2024. 03. 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
: 396 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Vasmadarak földön és égen - idén is lesz repülőnap Kecskeméten

JETfly  |  2008. 06. 09., 12:17

Az idei évben két jeles esemény, nevezetesen a Magyar Honvédség 160. és a Magyar Légierő 70. évfordulója tette lehetővé, hogy 2008-ban is nagyszabású repülőnapot és haditechnikai bemutatót rendezzenek Kecskeméten, a katonai repülőtéren. Cikkünkben összefoglaljuk az eddig napvilágot látott legfontosabb információkat és bemutatjuk a várhatóan több százezer látogatót vonzó esemény legérdekesebb résztvevőit.

A jól bevált receptnek megfelelően  a Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutató idén is augusztus derekán, 16-án szombaton és 17-én vasárnap – mindkét napon azonos programmal - kerül megrendezésre az Alföld szívében fekvő MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison (Kecskemét, katonai repülőtér). Mint ismeretes, ez a korszerü, a NATO elvárásainak megfelelően felújított bázis ad állandó otthont a Magyar Légierő MiG-29 Fulcrum és JAS-39 Gripen vadászgépeinek, ezúttal azonban az ék alakú felségjelet viselő vasmadaraknak osztozniuk kell a jelentős számban érkező külföldi, elsősorban katonai repülőgépekkel és helikopterekkel.

Praktikus információk

A látogatók számára az egyik legfontosabb információ az, hogy a kapukat a rendezvény mindkét napján már reggel 07.30-kor megnyitják, a zárásra pedig 18.00-kor kerül sor, lesz tehát bőven idő a sok-sok látnivaló megtekintésére. Hogy minél gyorsabban és zökkenőmentesen juthassanak be az érdeklődők a bázisra, a rendezők 6 kaput és 4 jegyellenőrző, beléptető pontot állítanak fel.További jó hír, hogy a jegyárak nem emelkedtek a 2005. évi és a 2007. évi repülőnapokhoz képest, ennek megfelelően az elővételi árak, augusztus 15-én 24.00 óráig felnőttek részére 3.500 Ft, míg a 14 év alatti gyermekek mindössze 1.500 Ft-ért látogathatják a rendezvényt.

A kötelékrepülés szerelmesei sem csalódnak majd, hiszen az olasz Frecce Tricolor, a török Turkisch Stars, a horvát Wings of Storm és a Breitling Jet Team mellett a szerb Galeb formáció produkcióját is megcsodálhatják az idei kecskeméti repülőnapon

A 2008. évi Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatóra a jegyek 2008. június 2-ától elővételben megvásárolhatóak a lottózókban, a postákon, illetve minden olyan helyen, ahol lottószelvényt árusítanak, valamint a Ticketpro jegyirodák országos hálózatában. Az elővételben, a Szerencsejáték Zrt. termináljain árusított jegy formája és anyaga - hasonlóan a 2007. évi megoldáshoz - megegyezik a gépi lottószelvény hőpapíros formulájával, ugyanis a jegyet a lottószelvényt előállító terminál nyomtatja ki, azt az eladó egy jegytartó-tasakba helyezve, egy tájékoztatást tartalmazó szórólappal együtt adja át a vásárlónak. Az elővételben, a Ticketpro Kft. jegyirodáiban árusított jegy, a jegyiroda jegy-előállítási metódusa szerinti nyomtatott formában, a jegytartó tasakban elhelyezve, a tájékoztató szórólappal együtt kerül átadásra.   Természetesen azok sem maradnak le, akik elővételben nem tudták megvásárolni a belépőket, hiszen a rendezvény két napján, a helyszínen felállított jegyértékesítő helyeken, valamint a szombaton és vasárnap is nyitva tartó lottóárusító terminálokon lesz lehetőségük megváltani a jegyüket, ekkor azonban már a teljes árú jegyért 4.000,- Ft-ot, a kedvezményes árú jegyért 2.000,- Ft-ot kell fizetniük. A repülőnapi jegy egy napra (szombatra vagy vasárnapra) érvényes, és azt a tulajdonosa dönti el, hogy a jegyét melyik napon akarja felhasználni. A jegyek ára ráadásul a parkolási díjat, a parkolókból autóbusszal a helyszínre, illetve a helyszínről a parkolókba visszaszállítás költségét, valamint a biztosítási díjat is tartalmazza.

A legfrissebb információkat a rendezvény hivatalos honlapján, a www.repulonap.hu weboldalon érhetik el

Az ilyen tömegrendezvények egyik sajátossága, hogy a közlekedést és a parkolást a hétköznapokhoz képest szabályozni kell, ezért a rendezvény idejére ezúttal is módosításokat léptetnek majd életbe.A rendezők - az előző évek tapasztalatai alapján - kérik, hogy a látogatók lehetőség szerint a tömegközlekedési eszközöket részesítsék előnyben. Amennyiben autóval érkeznek, figyeljék a közlekedési információs táblákat, és - ha egy mód van rá - a várost elkerülő utakat vegyék igénybe. A tervek szerint a Kunság Volán Autóbuszközlekedési Zrt. ebben az időszakban a városból, illetve a MÁV és a Volán pályaudvarról érkezők részére, az alkalomra megállapított díjszabással, repülőnapi járatokat indít, és a repülőtér felé közlekedő menetrendszerinti járatokat meg fogja erősíteni.A fő bevezető utak mentén kialakított parkolókból a rendezők által biztosított autóbusz céljáratok juttatják majd el kényelmesen és gyorsan a látogatókat a repülőtéri beléptető kapukhoz. Az autóbuszokat a forgalomirányítók - mindkét parkoló esetében - a két végpontról, a parkolóból és repülőtértől, telítődésüktől függően indítják. Az ebben a forgalomban résztvevő autóbuszok jól látható jelzésekkel lesznek megkülönböztetve, kérjük, hogy a jármüveikhez történő zökkenőmentes visszajutás érdekében, ezeket a jelzéseket szíveskedjenek megjegyezni. A jól bevált gyakorlatnak megfelelően a jegyárak az idén is tartalmazzák a parkolás, illetve a távolabbi parkolókból a rendezvény kapujáig és a parkolóba történő visszaszállítás költségeit.

Amerikai A-10 Thunderbolt II csatarepülőgép

Akik a szórakozásunkról gondoskodnak

A sok-sok praktikus információ után most vegyük sorra a résztvevő, minden eddiginél nagyobb show-t ígérő repülőeszközöket. Az augusztus 16-17-ei hétvégén több tucat nemzet küldi el haderejének reprezentánsait az alföldi bázisra, hogy megtiszteljék a Magyar Honvédséget és a kilátogató, várhatóan százezres tömeget. A lista az elmúlt hónapokban folyamatosan bővült, egyre több visszaigazolás érkezett, így bátran kijelenthető, hogy európai mércével nézve is jelentős és szenzációsnak ígérkező légiparádéban lesz részünk.

A repülőnap fontos résztvevői lesznek a házigazda Magyar Légierő JAS-39 Gripen harci gépei

Természetesen a házigazda Magyar Légierő minden aktív repülőgép és helikopter típusa megtekinthető lesz földön és levegőben egyaránt, de a múlt kiváló haditechnikai eszközei is kiállításra kerülnek a statikus soron. Láthatjuk tehát a már szolgálatból kivont legendás MiG és Szuhoj harci gépeket, miközben a levegőben a jelen és a jövő sztárjai, a Gripen harci gépek mutatkoznak be.

Magyar Mi-24 Hind harci helikopter

A magyar lajstromban lévő polgári gépek is képviseltetik magukat, az old timer Li-2-estől Veres Zoltán mürepülő gépén át, a MALÉV hatalmas Boeing utasszállítójáig.

A Red Bull energiaital gyártó cég is elhozza egyedülálló kollekcióját Kecskemétre, így olyan különleges típusokat láthatunk majd, mint a világháborús B-25-ös bombázó, vagy a vietnámi háborúban bevetett Cobra harci helikopter. A cég nevéhez füződik a világszerte milliók által kedvelt Air Race mürepülő verseny is, melyből Besenyei Péter főszereplésével Kecskeméten is ízelítőt kapunk.

Sokak örömére az amerikai légierő sem maradt ki a meghívottak sorából, így megtekinthető lesz az Öböl-háború híres tankvadásza, az A-10-es „Varacskos disznó”, valamint a világ egyik legjobb vadászgépe, az F-15-ös. Az idén ősszel Pápára települő, a NATO alárendeltségébe tartozó hatalmas C-17-es szállítógépek bizonyára már sokakat érdekelnek, ezúttal egy amerikai felségjelet viselő példány révén már előre megismerkedhetünk a duci óriásgéppel. A repülőgépről bővebben "Az idei Kecskeméti Repülőnapon mutatkozik be a magyar közönségnek a C-17-es" - címü cikkünkben olvashatnak.

A közönségkedvenc Török Csillagok már szinte hazajárnak Kecskemétre, az elmúlt évek repülőnapjain több alkalommal is láthattuk látványos produkciójukat, szerencsére idén is meglátogatnak minket.

A szomszéd országok szinte mindegyike tiszteletét teszi néhány repülőeszközzel, így a szlovén, a horvát, a román, a szlovák és az osztrák harci gépek és helikopterek színesítik a programot. Lengyel barátaink ezúttal is egy Szu-22-essel örvendeztetnek meg minket, a Magyar Légierőben is egykoron szolgálatban álló típus sokak számára az egyik legérdekesebb résztvevőnek számít.A mediterrán régióból Görögország, Spanyolország és Olaszország is visszaigazolta részvételét, ráadásul nem is akármilyen típusokkal! A görög A-7-es igazi kuriózumnak számít, ugyanis már egyre kevesebb példány van belőle a világon, ugyanakkor a spanyol Eurofighter Typhoon éppen a jövőt képviseli. Az olaszok a világ egyik legismertebb és legelismertebb bemutató kötelékét, a Frecce Tricolori formációt delegálták hazánkba.

A Frecce Tricolori kötelékről a képre kattintva bővebben is olvashat

A nagysebességü harci gépek szóló bemutatóit kedvelők sem csalódnak majd, hiszen holland és belga F-16-osok, finn F-18-as, francia Rafale, svéd Gripen és még számos típus emelkedik a levegőbe a repülőnap mindkét napján. Északi barátaink F-18-asát a "Lódarázs a rénszarvasok földjéről – finn F–18 Hornet Kecskeméten" - címü cikkünkben részletesen is bemutatjuk.

NATO-beli szövetségesünk - Csehország - is igen jelentős mértékben képviselteti magát a nagyszabású rendezvényen, hiszen repülőiparának reprezentánsai (L-29, L-159, különféle Zlin típusok) mellett olyan repülő legendákat is elhoznak, mint a Jak-11 vagy éppen az Fw-190 replika.

A NATO hatalmas E-3 Sentry AWACS gépének dinamikus bemutatója lesz a rendezvény egyik csúcspontja, ez a produkció ugyanis még a legnagyobb európai légibemutatókon is csak nagyon ritkán látható.

Érdemes lesz tehát ellátogatni a 2008. augusztus 16-án és 17-én megrendezésre kerülő Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatóra, hiszen egy különleges, életreszóló élménnyel lehet mindenki gazdagabb.

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 18., 16:21
Az elmúlt napokban több friss hírt is olvashattunk az MH Kiss József 86. Helikopterdandárról, többek között arról is, hogy először ugrottak ejtőernyősök a H225M típusú közepes, többcélú forgószárnyasból.
2024. 03. 12., 13:39
A Pilatus svájci repülőgépgyártó a közelmúltban jelentette be, hogy a PC-21 típusú kiképző repülőgépekből álló globális flottája elérte és meghaladta az 500 000 repült órás történelmi mérföldkövet.
2024. 03. 06., 11:10
Ritka eset, amikor egy repülőgép-típus beszerzése világpolitikai jelentőségű alkudozások központi témája lesz. Márpedig pont ennek lehettünk szemtanúi, lassan több, mint egy esztendeje. A török taktika bevált, Svédország NATO-tagságának támogatásáért cserébe 23 milliárd dollárért 40 F-16V Block 70 Viper megvásárlására, és 79 Falcon felújítására kapnak lehetőséget.
2024. 03. 05., 12:25
Több évtizedes elmaradást pótolva a Honvédelmi Sportszövetség 2024-ben útjára indította a Honvéd Kadét Pilóta Programot, amelynek elsődleges célja a Magyar Honvédség légiereje számára a minőségi utánpótlás biztosítása.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
2024-03-13 12:52:44
25 éve, 1999. március 12-én csatlakozott Magyarország az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez: a jubileum kapcsán földi és légi bemutatókkal tarkított ünnepséget rendeztek Tatán, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár alakulatánál, ahol beszédet mondott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter. Mutatjuk a helyszíni fotókat!
2024-03-11 14:35:49
A Magyar Légierő pilótái a legjobbak közül valók, és a veszélyek korában kiemelt erkölcsi és anyagi megbecsülést érdemelnek. Tudásuk, szolgálatuk kulcsfontosságú Magyarország biztonságának védelmében. Ezért jelentős – decemberig visszamenőleges – béremelésükről döntöttünk – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 25., 11:58
A magyar és a svéd kormány korszakos megállapodást kötött, ugyanis a már meglévő vadászgépek mellé négy új JAS-39 típusú vadászbombázóval bővül hazánk repülőgépflottája.
2024. 03. 25., 10:41
2024. 03. 22., 09:25
A máltai Universal Air március 26-ától hetente kétszer indít légijáratokat Pécs-Pogány reptérről a Málta–Pécs–München útvonalon.
2024. 03. 20., 09:21
A nyolcvanas évek második felében, a Tomcat üzemeltetés csúcspontján, az amerikai haditengerészet 22 elsővonalbeli (repülőgép-hordozós) százada repülte az F-14-est, megosztva a csendes-óceáni és az atlanti-óceáni flotta hordozói között.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin