2024. 05. 30. csütörtök
Janka, Zsanett
: 388 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Színvonalas programmal ünnepelték a honvédelem napját Budaörsön

Színvonalas programmal ünnepelték a honvédelem napját Budaörsön
Darabos Erika  |  2019. 05. 19., 08:15

A honvédelem napja alkalmából rendeztek haditechnikai bemutatót 2019. május 18-án és 19-én a Budaörsi Repülőtéren. A színvonalas programokkal tarkított bemutató szombati napjára a JETfly csapata is kilátogatott, mutatjuk a helyszíni fotókat.

Színvonalas programok földön és égen, hatalmas tömeg, érdeklődő gyermekek, a jelen és a jövő haditechnikai eszközei - néhány azon jellemzők közül, melyek elsőként juthatnak eszünkbe a szombati nap után. Kecskeméti Repülőnap híján (2013-ban rendezték meg utoljára) a haditechnikai eszközök iránt érdeklődők számára igazi csemege volt ez a budaörsi rendezvény, hiszen a földi és a légi eszközök rajongói egyaránt találhattak érdekességeket a helyszínre kilátogatva.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

A repülőtér területén megtekinthetőek voltak többek között a jövőben érkező Leopard 2-es harckocsik, melyek a kiállított eszközök közül messze a legnépszerűbbek, főleg úgy, hogy a tankok belülről is megtekinthetőek voltak a látogatók számára. Az A4-es gyakorló változat első példányai várhatóan már jövőre megérkeznek a Magyar Honvédséghez, az új A7+ pedig pár éven belül követi korábbi változatú társát. Szintén megtekinthető volt a statikus páncélos soron a másik új beszerzés, a Pzh 2000 önjáró löveg, melyből 24 db-ot vásároltunk. Az új járművek sora ezzel még nem ért véget, hiszen elhozták Budaörsre a török Ejder Yalcin 4x4-es páncélozott, többcélú moduláris járművet (továbbá az NMS páncélozott terepjárót), mely már magyar színekben is megtekinthető volt. A jövő eszközei mellett természetesen a jelenkor képviselői sem maradhattak ki, a BTR-80 és a T-72-es is emelte a statikus sor színvonalát.

A rendezvény területén minden kiállítási eszköz megkapta a maga kis területét, ahol mindezeket a látogatók körbe tudták sétálni és közelről is szemügyre venni: honvédségi buszok, UAZ, Suzuki Vitara, illetve a katonai toborzás színvonalas sátrai is láthatóak voltak. A sátrakban megtekinthetőek még a honvédség új egyenruhái, kézifegyverei, illetve MiG-29-es vadászgép szimulátorok is, ez utóbbiak egyértelműen a gyerekek kedvencei, a toborzás nélkülözhetetlen eszközei.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

A virtuális repülés mellett a valós repülés sem maradhatott természetesen ki a budaörsi programból: Németh Szilárd a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes megnyitóját követően látható volt a szolnokiak díszelgő köteléke 2db Mi-24-essel, új Zlin kiképzőgéppel és Mi-17-essel, amit a 3 gépes Gripen kötelék többszöri, illetve a Dassault Falcon 7X és az A319 áthúzása követett. Egyéni bemutatók közül láthattuk a Magyar Honvédség által 20 példányban beszerzett H145M könnyű többfeladatú helikoptert, illetve a látványos szolnoki Mi-17-es demót is. A programot színesítette többek között a különleges műveleti egység katonáinak képességbemutatója, illetve a MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred bemutatója is, elmaradhatlan része egy ilyen rendezvénynek továbbá az ejtőernyős válogatott programja és egyéb kutyás bemutatók. Kiállított repülőgépként megtekinthető volt a Li-2-es, Mi-2-es, Jak-52-es, Zlin, Mi-8 és a H145M. Külön kiemelendő, hogy az összes kiállított eszköznél, sátrakban segítőkész, kérdésekre válaszoló katonák álltak.

Összességében elmondható, hogy nagy tömeget vonzó, jó hangulatú, színvonalas programokkal tarkított eseményen vehettünk részt: a kilátogatók száma ékes bizonyítéka annak, hogy szükség van hazánkban a hasonló, nyilvános rendezvényekre.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 23., 12:42
Túl sok információ továbbra sem érhető el az Amerikai Légierő stratégiai csapásmérő flottáját megújító B-21 Raider típusról, de 2024. május 22-én új felvételeket publikáltak a tesztrepülését teljesítő bombázóról.
2024. 05. 17., 11:26
Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.
2024-05-27 12:14:23
2018 után újra hazánk ad otthont a Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokságnak – jelentette be dr. Bali Tamás ezredes, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár dandárparancsnoka a Szolnok-Szandaszőlős Sportrepülőtéren tartott sajtótájékoztatón, május 24-én, pénteken.
2024-05-21 10:57:16
Életükben először szálltak fel önállóan a Nemzeti Közszolgálati Egyetem harmadéves, állami légijármű-vezető képzésen résztvevő honvéd tisztjelöltjei nemrégiben az egyetem szolnoki kampuszán, Zlin-143, valamint Zlin-242 típusú repülőgépekkel.
2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 29., 09:07
Az első képsorozat két, februári napon készült a honvédség 08-as oldalszámú H145M helikopteréről.
2024. 05. 24., 11:58
Minden ami repülés címmel szombaton kiállítás nyílik a Ballószögi Faluházban. A négynapos rendezvény fókuszában a 30 éves ballószögi repülőtér áll, és több egykori vadászrepülő pilóta is ellátogat a nagyszabású eseményre.
2024. 05. 23., 09:26
MiG és Szuhoj harci repülőket állított ki a kertjében egy kiskőrösi gyűjtő. A Dutra Fesztivál megnyitónapján Firkó János is bemutatta kedvenceit a közönségnek.
2024. 05. 22., 09:13
A második világháborút követő években az amerikai légierő, a haditengerészet és a tengerészgyalogság legtöbb gépe még dugattyús motorral repült.

  Legfrissebbek most

„Köszönöm az elmúlt öt-hat esztendőben végzett munkáját mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ezt az emlékművet itt a bekötőút elején felállíthattuk” – mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, május 29-én, a 8-as számú főút és a szentkirályszabadjai repülőtérre vezető út találkozásánál felállított Mi-24 harci helikopter-emlékmű avatóünnepségén.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A Roszatom nukleáris üzemanyagot gyártó részlegéhez, a TVEL-hez tartozó Csepecki Gépgyárban megkezdték azoknak a speciális spirálbordás titáncsöveknek a gyártását, amelyek a világ majdani legnagyobb atomjégtörő hajóján a gőzfejlesztők szerkezeti merevségét biztosítják.