2024. 05. 22. szerda
Júlia, Rita
: 386 Ft   : 355 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugdíjazás vár a B-1B-k egy részére?

Nyugdíjazás vár a B-1B-k egy részére?
JETfly  |  2019. 10. 02., 12:12
Nyugdíjazás vár a B-1B-k egy részére?

Az USAF a B-1-esek egy részét kivonná a rendszerből és az így felszabaduló költségvetési forrásokat a Northrop Grumman B-21 Raider-ekre, valamint a B-52-esek hajtóműcseréjére és nagy hatótávolságú stratégiai fegyverekre fordítaná.

„A B-1-eseinket arra tervezték, hogy kis magasságon, nagy sebességgel – akár hangsebesség fölött – törjék át az ellenséges légvédelmet és mérjenek csapást a célpontjaikra” – David Goldfein tábornok, az USAF vezérkari főnöke foglalta így össze röviden a B-1-esek feladatkörét.

„Az elmúlt 18 évben ehhez képest csak közepes magasságokon, kis sebességgel, előrenyilazott szárnyakkal repültünk, a B-1-esek számára legkedvezőtlenebb konfigurációban. Ezzel elértük azt, hogy a gépek jóval nagyobb igénybevételnek lettek kitéve, mint amire tervezték őket – ez meg is látszik, mikor alaposabb szerkezeti vizsgálatokat végeznek rajtuk.”

Az USAF ezért alaposan megvizsgálta, szükség van-e még egyáltalán a hidegháborús körülményekre tervezett csapásmérő erőkre változatlan formában és arra az eredményre jutottak, hogy ezeknek az eszközöknek a fenntartása már túl drága. Az Egyesült Államok Légierejében szolgálatot teljesítő 61 darab B-1B átlag életkora egyébként 32 év.

„Jelenleg azt vizsgáljuk, hogy hány olyan B-1-esünk van, amelyek fenntartása már túl sokba kerülne és a kivonásukkal felszabaduló anyagiakat hogyan tudnánk a csapásmérő képességeink fokozására átcsoportosítani” – mondta Goldfein tábornok.

Az egyik ilyen terület a B-21-esek hadrendbe állításának felgyorsítása lenne, illetve a lopakodó bombázó repülőgépek következő generációjának beszerzése. A mostani haderőtervezési modellezések alapján legalább 100 darab B-21-esre lesz szükség, ám a tábornok szerint ez a szám biztos, hogy nagyobb lesz. Pillanatnyilag a B-21-esek építése a tervek szerint halad, ez alapján 2021 decemberében fog sor kerülni az első felszállásra.

Goldfein tábornok kiválóra értékelte a Northrop Grumman munkáját a B-21-es projektet illetően, ám nem sok esélyt lát arra, hogy a tervezettnél előbb készüljenek el a bombázók – ám arra van lehetőség, hogy többet gyártsanak.

„A Kína és Oroszország jelentette veszély ellensúlyozására az USA haderejének újra kell gondolnia a prioritásokat. Meg kell találnunk a kapacitás, a képesség és a hadrafoghatóság optimális egyensúlyát” – nyilatkozta a tábornok.

Forrás: https://www.flightglobal.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 21., 10:18
A magyar cég saját megrendelőinek végez majd repülőgép-karbantartást a bukaresti Baneasa repülőtéren, ebbe bevonja a román repülőgép-karbantartó vállalat létesítményeit, infrastruktúráját, eszközparkját, szakembereit.
2024. 05. 16., 14:59
Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.
2024. 05. 13., 11:33
A szélestörzsű repülőgépekkel kiszolgált szezonális útvonalak egy része áprilisban indult, más részük pedig októberig meghosszabbodik.
2024. 05. 10., 09:30
Közel öt esztendeje, hogy 2019. május 20-án az utolsó váltás hazaérkezésével véget ért a magyar szállító helikopteres közösség afganisztáni szerepvállalása.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A NATO Kooperatív Kibervédelmi Kiválósági Központ 2010 óta szervezi meg éves Locked Shields gyakorlatát. Magyarország az idén is sikeresen képviseltette magát a nemzetközi megmérettetésen, mely ezúttal négy napon át, 40 ország 18 csapatának, közel négyezer szakértőjének részvételével zajlott. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen zárt.