2024. 07. 27. szombat
Liliána, Olga
: 392 Ft   : 361 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Harrier bemutató a Kecskeméti Repülőnapon

JETfly  |  2008. 07. 04., 15:01

Sokak kedvence a helyből fel- és leszállni képes, brit fejlesztésű Harrier harci repülőgép, melynek dinamikus bemutatója a repülőnapok egyik csúcspontja szokott lenni. Jó hírt közölhetünk az idei kecskeméti Nemzetközi Repülőnapra kilátogatni szándékozók számára, ugyanis a Royal Air Force egyik Harrier GR9 típusú repülőgépe tiszteletét teszi a Magyar Légierő 70. évfordulója alkalmából megrendezésre kerülő eseményen.

A Harrier harci gépek különféle változatai hosszú évtizedek óta szolgálnak a brit fegyveres erők kötelékében. Ez idő alatt harci alkalmazásukra is sor került, legemlékezetesebb talán a Falklandi-háborúban nyújtott teljesítményük volt. A britek nem kis részben a Harriereknek köszönhetik az argentinok felett aratott győzelmüket.

A folyamatosan továbbfejlesztett konstrukció még napjainkban is ütőképes fegyverrendszernek számít, nem véletlen, hogy az afganisztáni fronton is aktívan használják őket. A brit Királyi Haditengerészet (Royal Navy) állományából ugyan költségtakarékossági okokból kivonták a hajófedélzeti Sea Harriereket, mégsem maradt azonban repülőgépek nélkül a flotta, hiszen létrehozták a Joint Force Harrier nevü különítményt, mely három, első vonalbeli harci századot tömörít. A Royal Air Force két bázisán - Cottesmore-ban és Wittering-ben - települnek a Harrier GR7 és GR9 gépekkel repülő századok, melyek személyzetét vegyesen adja a légierő és a haditengerészet. Ezek a gépek szolgálnak a haditengerészet Invincible-osztályú repülőgép-hordozóin is.

A Harrier egyedülálló repülési képességeit maximálisan kihasználják az afganisztáni hadszíntéren. A RAF Kandaharban települő különítménye speciális feladatok végrehajtására is alkalmas a zord hegyvidéki területeken. A koalíciós erők katonai menetoszlopai közelében cirkáló Harrierek hatékonyabban tudják segíteni a szárazföldi csapatokat egy esetleges gerillatámadás esetén, mint a hagyományos vadászbombázók vagy a lassabb helikopterek. A közvetlen támogatás mellett az alakulat feladata a légi felderítés is, valamint az erődemonstráció, mely segíthet megelőzni a támadásokat.

A hazánkba látogató gépek – az előzetes információk szerint – GR9-es változatúak. A GR7-es továbbfejlesztésével létrehozott altípus a Harrier-ek jelenlegi legmodernebb változatának tekinthető, nagyobb hatótávolsággal, korszerübb elektronikai rendszerekkel és precíziós csapásmérésre (GPS és lézervezérlésü bombák) is alkalmas fegyverzettel rendelkezik. Az átalakítás mintegy 70 gépet érintett, ezek alkotják jelenleg a Royal Air Force azonnali reagálású erőinek a gerincét. A modernizált Harrier harci gépek várhatóan 2018-ig lesznek hadrendben, ami - figyelembe véve az alap konstrukció 1969-es szolgálatba állítását – igen szép karriernek tekinthető. Nyugdíjba vonulásuk után az amerikai F-35 Lightning II-es harci gépek veszik majd át helyüket.

A kecskeméti repülőnapokon több alkalommal is vendégeskedtek már Harrier harci gépek, tavaly például egy négygépes kötelék érkezett Nagy-Britanniából, dinamikus bemutatót azonban 2007-ben nem tartottak. Idén – az előzetes információk szerint – a levegőben is megcsodálhatjuk a különleges gép égi táncát, mely sajátosan ötvözi a helikopterek és a vadászgépek képességeit. 

A képre kattintva a felvétel nagy felbontásban is letölthető

Legfontosabb müszaki adatok (Harrier GR9):

Gyártó: Bae SystemsRendeltetés: együléses, szubszonikus vadász-bombázóHossz: 14,36 méterFesztávolság: 9,25 méterHajtómü: Rolls-Royce Pegasus 107Fegyverzet: AIM-9 Sidewinder levegő-levegő rakéták, Maverick rakéták, Paveway II és Paveway III irányított bombák, különféle szabadesésü bombák 

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
2024-07-16 09:26:41
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 26., 09:45
Június 26-án megjelent az Aranysas magazin 2024. augusztusi lapszáma!
2024. 07. 25., 11:03
A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.