2024. 06. 17. hétfő
Alida, Laura
: 398 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Alakot ölt Dél-Korea új, hazai fejlesztésű harci repülőgépe

Alakot ölt Dél-Korea új, hazai fejlesztésű harci repülőgépe
JETfly  |  2020. 11. 04., 11:56
Alakot ölt Dél-Korea új, hazai fejlesztésű harci repülőgépe

A Korea Aerospace Industries Ltd. (KAI) szeptemberben elkezdte a KF-X prototípus végső összeszerelését. Kategóriáját, képességeit tekintve az új típus az FA-50 és az F-15K/F-35 közé pozícionálható.

A “végső összeszerelés” lényegében azt jelenti, hogy a törzs első/középső/hátsó részeit és a szárnyat komplett repülőgéppé állítják össze. A KAI négy év alatt jutott el idáig: 2015 decemberében kezdődött meg a rendszer fejlesztése, 2018-ban átesett a PDR-n (Preliminary Design Review, Előzetes Tervezési Áttekintés), 2019 februárjában kezdték meg az első alkatrészek megmunkálását és 2019 szeptemberében teljesítette a CDR-t (Critical Design Review, Kritikus Tervezési Felülvizsgálat). A KF-X programban Dél-Korea és Indonézia közösen vesz részt 80-20% arányban, a program vezetője Dél-Korea.

A KAI a fejlesztési hatékonyság maximalizálása érdekében nemcsak mintegy 800 fejlesztő mérnököt szerződtetett, hanem az infrastruktúra kibővítésével, újonnan épített üzemekkel - amelyeket az egyes szerkezeti teszteknek, rendszerteszteknek és a kompozit-részek megmunkálásának szenteltek – ezt a célkitűzést szolgálta.

A KF-X az egyik legfontosabb nemzeti projekt a légierő jelenlegi vadászgépeinek kiváltására, amely egyben kielégítheti a haderő jövőbeli hadműveleti követelményeit is – a megvalósításban a KAI nagyban támaszkodik a hazai iparra. Az új technika „agyának” számító feladat- és repülésvezérlő számítógépet még idén telepítik is földi tesztre és próbarepülésre a KF-X-be. Hasonló teszteknek vetik alá az AESA radart, az EW Suite-ot (integrált elektronikus hadviselési felszerelés), az IRST-t (infravörös keresés és nyomkövetés) és az EO TGP-t (elektro-optikai célmegjelölő konténer) is. 

A KF-X várhatóan 2021 első félévére készül el, az első repülési tesztet 2022-ben tervezik elvégezni. 2026-ig a rendszer fejlesztése befejeződik. A hatékony fejlesztés érdekében 16 egyetem, 11 laboratórium és 553 beszállító vesz részt a KF-X projektben, és további 100 mérnököt vesznek fel 2020-ig. A KAI vezérigazgatója szerint: „A sikeren kívül nincs más út. Sikeresek leszünk a KF-X-ben, és hozzájárulunk a koreai repülési iparhoz és a nemzetgazdasághoz.”

Forrás: https://www.blogbeforeflight.net/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 31., 12:45
Február 23-án került aláírás a magyar légierő vadászgép flottájának bővítését jelentő szerződésre: négy JAS 39C Gripen érkezik a SAAB szerelőcsarnokból Kecskemétre. Az Aranysas interjúja Gróf Gergely ezredessel, az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár parancsnokával.
2024-06-03 13:23:02
Fonalka Marcell őrmester az Acélkocka Alap Altiszti Tanfolyam elvégzésének köszönhetően tölti mindennapjait a Gripen-hangárban, feladata a Magyar Honvédség vadászgépeinek szerelése és javítása. Miért ezt az utat választotta?
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 06. 14., 10:39
A kilencvenes évek elején az amerikai haditengerészet légiereje átalakulóban volt.
2024. 06. 11., 14:00
Számos munkaterület összehangolása szükséges ahhoz, hogy a bosznia-hercegovinai EUFOR Althea művelet magyarok katonák által biztosított MEDEVAC, azaz egészségügyi kiürítési képessége porszem nélküli gépezetként tudjon működni.
2024. 06. 10., 10:57
Légtérzár, menetrendi változások, biztonsági aggályok, csomagfeladás és a szakszervezetek sztrájkfenyegetése.
2024. 06. 04., 13:31
A pezsgő ballószögi kulturális életnek egyik kiemelkedő színfoltja volt a napokban befejeződött repülős rendezvény, melyet a ballószögi repülőtér fennállásának 30. évfordulója alkalmából tartottak meg.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egy új harcjármű rendszerbe állításakor az első lépések egyik legfontosabbika a kezelők vezetési rutinjának megszerzése. A június 11-ei héten az MH Klapka György 1. Páncélosdandár egyik legkorszerűbb eszközével, a Leopard 2A7HU típusú harckocsival gyakorolják a harcjárművezetők többek között a közúton való közlekedést.