2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Komoly érvágás a C-390 Millennium programnak

Komoly érvágás a C-390 Millennium programnak
JETfly  |  2020. 05. 04., 13:50
Komoly érvágás a C-390 Millennium programnak

Sikertelenül zárultak az Embraer és a Boeing vegyesvállalat létrehozásáról szóló tárgyalásai, amely nagy érvágás lehet a C-390 Millennium névre keresztelt katonai szállítórepülőgépnek is.

A cégek számára a megegyezés határideje április 24. lett volna, viszont meg nem nevezett feltételekben a két fél nem tudott megállapodni, így a „Boeing Embraer – Defense” névre hallgató vállalat (51% Embraer és 49% Boeing részesedéssel) nem jött létre.

A C-390 a tavalyi Dubai Air Show idején jött létre, amikor is a Boeing és az Embraer gyakorlatilag újrapozícionálta a KC-390-est, elhagyva a légiutántöltő képességre utaló „K”-t a típusjelzésből, a katonai szállítóképességre fókuszálva ezzel, melynek célja új vásárlók szerzése lett volna.

Az együttműködés jó lehetőséget biztosított volna a típus számára az egyébként szűkülő új gyártású katonai szállítógépek piacán, mivel a Boeingen keresztül lehetőség nyílt volna az Egyesült Államokban történő gyártásra. Ez egyrészt az USA számára (amely a katonai szállítógépek legnagyobb üzemeltetője) történő eladás lehetőségét is megnyithatta volna, továbbá az amerikai kormány keze alatt működő „Foreign Military Sales” program keretei között a típus külföldi exportja is jóval gördülékenyebbé válhatott volna. Ebben a programban az egyes országok az USA kormányával kötnek szerződést katonai eszközök vásárlásáról, aki pedig hazai gyártókat bíz meg a szerződés teljesítésével.

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Portugália 2019 augusztusában írta alá azt a szerződést, melyben öt KC-390-es közepes katonai teherszállító repülőgépet rendeltek. Az első példány már készül, mutatjuk a fotókat.
bővebben ...

Jelen körülmények között úgy néz ki, hogy egyik opció sem tud megvalósulni, így az Embraernek új lehetőségek után kell néznie. 2019 szeptembere óta összesen két KC-390-est adtak át a Brazil Légierő részére, és további 25-re van még szerződésük. Portugália szintén kötött már egy ötgépes szerződést a típusra, ezen túl szándéknyilatkozatok vannak még a cég kezében, összesen 27 gépre Argentínától, Chilétől, Kolumbiától és Csehországtól. Magyarország is rámpás szállítógépek beszerzése előtt áll, így a C-390-esre is figyel a magyar repülős közösség, mint lehetséges opció. A típus 2019-ben járt Magyarországon, az MH Pápa Bázisrepülőtéren mutatkozott be.

Forrás: https://www.flightglobal.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
2024-05-08 14:18:36
Rendhagyó módon két előadással folytatódott április 24-én a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat. Pozsgay Gyula grafikus és Dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy mindkétszer vitéz nemes Molnár László főhadnagyról mesélt, aki 25 igazolt légi győzelmével az egyik legeredményesebb magyar vadászpilóta volt a második világháborúban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 16., 14:59
Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.
2024. 05. 13., 11:33
A szélestörzsű repülőgépekkel kiszolgált szezonális útvonalak egy része áprilisban indult, más részük pedig októberig meghosszabbodik.
2024. 05. 10., 09:30
Közel öt esztendeje, hogy 2019. május 20-án az utolsó váltás hazaérkezésével véget ért a magyar szállító helikopteres közösség afganisztáni szerepvállalása.
2024. 05. 09., 10:23
A korábbi múzeum épületének tetején álló Ancsán teljes külső felújítást végeztek el. A repülőgép a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” című tárlatának egyik eleme.

  Legfrissebbek most

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.