2023. 06. 03. szombat
Klotild
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Nyugdíjazás vár a B-1B-k egy részére?

Nyugdíjazás vár a B-1B-k egy részére?
JETfly  |  2019. 10. 02., 12:12
Nyugdíjazás vár a B-1B-k egy részére?

Az USAF a B-1-esek egy részét kivonná a rendszerből és az így felszabaduló költségvetési forrásokat a Northrop Grumman B-21 Raider-ekre, valamint a B-52-esek hajtóműcseréjére és nagy hatótávolságú stratégiai fegyverekre fordítaná.

„A B-1-eseinket arra tervezték, hogy kis magasságon, nagy sebességgel – akár hangsebesség fölött – törjék át az ellenséges légvédelmet és mérjenek csapást a célpontjaikra” – David Goldfein tábornok, az USAF vezérkari főnöke foglalta így össze röviden a B-1-esek feladatkörét.

„Az elmúlt 18 évben ehhez képest csak közepes magasságokon, kis sebességgel, előrenyilazott szárnyakkal repültünk, a B-1-esek számára legkedvezőtlenebb konfigurációban. Ezzel elértük azt, hogy a gépek jóval nagyobb igénybevételnek lettek kitéve, mint amire tervezték őket – ez meg is látszik, mikor alaposabb szerkezeti vizsgálatokat végeznek rajtuk.”

Az USAF ezért alaposan megvizsgálta, szükség van-e még egyáltalán a hidegháborús körülményekre tervezett csapásmérő erőkre változatlan formában és arra az eredményre jutottak, hogy ezeknek az eszközöknek a fenntartása már túl drága. Az Egyesült Államok Légierejében szolgálatot teljesítő 61 darab B-1B átlag életkora egyébként 32 év.

„Jelenleg azt vizsgáljuk, hogy hány olyan B-1-esünk van, amelyek fenntartása már túl sokba kerülne és a kivonásukkal felszabaduló anyagiakat hogyan tudnánk a csapásmérő képességeink fokozására átcsoportosítani” – mondta Goldfein tábornok.

Az egyik ilyen terület a B-21-esek hadrendbe állításának felgyorsítása lenne, illetve a lopakodó bombázó repülőgépek következő generációjának beszerzése. A mostani haderőtervezési modellezések alapján legalább 100 darab B-21-esre lesz szükség, ám a tábornok szerint ez a szám biztos, hogy nagyobb lesz. Pillanatnyilag a B-21-esek építése a tervek szerint halad, ez alapján 2021 decemberében fog sor kerülni az első felszállásra.

Goldfein tábornok kiválóra értékelte a Northrop Grumman munkáját a B-21-es projektet illetően, ám nem sok esélyt lát arra, hogy a tervezettnél előbb készüljenek el a bombázók – ám arra van lehetőség, hogy többet gyártsanak.

„A Kína és Oroszország jelentette veszély ellensúlyozására az USA haderejének újra kell gondolnia a prioritásokat. Meg kell találnunk a kapacitás, a képesség és a hadrafoghatóság optimális egyensúlyát” – nyilatkozta a tábornok.

Forrás: https://www.flightglobal.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 13:14
A Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.
2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-24 14:53:27
Légi felderítést gyakoroltak azon nemzetközi hallgatók, akik részt vesznek a 42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon (International Military Observers’ Course – IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) május 8-26. között.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 11:20
A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.
2023. 06. 02., 09:14
Ezt mi sem ússzuk meg – gondolhatta bárki, aki 2013 júniusának elején az ausztriai áradásról készült televíziós híradásokat látta, hiszen a Dunán lefolyó hatalmas vízmennyiség rekordméretű árvizet ígért Magyarországnak. Ennek megfelelően megkezdődött a felkészülés a védekezésre.
2023. 06. 01., 09:49
A Magyar Légierő minden fegyverneme, alakulata megmozdult, a vezetési elemek, a készenléti szolgálatok, a katonai szervezetek repülő-, helikopter és légvédelmi rakétacsapatai komplex és valós feladat végrehajtásukkal demonstrálták a légierő jelenlegi képességeit a Kék Villám 2023/2 gyakorlaton.
2023. 06. 01., 09:20
Több mint húsz év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

  Legfrissebbek most

A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.