2017. 10. 22.
Előd
: 308 Ft   : 261 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

A továbbfejlesztett F-16 Block 50/52

JETfly  |  2004. 02. 25., 11:31

A folyamatos fejlesztés és az elérhető ár kulcsfontosságúak az F-16-os népszerűségének fenntartásához a vadászrepülőgépek világpiacán. Az elmúlt három évtized során rendszer és szoftver modernizációkkal, valamint új fegyverek integrálásával rendszeresen kapott új képességeket a Fighting Falcon. Emellett az összes negyedikgenerációs harci repülőgép közül az F-16-os dicsekedhet a legalacsonyabb teljes fenntartási költséggel, ami magában foglalja a fejlesztés, a beszerzés, az üzemeltetés, az üzembentartás és a továbbfejlesztés költségeit. Az F-16-os legújabb változata ezeknek a tradícióknak megfelelően készült.

A legújabb Fighting Falconok már az F-16 Advanced (továbbfejlesztett) Block 50/52 márka címkével gördülnek le a Lockheed Martin fort worthi szerelősoráról. A típus e változata képviseli a legjelentősebb konfigurációs változást a program történetében, és ezt a „hőstettet” rekordidő alatt sikerült véghezvinni. Megnövelt üzemanyag kapacitás és harci terhelés, új, vagy továbbfejlesztett avionika és szenzorok, színes kijelzők javított pilóta-jármü interfészekkel a fülkében, és még további fontos fejlesztések teszik ezt a repülőgépet a napjainkig gyártott „legképesebb” F-16-ossá. (Az Amerikai Légierő azon F-16 Block 40/42 és Block 50/52-esei, amelyek átesnek a CCIP modernizációs programon szintén rendelkeznek e képességek némelyikével.)Eddig hat ország rendelte meg a továbbfejlesztett F-16 Block 50/52 típust, vadászrepülő erőiknek modernizálására. Ezek mindegyik változata egy kicsit ország specifikus, és a megrendelők némelyike saját jelölést is választott a gépei számára. Például a vezető megrendelő, a Görög Légierő a Block 52 + névvel rendszeresíti saját változatát. A megrendelt hatvan repülőgép első hat példányát tavaly májusban szállították Görögországba. Izrael F-16I megkülönböztető jelöléssel látta el továbbfejlesztett Block 52-eseit, és a Soufa becenevet adta neki, amelynek héber jelentése vihar. Mind a 102 F-16I kétüléses változat lesz, melyek szállítása már megkezdődött.A továbbfejlesztett F-16 Block 50/52-eseket nehéz megkülönböztetni a korábbi változatoktól, mivel a különbségek elsősorban belül találhatók. A következőkben kategorizálva tekintjük át a legjelentősebb változásokat.

Illeszkedő tüzelőanyag póttartályok (CFT)

A legfeltünőbb külső jellemzője a továbbfejlesztett Block 50/52-esnek, ha fel van szerelve, a törzs felső részén rögzített illeszkedő póttartályok. Az összes legújabb változatú F-16-os rendelkezik a CFT-k hordozásához szükséges szerkezeti megerősítéssel, cső-, és elektromos vezetékrendszerrel. A tartályokban további 1700 liter további JP-5/8 típusú tüzelőanyag tölthető. Az extra tüzelőanyag növeli a hatótávolságot, a járőrözési és a célkörzetben tölthető időt, valamint csökkenti a légiutántöltés szükségességét. A hatótávolság 20-40%-kal növekedhet a harci konfigurációtól és a bevetés profiljától függően. A szárnyalatti póttartályok helyett alkalmazott CFT-k felszabadítják a belső szárnyalatti tartókat, így megduplázható az elsődleges levegő-föld fegyverzet. A tartályoknak alig érezhető a hatása az F-16-os kormányozhatóságára, repülési korlátozásaira és keresztmetszetére. Sőt mi több, nem zavarják a napi ellenőrzési, valamint kiszolgálási munkákat, és a szerelőnyílások hozzáférhetőségére gyakorolt hatása is minimális. A két tartályt egy kis személyzet egy csörlő segítségével két óra alatt képes leszerelni.

A 2250 literes szárnyalatti tüzelőanyag póttartályok

A továbbfejlesztett F-16 Block 50/52-es változatok számára engedélyezett a 2250 literes szárnyalatti póttartályok hordozása. Ezek a tartályok mintegy 30%-kal növelik a hatótávolságot, vagy a célkörzetben tölthető időt, szemben a szabvány 1400 literes póttartályokkal. A 2250 literes póttartályokat ugyanarra a nem leoldható tartókra lehet függeszteni, mint az 1400 litereseket.

Futómüvek

A továbbfejlesztett F-16 Block 50/52-es változatok nagy terhelést elviselő futómüvekkel rendelkeznek, melyek biztosítják a 23500kg-os maximális felszálló tömeget.

A fedélzeti lokátor

A legjelentősebb változtatás a repülőgépen a Northrop Grumman APG-68(V)9 típusú több üzemmódú fedélzeti lokátor beépítése, amely az egyik legfejlettebb napjainkban alkalmazott lokátor. Az eszköz több mint ötször gyorsabb jelfeldolgozó képességgel és tízszer nagyobb memóriával rendelkezik mint a korábbi APG-68(V)7/8 típusú lokátor. Az új processzorok még jelentősebb továbbfejleszhetőségi potenciállal rendelkeznek.A nagyfelbontású szintetikus apertúrájú üzemmód lehetővé teszi, hogy a pilóta már jelentős távolságról meghatározhassa és azonosíthassa a földi célpontokat. Az inerciális rendszerrel támogatott fegyverzet tekintetében, mint például a GBU-31 JDAM, az AGM-154 JSOW és a CBU-103/104/105 WCMD, az F-16-os jelentős képesség birtokába jutott, mely nagy távolságból végrehajtott, mindenidős precíziós csapásmérést tesz lehetővé. A lokátor berendezései között megtalálható egy inerciális mérő egység, amely javítja a dinamikus követési teljesítményt, és befogáskor automatikusan elektronikus úton leszükíti a lokátor látószögét, növelve ezzel a pontosságot és szükségtelenné téve az időpazarló mechanikus célzást.A levegő-levegő képességek terén elért előrelépések között szerepel a hatótávolság 30%-os növekedése és a funkcionális, valamint követési jellemzők javulása a különböző üzemmódokon.A lokátor megbízhatósága közel 50%-kal nőt, megközelítve ezzel a 400 órás meghibásodások közti közepes időt. Az „off-the-shelf” technológiának köszönhetően várhatóan jelentősen javulni fog az alkatrészellátás. Az „off-the-shelf” technológia alkalmazása megoldja a jelenlegi alkatrészellátási és ár problémákat, valamint még olcsóbbá teszi a technológiai újítások bevezetését.

APG-68(V)9 típusú lokátor

Célmeghatározó rendszer

A továbbfejlesztett F-16 Block 50/52-es a legújabb generációs célmeghatározó rendszereket alkalmazhatja, mint például a Lockheed Martin Sniper XR/Pantera célzó konténer, amit a szívócsatorna jobboldali szenzor tartójára lehet függeszteni. A lézervezérlésü bombákat illetően a konténer nagy magasságból végrehajtható precíziós csapásmérést biztosít éjjel és nappal egyaránt. Egyéb alkalmazás során a célmeghatározó rendszert használhatják számos irányított fegyver célzásához keresőként és rejtett légi célelfogásokhoz is.

 

Navigációs és felderítő konténerek

A navigációs konténert, mint például a LANTRIN/Pathfindert a szívócsatorna alatti, baloldali szenzor tartóra lehet függeszteni. A repülőgép a felderítő konténerek széles választékát hordozhatja a törzsalatti függesztési ponton.

A pilótafülke

A továbbfejlesztett Block 50/52-es fülkéjében megtalálható a sisakra szerelt célzókészülék, a színes többfunkciós kijelzők és a hozzájuk tartozó adatrögzítő, a nagy kapacitású adatátviteli eszközök, és a fülke világítása, valamint a külső helyzetjelző fények kompatíbilisak az éjjellátó szemüvegekkel.Az alkalmazandó sisakcélzó rendszerek között választani lehet. Ezek a rendszerek lehetővé teszik a pilóta számára, hogy a kiválasztott szenzort, vagy fegyvert a látóvonala segítségével irányítsa, vagy segít számára a már megjelölt célpontot megtalálnia. A sisak kijelzők emellett lényeges repülési és célpont információkat is biztosítanak a pilóta számára, hasonlóan a HUD-hoz, de bármilyen irányban, amerre a pilóta csak néz.

 

Elektronikai rekesz a gerincen

Az összes kétüléses továbbfejlesztett Block 50/52-es változat rendelkezik egy megkülönböztető elektronikai rekesszel a repülőgép gerinc részén, ami lehetővé teszi, hogy ezekben a repülőgépekben is elhelyezhető legyen az összes berendezés, ami az együléses változatban is megtalálható, valamint néhány speciális bevetésre szánt eszköz, és további infracsapda/dipolköteg szóró berendezés is. A hátsó fülke egy egyszerü kapcsoló átkapcsolásával átalakítható a fegyverzet operátor, vagy az oktató pilóta munkahelyévé.

Kommunikáció, navigáció és célpont azonosítás

A rádió kommunikációs és navigációs rendszerek esetében egy sor opció választható, melyek között UHF, VHF AM/FM, HF és müholdas kommunikációs eszközök, TACAN, VOR/DME/ILS rádió-navigációs és müszeres leszállító rendszerek szerepelnek.A lézergyürüs giroszkópos inerciális navigációs berendezésből és GPS-ből álló integrált precíziós navigációs rendszer, valamint a digitális terepkövető rendszer standard felszerelés.Adatátviteli rendszerekből is több közül lehet választani, melyek között szerepel a NATO standard Link 16, továbbá egy az UHF/VHF rádiókhoz kapcsolódó adat modem is. A Link 16 nagymennyiségü adat biztonságos és zavarvédett cseréjét teszi lehetővé egy több csomópontú hálózaton keresztül.A mostanában gyártott összes F-16-osnál szabvány felszerelés a kombinált barát-ellenség kérdező/válaszadó berendezés, ami a maximális hatótávolságról történő lokátor vezérlésü légiharc rakétaindítás érdekében önálló célazonosítást tesz lehetővé.

A központi elektronika és komputer

A továbbfejlesztett Block 50/52-es két különböző központi elektronikai hardver és szoftver architektúrával rendelhető. Néhány repülőgép moduláris bevetési számítógéppel készül, míg más megrendelők a legújabb generációs avionikai számítógéppel rendelik meg gépeiket. Ezek a komputerek a megnövelt jelfeldolgozó sebesség és memória kapacitás terén elért vívmányokat hasznosítják. Ezek már az „off-the-shelf” technológiával készültek, ami javítja a kiszolgálás hátterét, egyszerüsíti és olcsóbbá teszi a jövőbeni továbbfejlesztést. Néhány változat esetében nagy sebességü száloptikás adatbuszokat alkalmaznak, ami nagy növekedési potenciállal rendelkezik az adatátvitel területén.

Zavaró berendezések

Az összes továbbfejlesztett Block 50/52-es változat modern beépített elektronikai zavaró rendszerekkel rendelkezik. A görög repülőgépek a Fejlett Integrált Önvédelmi Berendezéssel rendelkeznek, ami a Northrop Grumman ALR-93 besugárzásjelző és elektronikai hadviselés vezérlőből, a Raytheon ALQ-187 RF zavaró berendezésből, valamint a BAE Systems ALE-47 infracsapda és dipólköteg szóró berendezésből áll. Az izraeli repülőgépekbe az Elisra által gyártott elektronikai hadviselési készletet építik be. A többi megrendelő legtöbbjének repülőgépeibe az ITT Fejlett Beépített Védelmi Elektronikai Hadviselési Rendszerét építik be. Ez integrált elektronikai zavarást biztosít, figyelmeztet az ellenséges lokátor általi besugárzásra, és automatikusan végrehajtja az infracsapdák és dipólkötegek kiszórását, ezzel a fenyegetések széles skálája ellen biztosítva védelmet. A külső konténer helyett a belső térben elhelyezett berendezések csökkentik a légellenállást, az antennák körkörösen teljes lefedettséget biztosítanak és felszabadítanak egy tartót más külső függesztmény számára.

Hajtómü

A továbbfejlesztett Block 50/52-es repülőgép egységes hajtómütérrel rendelkezik, ami lehetővé teszi, hogy a megrendelők választhassanak a 130kN tolóerejü hajtómüvek között. A Block 50-es erőforrása a General Electric F110-GE-129, melyhez a Moduláris Egységes Beömlőnyíláson, vagy közismerten a nagytorkon keresztül jut a levegő. A Block 52-es erőforrása a Pratt & Whitney F-100-PW-229-es, amit a Normál Ütköztetéses Szívócsatorna, vagy kistorok lát el levegővel.

 

Fedélzeti Oxigén Előállító rendszer (OBOGS)

Az OBOGS rendszerrel váltották le a korábbi változatok folyékony oxigén rendszerét, ami a pilóta számára biztosítja a belélegezhető egészségügyi oxigént. A rendszer javítja a repülőgép karbantarthatóságát, fokozza a biztonságot és egyszerüsíti az idegen bázisokról történő üzemelést.

Egyéb beépíthető berendezések

A korábban említett alternatívák mellett, az F-16-os megrendelők még kérhetnek fékernyő rendszert a repülőgépükhöz, választhatnak a különböző festési sémák, valamint a világ legváltozatosabb légi fegyverzete között. (A repülőgép több, mint 100 féle eszközt hordozhat, mintegy ötezer féle konfigurációban.) A továbbfejlesztett Block 50/52-es képes az amerikai GPS vezérlésü precíziós fegyvercsalád és számos széles látószögü légiharc rakéta, mint például az AIM-9X Sidewinder, az IRIS-T és a Python-IV, hordozására.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-10-20 15:08:26
Hónap végén ismét jön az óraátállítás, ezzel pedig kezdetét veszi a légiközlekedésben is a téli szezon. A nyári időszak után a téli menetrend is teljes: kilenc új járat és sok más fejlesztés gondoskodik arról, hogy a novembertől március végéig tartó időszakban se múljon el az utazási kedv.
2017-10-13 15:34:23
Minden idők legerősebb szeptemberi utasforgalmát rögzítették a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szeptemberben: 1 247 352 utas érkezett és indult a budapesti repülőtérről. Tavaly még a júliusi csúcsban sem volt ekkora forgalom a Budapest Airport két terminálján.
2017-10-12 12:54:19
6 darab F-22 Raptor érkezett Angliába az Egyesült Államok légierejétől, az Európai Elrettentési Kezdeményezés (European Deterrence Initiative) keretében.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 10. 20., 16:43
A SkyMaster öv visszatért a JETfly Webáruház kínálatába! A polgári repülőgépeken használatos biztonsági övekhez hasonló, a hétköznapi viseletet feldobó öv, mely ugyanazon heveder és csat felhasználásával készült.
2017. 10. 20., 15:21
Nemrég tért vissza Németországba a Landshut névre keresztelt, D-ABCE lajstromú Boeing 737-es gép, amelyet épp negyven évvel ezelőtt kerítettek hatalmukba palesztin terroristák, és támadásukból minden idők legdrámaibb – összességében pozitív kimenetelű – túszejtő, illetve túszmentő akciója kerekedett ki.
2017. 10. 20., 10:19
Az MSz-21-es első hosszabb repülése gond nélkül megtörtént. Zsukovszkij külön új hangárral fogadja a gépet. A negyedik példány kap orosz hajtóművet.
2017. 10. 19., 09:59
A hónap végéig aláírják a szerződést a honvédség Mi–24-es harci helikoptereinek nagyjavításáról – tudtuk meg kormányzati forrásból.

  Legfrissebbek most

Az Egyesült Államok kormánya a napokban jóváhagyta Görögország azon kérését, miszerint az FMS program keretin belül F-16V verzióra modernizálná 123 darab Falconját. Az üzlet összértéke elérheti a 2,4 milliárd dollárt is.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Mianmari Légierő a napokban átvette az első, nagyjavításon és modernizáción átesett Mi-24P típusú harci helikopterét. A most átadott példányt további 3 követi majd, melyeket már Mianmarban modernizálnak.