2023. 06. 04.
Bulcsú
: 371 Ft   : 344 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Modernizálják a Super Horneteket

Modernizálják a Super Horneteket
JETfly  |  2019. 03. 22., 10:35

A Boeing legfrissebb bejelentése szerint három év alatt 78 darab F/A-18E/F Block III Super Hornet átadása valósulhat meg az új modernizációs program keretein belül.

A szolgálatban lévő Block II Super Hornet-ek Block III-ra történő modernizálása a következő évtizedben fog elkezdődni – így az eddigi 6 000 repült órás élettartam 10 000 órára fog nőni. A társaság szóvivője szerint a szerződéssel minimum 395 millió dollárt sikerül megspórolni az adófizetők pénzéből.

„Ez a többéves szerződés jelentős megtakarítást jelent az adófizetők és a haditengerészet számára, miközben biztosítja a készenléthez szükséges kapacitást” - mondta Dan Gillian, az F/A-18 és az EA-18G program alelnöke.

„A többéves szerződés segít abban, hogy az F/A-18 csapata az évről évre történő szerződéshosszabbítások helyett garantáltan három év folyamatos termelést biztosítson. Segít mindkét félnek a tervezésben, és üdvözöljük a haditengerészetet, hogy megtette a megfelelő lépéseket a készenléti kihívások megoldásához. ”

A Block III-as frissítés az újabb szenzorok és szerkezeti változtatások mellett jelentősen megnöveli az adatcsere-kapacitást nem csak a többi Super Hornettel, de a Northrop Grumman E-2D Advanced Hawkeye légtérellenőrző repülőgéppel is.

A modernizálás keretében egy második generációs infravörös kereső és célzórendszert (IRST) is kap a Block III, amely lehetővé teszi az ellenséges repülőgépek észlelését és nyomon követését anélkül, hogy saját radarját használná. Az IRST nagy távolságból képes érzékelni a radar számára nehezen deríthető lopakodó repülőgépet, de egyetlen érzékelő egyetlen repülőgépen nem nyújt elegendő információt ahhoz, hogy irányított rakétát lehessen célravezetni rá.

Azonban a Block III már rendelkezni fog a Rockwell Collins Tactical Targeting Network Technology (TTNT) berendezéssel, amely segítségével két vagy több F/A-18E/F meg tudja osztani egymással az IRST adatait – így már elegendő pontossággal rendelkezik ahhoz, hogy irányított rakétát tudjon indítani a célra.

A hatótávolságát a nem ledobható, törzshöz illeszkedő üzemanyagtartályokkal (CFT) növelik meg, valamint a radar-visszaverő keresztmetszetet (RCS) is csökkentik.

Forrás: https://www.flightglobal.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 13:14
A Magyar Honvédség az űrhajósjelöltek felkészítésének korábbi fázisaiba is bekapcsolódott. Nem csupán a repülőorvosi egészségügyi vizsgálatokat végezték el rajtuk az MH Egészségügyi Központ kecskeméti telephelyén, de Gripen repülőgépekkel is repültek azok hátsó ülésében.
2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-24 14:53:27
Légi felderítést gyakoroltak azon nemzetközi hallgatók, akik részt vesznek a 42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon (International Military Observers’ Course – IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) május 8-26. között.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 06. 02., 11:20
A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.
2023. 06. 02., 09:14
Ezt mi sem ússzuk meg – gondolhatta bárki, aki 2013 júniusának elején az ausztriai áradásról készült televíziós híradásokat látta, hiszen a Dunán lefolyó hatalmas vízmennyiség rekordméretű árvizet ígért Magyarországnak. Ennek megfelelően megkezdődött a felkészülés a védekezésre.
2023. 06. 01., 09:49
A Magyar Légierő minden fegyverneme, alakulata megmozdult, a vezetési elemek, a készenléti szolgálatok, a katonai szervezetek repülő-, helikopter és légvédelmi rakétacsapatai komplex és valós feladat végrehajtásukkal demonstrálták a légierő jelenlegi képességeit a Kék Villám 2023/2 gyakorlaton.
2023. 06. 01., 09:20
Több mint húsz év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok.

  Legfrissebbek most

A háború miatt elmarad a kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató – közölte a Honvédelmi Minisztérium június 2-án.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Éleslövészeten bizonyítottak a PzH 2000-es önjáró tüzérségi eszközök a Bakonyban. Bár a típus még igen friss a Magyar Honvédség kötelékében, és ezáltal a kezelőszemélyzetek még javában gyakorolják a különböző eljárásrendeket, annyi már e kezdeti időszakban is bizton állítható, hogy a jól felkészített szakemberek kezében a haditechnikai eszközök eddig ritkán látott eredményeket érnek el.