2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Kiválóra teljesítették az éleslövészetet

JETfly  |  2015. 03. 23., 09:50

Az előzetes értékelések alapján kiváló eredménnyel hajtották végre Svédországban az éleslövészetet a Magyar Honvédség légierejének vadászpilótái. A Gripenek március 20-án, délután érkeztek haza az Északi-sarkkörtől alig 100 kilométerre fekvő Vidsel támaszpontról Kecskemétre, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra. Útközben 41 000 láb magasságból a napfogyatkozást is megnézték.

Harmadik alkalommal vettek részt a Légi Fölény elnevezésü éleslövészeti gyakorlaton a kecskeméti repülőbázis vadászpilótái. Idén öt együléses C és egy kétüléses D változatú Gripennel települtek ki Európa legnagyobb kiterjedésü szárazföldi lőterének repülőterére, Vidselbe. A földi személyzet és a repülő-müszakiak pedig egy An–26-os szállítógéppel utaztak utánuk Svédországba. Az éleslövészet egy hétig tartott, ez idő alatt nyolc rakétát indítottak, a gépágyúkkal pedig minden pilótának 60-60 lőszerrel kellett leküzdenie a célt.

Az előzetes értékelés alapján, a gyakorlaton részt vevő állomány kiváló szinten teljesítette a feladatokat – jelentette Sáfár Albert dandártábornoknak, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság légierő haderőnem főnökének a JAS−39-ek hazaérkezésekor a kecskeméti betonon Ugrik Csaba dandártábornok. Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis parancsnoka a Fekete Tamás alezredes vezette 42-es oldalszámú Gripennel tette meg a Vidsel légibázis és Kecskemét közti háromezer kilométeres távolságot. Útközben pedig egy előre nem tervezett, hatalmas élményben is részük volt: Stockholmtól harminc mérföldre, 41 000 láb magasságból nézhették a napfogyatkozást.

Kintlétük alatt a magyar Gripen-pilóták három különböző foglalkozáskörben is gyakoroltak. Ezek közül minden bizonnyal számukra is a rakétalövészet bizonyult a legizgalmasabbnak. A Légi Fölény első napjaiban AIM−9L típusú, avagy közismertebb nevén Sidewinder, azaz csörgőkígyó rakéták éleslövészetét hajtották végre. A müszaki katonák gondos munkájának köszönhetően a rakéták már a szárnyvégekre rögzítve várakoztak a pilótákra, akik kettes géppárokban hagyták el a vidseli légibázis területét. A bázis igazi különlegessége a hozzá tartozó lőtér, ahol körülbelül 60 kilométer hosszú területen lehet mind légi, mind földi célpontok ellen támadást indítani. A felszállást követően a pilótáknak előbb egy drónt kellett befogniuk, majd pedig a pilóta nélküli repülőgépből kioldott és vontatott infracsapdát. Sikeres bemérést követően utóbbira kellett a rakétákat indítani. Ugyan a kijelölt állomány pilótái mindegyikének ez volt az első alkalom, hogy éles Sidewinderrel lőhettek, minden befogott cél megsemmisítettek.

A gyakorlat másik fő foglalkozásköre a 27 milliméteres Mauser-gépágyúkkal végrehajtott éleslövészet volt. Habár ennek a fegyvernek a kezelését már jól ismerik a pilóták, a célanyag mégis tudott meglepetést okozni, az eltalálandó céltárgy ugyanis egy hosszúkás szélzsák volt, belsejében egy detektorral, ami a találatokat igazolja, s mindezt egy LearJet 35-ös típusú kis személyszállítógép vontatta maga mögött − egy 800 méteres drótkötélen. A gyakorlat levezetéseképpen pedig kis magasságú repüléseket hajtottak végre. A feladat végrehajtása során többször a földfelszíntől százötven méteres távolságban kellett navigálniuk.

Fotó: Galambos Sándor

További fotókért kattintson ide

Galéria: Kiválóra teljesítették az éleslövészetet

aaaa dddddd
Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.