2023. 12. 01. péntek
Elza
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Búcsúznak az ausztrál Hornetek

Búcsúznak az ausztrál Hornetek
JETfly  |  2021. 12. 02., 14:04
Búcsúznak az ausztrál Hornetek

Az Ausztrál Királyi Légierő együléses F/A-18A és kétüléses F/A-18B Hornetjei több mint 35 év szolgálat után ünnepélyes keretek között kerültek kivonásra a hadrendből.

A „klasszikus” Hornetek 1986 óta szolgáltak a RAAF kötelékében, a 75. repülőszázadnál (Tindal Légibázis) és a 77. repülőszázadnál (Williamtown Légibázis). A több, mint három évtized alatt a 75 darabos Hornet-flotta 400 000 repült óra fölött teljesített. Az ünnepélyes kivonási ceremóniára 2021. november 29-én a Williamton Légibázison került sor: az eseményen a védelmi miniszter, Peter Dutton mellett, közel ötszázan vettek részt.

„Ma, miután több mint három évtizeden át kiválóan szolgáltuk nemzetünket, miután egyharmad évszázadon át Ausztrália élvonalbeli légiharc képességének ikonja voltunk, búcsút veszünk a Classic Hornet-től – a félelmetes F/A-18-tól” – mondta Dutton miniszter.

Annak idején a Hornetek rendszerbe állítása hatalmas technológiai ugrást jelentett a RAAF-nak. Az első géppár 1985 májusában érkezett Kaliforniából a Williamtown Légibázisra, 12 000 km-es repülés után – a 15 órás út alatt 13-szor(!) került sor légi utántöltésre.

Az azóta eltelt 36 év alatt – és főleg 9/11 után - számtalan katonai misszióban vetették be a Horneteket, leginkább NATO parancsnokság alatt. A küldetések között szerepelt a Diego Garcia-i amerikai légibázis védelme, ahonnan az afganisztáni hadműveletek megkezdődtek, valamint az iraki hadműveletek is, ahol ellenséges célpontokat támadtak és légi támogatást nyújtottak a SAS számára.

„Bár az öreg Hornet már nem emelkedik a levegőbe, a vadászrepülőgép megmarad a pilótáik és a szerelőik emlékezetében. A különálló, ceruzaszerű orr a pilótafülkével, az F404-es hajtóművek összetéveszthetetlen dübörgése és hihetetlen manőverezőképessége mind-mind kivételessé tette a Hornetet. Önmagában is kivételes, de annál is kivételesebb, mert kivételes emberek alkották és gondoskodtak róla” - tette hozzá a miniszter.

A légierő részéről Mel Hupfeld altábornagy is méltatta a Hornetet és a személyi állományt, hozzátéve, hogy az F/A-18 az ausztrál repüléstörténet fontos darabja lesz.

„Igazán méltó, hogy pontosan a légierő centenáriumi évében mondunk búcsút a Hornetnek, egy olyan vadászgépnek, amely több mint három évtizede Ausztrália védelmi képességének szerves részét képezi” – mondta.

Hupfeld személyesen vezette azt a 14 Hornetből álló kontingenst és a 75-ös repülőszázad állományát, akik 2013 februárjában a Falconer hadművelet keretében vonultak be Irakba.

„A koreai háború óta ez volt ausztrál vadászgépek első hadműveleti bevetése, embereink és repülőgépeink a várakozások felett teljesítettek” – jegyezte meg.

Joe Iervasi altábornagy, a RAAF parancsnoka és szintén tapasztalt F/A-18A/B pilóta, a Hornetek legutóbbi hadműveleti bevetéséről számolt be a Daesh-erők (ISIS) ellen.

"Ismét a várakozások felett teljesítve, a Hornetek 1937 küldetést repültek, 14 780 repült órát gyűjtöttek össze és körülbelül 1 600 darab lőszert használtak fel" - mondta Iervasi. A búcsúzó Horneteket egy 72 darabos Lockheed Martin F-35A Lightning II flotta váltja majd fel.

A kanadai részről kiadott közlemény szerint, megérkezett Kanadába az első két, ex-ausztrál F/A-18A Hornet, melyből 18 példányt szereznek be a kanadai CF-18-as flotta kiegészítésére.
bővebben ...

„Bár szomorúan látom, hogy ez a hihetetlen repülőgép befejezi az ausztrál égbolt őrszemeként betöltött szerepét, izgalmas időszak ez a légierő számára. Belépünk a második századunkba, amikor is már az F-35A biztosítja azt a védelmi képességet, amely elegendő lesz az Ausztrália érdekeit fenyegető veszélyek elrettentésére vagy leküzdésére” – tette hozzá Iervasi.

Sokan azok közül, akik korábban a Classic Hornet-en dolgoztak, most az F-35A-ra vagy az F/A-18E/F Super Hornet-re váltanak.

A RAAF a közelmúltban három új F-35-öst kapott, 44-re növelve ezzel a leszállított példányok számát, a flotta a tervek szerint 2023-ra válik teljessé.

Az Ausztrál Királyi Légierő közösségi oldalain ezt a hetet a búcsúzó típusnak szentelik, számtalan régebbi felvétellel emlékeznek a klasszikus Horneten aktív üzemnapjaira.

Forrás: https://www.thedrive.com/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-14 11:04:00
A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 30., 14:52
November 29-től a Satys PSP Hungary Zrt. gyulai gyárában végzik az Airbus Helicopters Hungary Kft. szomszédos üzemében gyártott helikopter alkatrészek felületkezelését, így a jövőben már száz százalékban Magyarországon gyártott alkatrészeket építenek be a forgószárnyasokba – jelentette be Kiss Attila, a Satys PSP Hungary Zrt. vezérigazgatója Gyulán.
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.

  Legfrissebbek most

A Saab F-39 Gripen legújabb szállítmánya útnak indult Brazília felé – a két repülőgépet holland hajó fogja leszállítani rendeltetési helyére, várhatóan december közepére érkezhetnek meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!