2023. 11. 16., 12:26
A közelmúltban zajlott az idei év - légierős szempontból - legfontosabb, a haderőnem minden alakulatát és technikai eszközét megmozgató kiképzési esemény, a Kék Villám IV. gyakorlat, amelynek feladatai és célkitűzései szorosan illeszkednek az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti, országos gyakorlat tematikájába.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!