2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Komoly önvédelmi rendszerekkel szerelik fel a legújabb Il-76-osokat

Komoly önvédelmi rendszerekkel szerelik fel a legújabb Il-76-osokat
JETfly  |  2017. 11. 21., 15:21

Az orosz médiában megjelent legfrissebb fotók arról tanúskodnak, hogy a legfrissebb változat, az Il-76MD-90A teherszállító repülőgép már komoly önvédelmi rendszerekkel lett ellátva.

Az eddig is ismert volt, hogy már a 80-as évektől rendelkezett a típus elektronikai védelmi rendszerrel (ECM), bár erről túl sok bizonyító erejű fotó nem jelent meg. Az ECM-mel ellátott típusok az exportra szánt példányok voltak, azonban külső függesztésként lehetséges volt infravörös elhárító rendszer (IRCM) alkalmazása is. Ezeket az Il-76-os törzsének hátsó szekciójára és a futómű-gondola környékére lehetett felszerelni, leginkább csak gyakorlatok során alkalmazták.

Az Izvesztyijában megjelent hírek szerint az IL-76MD-90A önvédelmi rendszerét az Aviastar-SP gyár készíti. Az Aviastar-SP erről nem adott közzé részleteket, azonban a képek alapján tudható, hogy a rendszer már legalább egy repülőgépen megtalálható – a légi alkalmassági vizsgálatokra készített tesztpéldányon már idén januárban látható volt.

A képek alapján a Prezigyent-Sz önvédelmi rendszert építették ki a gépen. Ez magában foglal több elektro-optikai szenzort, egyet a repülőgép orrában és hat másikat a fülke alatt, a főfutó-gondoláknál és a szárnyvégeken. A képeken további érzékelőket is felfedeztek a szakértők az orrfutónál, a törzs alatti részen és a faroknál.

A Prezigyent-Sz rendszer az NII Ekran által kifejlesztett L370 Vityebszk teljes optikai védelmi komponenssel felszerelt változata. Rendelkezik többek között L370-5 irányított infravörös zavaró/elhárító berendezéssel (DIRCM), ultraibolya tartományban működő rakéta-előrejelző rendszerrel, infracsapda- és dipól-szóró rendszerrel (CMDS), lézer-besugárzás jelzővel valamint ezek alkalmazását megkönnyítő többfeladatú képernyővel a pilótafülkében.

 

Forrás: Jane's

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-14 11:04:00
A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk.
2023-11-13 14:56:44
Idén Magyarország töltötte be a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezés elnöki pozícióját. A szervezet nagyszabású őszi ülésén – hazánk mellett – tizenöt NATO tagország képviselői vettek részt Budapesten, október 23–27. között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!