2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugdíjazás vár a B-1B-k egy részére?

Nyugdíjazás vár a B-1B-k egy részére?
JETfly  |  2019. 10. 02., 12:12
Nyugdíjazás vár a B-1B-k egy részére?

Az USAF a B-1-esek egy részét kivonná a rendszerből és az így felszabaduló költségvetési forrásokat a Northrop Grumman B-21 Raider-ekre, valamint a B-52-esek hajtóműcseréjére és nagy hatótávolságú stratégiai fegyverekre fordítaná.

„A B-1-eseinket arra tervezték, hogy kis magasságon, nagy sebességgel – akár hangsebesség fölött – törjék át az ellenséges légvédelmet és mérjenek csapást a célpontjaikra” – David Goldfein tábornok, az USAF vezérkari főnöke foglalta így össze röviden a B-1-esek feladatkörét.

„Az elmúlt 18 évben ehhez képest csak közepes magasságokon, kis sebességgel, előrenyilazott szárnyakkal repültünk, a B-1-esek számára legkedvezőtlenebb konfigurációban. Ezzel elértük azt, hogy a gépek jóval nagyobb igénybevételnek lettek kitéve, mint amire tervezték őket – ez meg is látszik, mikor alaposabb szerkezeti vizsgálatokat végeznek rajtuk.”

Az USAF ezért alaposan megvizsgálta, szükség van-e még egyáltalán a hidegháborús körülményekre tervezett csapásmérő erőkre változatlan formában és arra az eredményre jutottak, hogy ezeknek az eszközöknek a fenntartása már túl drága. Az Egyesült Államok Légierejében szolgálatot teljesítő 61 darab B-1B átlag életkora egyébként 32 év.

„Jelenleg azt vizsgáljuk, hogy hány olyan B-1-esünk van, amelyek fenntartása már túl sokba kerülne és a kivonásukkal felszabaduló anyagiakat hogyan tudnánk a csapásmérő képességeink fokozására átcsoportosítani” – mondta Goldfein tábornok.

Az egyik ilyen terület a B-21-esek hadrendbe állításának felgyorsítása lenne, illetve a lopakodó bombázó repülőgépek következő generációjának beszerzése. A mostani haderőtervezési modellezések alapján legalább 100 darab B-21-esre lesz szükség, ám a tábornok szerint ez a szám biztos, hogy nagyobb lesz. Pillanatnyilag a B-21-esek építése a tervek szerint halad, ez alapján 2021 decemberében fog sor kerülni az első felszállásra.

Goldfein tábornok kiválóra értékelte a Northrop Grumman munkáját a B-21-es projektet illetően, ám nem sok esélyt lát arra, hogy a tervezettnél előbb készüljenek el a bombázók – ám arra van lehetőség, hogy többet gyártsanak.

„A Kína és Oroszország jelentette veszély ellensúlyozására az USA haderejének újra kell gondolnia a prioritásokat. Meg kell találnunk a kapacitás, a képesség és a hadrafoghatóság optimális egyensúlyát” – nyilatkozta a tábornok.

Forrás: https://www.flightglobal.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-14 11:04:00
A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk.
2023-11-13 14:56:44
Idén Magyarország töltötte be a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezés elnöki pozícióját. A szervezet nagyszabású őszi ülésén – hazánk mellett – tizenöt NATO tagország képviselői vettek részt Budapesten, október 23–27. között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!