2024. 06. 25. kedd
Vilmos
: 395 Ft   : 369 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Korszerűsítik az U-2 flottát

Korszerűsítik az U-2 flottát
JETfly  |  2020. 04. 22., 11:44

A Lockheed Martin a közelmúltban nyerte el az Egyesült Államok légierejének (USAF) 50 millió dolláros szerződését az U-2 felderítő repülőgép korszerűsítésére.

A projekt fő elemei a megújuló avionika, modern kijelzők beszerelése és új műveleti számítógéppel való ellátása, amely az USAF új nyílt műveleti rendszeréhez (open mission systems – OMS) csatlakozva képessé válik más légi, űrbeli, földi, vízfelszíni vagy számítógépes rendszerrel integráltan együttműködni. Ezzel az U-2 flotta lesz az USAF első OMS kompatibilis tagja. A Lockheed várakozásai szerint erre 2022 első felében kerülhet sor.

Jelenleg az USAF 30 darab U-2-essel rendelkezik, a NASA pedig további 2 példányt üzemeltet. Az U-2 első példánya 1955-ben szállt fel, a jelenlegi gépek átlagéletkora 36,6 év, de továbbra is igényt tartanak a típus szolgálatára, a fejlesztése még most is folyamatosan zajlik. A Lockheed például februárban jelentette be olyan új elektrooptikai szenzorok sikeres installációját és tesztelését, melyekkel lehetővé válik álló és mozgó célpontok nyomonkövetése nagyobb távolságból és bonyolultabb időjárási körülmények között is.

A tavalyi év során látványos demonstrációt tartottak egy F-35-ös harci repülőgép, egy U-2 felderítőgép és egy földi állomás részvételével, hogy hogyan is rövidíthető le a döntéshozatali és cselekvési folyamat egy nagy hatótávolságú rakéta indításának észlelése esetén. A Project Riot névre hallgató bemutató során az F-35-ös a fedélzeti szenzoraival észlelte a rakétaindítást, és az U-2 segítségével megosztotta a földi bázison állomásozó légvédelmi parancsnokkal az információt, aki gyors döntéshozatallal parancsot adott a rakéta célbavételére.

Forrás: https://www.flightglobal.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 07., 14:20
A normandiai partraszállás egyik alapvető logisztikai kérdése az volt, hogyan lehet megfelelő mennyiségű katonát, fegyverzetet és egyéb felszerelést az éjszaka leple alatt észrevétlenül eljuttatni a brit szigetektől Franciaországba? A hadműveletek tervezőinek gyorsan be kellett látniuk, hogy csak a levegőből érkezhetnek az első egységek a kulcsfontosságú helyekre.
2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-20 07:00:00
Kellemes nyári hétvégére készült mindenki. Tervezgettük mivel is teljenek az elkövetkező napok. Volt, aki a strandolást favorizálta, más egy közös focimeccs nézésre invitálta barátait és páran a borutcában szerettek volna bort kóstolni. Már előre éreztük a finom vörös bor izét, mikor csörgött a telefon. A telefon most nem a jó barát szerepét játszotta. Rossz hírt közölt. Fehérgyarmat közelében lezuhant a Magyar Honvédség L-39 Albatros típusú repülőgépe és a fedélzetén repülők életüket vesztették. A gondolatban kortyolt bor íze rögtön megkeseredett és az eltávozott pilótákra, barátokra, Janicsek Andrásra és Ignácz Zoltánra gondoltunk.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 21., 10:43
2024. 06. 20., 10:49
Zajlanak a késő délutáni, esti kiképzési repülések az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál.
2024. 06. 18., 10:01
Cserényi Gyula egykori iskolájában, a kecskeméti Arany János Általános Iskolában tartott előadást hétfőn. A tartalékos kutatóűrhajós a kiképzéséről és a HUNOR-program küldetéséről beszélt a kíváncsi diákoknak.
2024. 06. 17., 11:52
Az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kiképzési repüléseket végez június 17-20. 17:00-0:00 óra között.

  Legfrissebbek most

„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A közelmúltban számoltunk be lapunkon Brunei H145M rendeléséről, most pedig folytatódik a sor Belgiummal: az újabb beszerzés hírét a Párizsban megrendezett Eurosatory védelmi és biztonsági kiállításon jelentették be.