2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Színvonalas programmal ünnepelték a honvédelem napját Budaörsön

Színvonalas programmal ünnepelték a honvédelem napját Budaörsön
Darabos Erika  |  2019. 05. 19., 08:15

A honvédelem napja alkalmából rendeztek haditechnikai bemutatót 2019. május 18-án és 19-én a Budaörsi Repülőtéren. A színvonalas programokkal tarkított bemutató szombati napjára a JETfly csapata is kilátogatott, mutatjuk a helyszíni fotókat.

Színvonalas programok földön és égen, hatalmas tömeg, érdeklődő gyermekek, a jelen és a jövő haditechnikai eszközei - néhány azon jellemzők közül, melyek elsőként juthatnak eszünkbe a szombati nap után. Kecskeméti Repülőnap híján (2013-ban rendezték meg utoljára) a haditechnikai eszközök iránt érdeklődők számára igazi csemege volt ez a budaörsi rendezvény, hiszen a földi és a légi eszközök rajongói egyaránt találhattak érdekességeket a helyszínre kilátogatva.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

A repülőtér területén megtekinthetőek voltak többek között a jövőben érkező Leopard 2-es harckocsik, melyek a kiállított eszközök közül messze a legnépszerűbbek, főleg úgy, hogy a tankok belülről is megtekinthetőek voltak a látogatók számára. Az A4-es gyakorló változat első példányai várhatóan már jövőre megérkeznek a Magyar Honvédséghez, az új A7+ pedig pár éven belül követi korábbi változatú társát. Szintén megtekinthető volt a statikus páncélos soron a másik új beszerzés, a Pzh 2000 önjáró löveg, melyből 24 db-ot vásároltunk. Az új járművek sora ezzel még nem ért véget, hiszen elhozták Budaörsre a török Ejder Yalcin 4x4-es páncélozott, többcélú moduláris járművet (továbbá az NMS páncélozott terepjárót), mely már magyar színekben is megtekinthető volt. A jövő eszközei mellett természetesen a jelenkor képviselői sem maradhattak ki, a BTR-80 és a T-72-es is emelte a statikus sor színvonalát.

A rendezvény területén minden kiállítási eszköz megkapta a maga kis területét, ahol mindezeket a látogatók körbe tudták sétálni és közelről is szemügyre venni: honvédségi buszok, UAZ, Suzuki Vitara, illetve a katonai toborzás színvonalas sátrai is láthatóak voltak. A sátrakban megtekinthetőek még a honvédség új egyenruhái, kézifegyverei, illetve MiG-29-es vadászgép szimulátorok is, ez utóbbiak egyértelműen a gyerekek kedvencei, a toborzás nélkülözhetetlen eszközei.

Képgaléria megtekintése (20 db kép)

A virtuális repülés mellett a valós repülés sem maradhatott természetesen ki a budaörsi programból: Németh Szilárd a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes megnyitóját követően látható volt a szolnokiak díszelgő köteléke 2db Mi-24-essel, új Zlin kiképzőgéppel és Mi-17-essel, amit a 3 gépes Gripen kötelék többszöri, illetve a Dassault Falcon 7X és az A319 áthúzása követett. Egyéni bemutatók közül láthattuk a Magyar Honvédség által 20 példányban beszerzett H145M könnyű többfeladatú helikoptert, illetve a látványos szolnoki Mi-17-es demót is. A programot színesítette többek között a különleges műveleti egység katonáinak képességbemutatója, illetve a MH 24. Bornemissza Gergely Felderítő Ezred bemutatója is, elmaradhatlan része egy ilyen rendezvénynek továbbá az ejtőernyős válogatott programja és egyéb kutyás bemutatók. Kiállított repülőgépként megtekinthető volt a Li-2-es, Mi-2-es, Jak-52-es, Zlin, Mi-8 és a H145M. Külön kiemelendő, hogy az összes kiállított eszköznél, sátrakban segítőkész, kérdésekre válaszoló katonák álltak.

Összességében elmondható, hogy nagy tömeget vonzó, jó hangulatú, színvonalas programokkal tarkított eseményen vehettünk részt: a kilátogatók száma ékes bizonyítéka annak, hogy szükség van hazánkban a hasonló, nyilvános rendezvényekre.

 

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
2023-09-13 11:37:36
1995. szeptember 13-án este összeütközött a levegőben a Magyar Légierő két gépe. A 16-os oldalszámú Szu-22-es hajtóműve az ütközés következtében leállt, az újraindítása sikertelen volt. A gép Kapoly közelében lezuhant, Katona István őrnagy sikeresen katapultált. A másik gép a 14-es oldalszámú MiG-23UB volt, amelynek az ütközéskor súlyosan megsérült a függőleges vezérsíkja, így a gép oldalkormánya is. A fedélzeten az első ülésben Katovics Balázs százados, hátul Mizsei Mihály százados foglalt helyet. A sérült géppel visszafordultak Pápára, de a leszállóirányra történő fordulás után instabillá vált a gép és lezuhant. A becsapódást nem élték túl a pilóták…
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-11 12:26:04
Induló és érkező helikopterek váltották egymást a Mátra légterében, ahol egyhetes légi kutató-mentő felkészítését hajtotta végre a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A szeptember 4–8. között megrendezett Air Wolf Hunting gyakorlaton egymást érték a különböző – komoly kihívást jelentő – feladatok.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.