2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Ünnepeltek a veterán repülők

Ünnepeltek a veterán repülők
Trautmann Balázs  |  2019. 09. 26., 14:38
Ünnepeltek a veterán repülők

A Magyar Veterán Repülők Szövetsége immáron a harmincadik születésnapját ünnepelhette meg a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban. Az eseményre zsúfolásig megtelt a terem a magyar repülés történelmét saját munkájukkal szolgálatukkal előre mozdító vendégekkel.

A megjelenteket, köztük Szabó István honvédelmi államtitkárt, Sáfár Albert dandártábornokot, Magyar Honvédség Parancsnoksága Törzsfőnök támogató helyettesét, Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornokot és Zentai László ezredest, az MH 54. Veszprém radarezred parancsnokát Gál István nyugállományú ezredes, a szövetség elnöke köszöntötte.

Szabó István honvédelmi államtitkár beszédében kiemelte: „Olyan egyesületről van szó, amely már 30 esztendeje dolgozik egy ügy érdekében, mely közös ügyünk. Nem csak a honvédelemé, hanem a polgári repülésé,  s mindannyiunké, akik elkötelezettnek érezzük magunkat a repülés ügyéért.” Az elmúlt 30 év sok változást hozott, de egy dolog változatlan: a szövetség tagjainak elkötelezettsége a magyar repülés iránt, tette hozzá az államtitkár. Nagyon fontos az a tapasztalat és a tudás, amivel a veteránrepülők rendelkeznek, s ennek átadása is hasonlóképp fontos, mondta el Szabó István. „Azt gondolom, hogy önöknek megvannak a méltó utódjaik, beszéljünk akár a polgári, akár a katonai repülésről,” szögezte le az államtitkár. Példaként a szeptember elsején véget ért balti légtérrendészeti missziót emelte ki: négy hónap alatt több mint 480 bevetésen vettek részt, köztük több mint 50 éles elfogást hajtottak végre a magyar vadászpilóták – baleset vagy komoly műszaki probléma nélkül. A magyar katonai repülés jövőjéről szólva kiemelte: a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program egyik nyertese a légierő. A már meglévő, új merevszárnyú képesség után, ősszel érkeznek az új forgószárnyasok, mely egy olyan minőségi előrelépést eredményez a magyar légierőben, amelyre joggal lehet büszke a légierő, a Magyar Honvédség és a magyar repülőtársadalom is, tette hozzá Szabó István.

Sáfár Albert dandártábornok a Magyar Honvédség Parancsnoksága nevében köszöntötte a szövetséget és a megjelent vendégeket, megköszönve a magyar repülés érdekében a múltban és a jelenben is végzett munkájukat. Emlékeztetett: ahogyan minden ház az alapoktól épül fel, úgy a megjelentek munkája jelentett alapot a mai magyar légierőhöz is. „A pilóta mindig fegyelmezett volt, van és az is lesz. Végre fogja hajtani azt a feladatot, amit vállalt a haza védelmében,” emelte ki a tábornok.

A megemlékező beszédet Punka György, az MVRSZ egyik alapítója, s egyben a legelső elnökség tagja mondta el. Felidézte a korántsem egyszerű kezdeteket, hiszen nem szabad elfeledni: a veterán pilóták, beleértve a második világháborúban is küzdő hajózók „összehozásának” gondolata még az 1980-as évek végén merült fel. Mint elhangzott, az 1989-es enyhülésnek, az egyesületi törvénynek, illetve egy német veteránrepülő küldöttséggel történt budapesti, baráti hangú megbeszélésnek s köszönhető az egyesület meglapítása. Ahhoz, hogy az álom valóra váljon, már a leendő tagság megmozdulására volt szükség: az alapító gyűlésen minden elképzelést felülmúló számú bajtárs jelent meg. „A nagyterem zsúfolásig megtelt az egyre érkezők már csak a bejárati ajtó környékén próbálkoztak lehetőleg hallótávolságon belül találni egy állóhelyet. A széksorokat magyar repülőveteránok, második világháborús katonai pilóták, Maszovlet- és Malév-hajózók, egykori sport- vízügyi és mentőrepülők, szerelők, ejtőernyősök foglalták el”, emlékezett vissza az alapító.
Ez szilárd alapot adott az indulásnak s ad a mai napig a működésnek. Punka György azonban emlékeztetett: a mai világ kevés időt hagy a visszaemlékezésre, a múltidézésre, a baráti beszélgetésekre, az igazi, csendes együttlétekre. „Azt hittük, magunknak, egy kicsit a múltnak, de voltaképpen nektek és a jövőnek csináljuk ezt a szövetséget”, fordult a jelen pilótáihoz, repülésben dolgozó szakembereihez. „Azért, hogy legyen hol, legyen kikkel együtt emlékeznünk, egy e-egy pohár bor mellett visszagondolni a repülésre, az életünkre, az életetekre.”

Az ünnepségen elismerések és dísztárgyak átadására is sor került, majd a megjelent vendégeket a Légierő Zenekar repülősnótákban és jazzben gazdag „minikoncertje” szórakoztatta.

További fotókért kattintson a linkre!

 

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.