2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újra együtt a Légijármű Javító Üzem egykori fegyveresei

Újra együtt a Légijármű Javító Üzem egykori fegyveresei
2017. 04. 24., 10:55

Egy nem mindennapi találkozóról kaptunk információt. A Magyar Légierőben van egy CSAPAT, akik minden évben összejönnek Kecskeméten.

  • 30 éve összejárnak a LÉJÜ egykori fegyveresei
  • A találkozókat Czenczik István kezdte el szervezni
  • Czenczik István Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület titkára

Ők a Központi Repülőgépjavító Üzem, vagy, ahogy ma nevezik őket, a Légijármű Javító Üzem egykori fegyveresei. Tudomásunk szerint ők az egyetlenek, akik már közel 30(!) éve, április hónapban egy jó hangulatú délutánon találkoznak és bográcsban főtt étellel, vagy grillel és az elmaradhatatlan finom folyékony nedűkkel emlékeznek a régi szép időkre.

A találkozókat a műhely akkori parancsnoka, Czenczik István, Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület titkára kezdte el szervezni.

JETfly: Szervusz Pista bácsi! Kérlek, mesélj a kezdetről, miért kezdted el annak idején a szervezést?

Tisztelettel köszöntöm én is a kedves Olvasókat. Valamikor nagyon régen, még aktív koromban honosodott meg az a szokás, hogy a műhely állománya mindenki névnapját megünnepelte. Ez egész addig fennállt, amíg el nem jöttem nyugdíjba. 

JETfly: Gondolom, hogy az akkori beosztottaiddal remek volt a viszonyod, mivel minden évben találkoztok! Ők hogy fogadták az ötletedet?

Tudjátok a viszony az mindig viszonylagos. Idő, ember, kapcsolatfüggő. Egyben vagyok csak biztos! A lehetőségek birtokában, a tudtuk nélkül, mindig kiálltam értük! Ugyanis ŐK hozták a dicsőséget és az eredményeket. Aminek hála, elég sok volt. Az ötlet nem csak az enyém! Az egyik kollégám, Kovács László volt a másik kezdeményező, amikor eljött nyugdíjba. Azóta is Ő a főszervező. Osztatlan siker volt! A példa bizonyítja, a sorozat töretlen. A létszám az különböző. Sajnos örökös hiányzóink is vannak már.    

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

JETfly: Ha jól tudom, egy korábbi beosztottadnál szokott lenni a találkozó. Miért pont nála?

Hát ennek története van. Lényeg  az, hogy kedves barátunknak volt egy nevetséges kis gondja más emberekkel. A baj az volt, hogy ezek az emberek magasabb beosztásban és rendfokozatban voltak. Addig nem is volt baj, amíg ott voltam! Az utódom is a béke érdekében megtett mindent. Mégis a végső megoldás az lett, hogy leszerelt. Elkezdte a sikeres polgári életét. Ma, ha nem is gondtalan, de egy jól menő „ami szintén viszonylagos” vállalkozás tulajdonosa. Ő biztosít számunkra minden tárgyi feltételt ahhoz, hogy ezek a találkozások létrejöhessenek. Jó hangulatú, barátias, de főleg személyes legyen!

JETfly: Nézve az idei fotókat, feltűnik rajta egy „idegenlégiós”. A korábbi parancsnok, Egri Karcsi bácsi is veletek volt. Hogy került ő a látóteretekbe?

Sok parancsnoka volt az idők folyamán az alakulatunknak. Semmi külön szervezkedés nem volt abban az irányban, hogy értékeljük Őket. Valahogy ez így alakult ki. Lényeg az, hogy mindenki egyetért vele. Ő pedig szívesen jön közénk. Így jó ez. Az „idegenlégiósságán” meg dolgozunk. Éppen a mostani találkozón egyeztünk meg, hogy kidolgozom az osztályba sorolási kérdéseket neki!

JETfly: Ismerve azt a munkát, amit te végzel közel 10 éve a Légierő hagyományőrzéséért, a többiek hogy fogadták ezt a tevékenységedet?

Vegyesen. Egyben van egyetértés. Ha ez nekem jó, és meglelem benne az örömömet, akkor csináljam! Nekem pedig jó!

JETfly: Az egykori kollégáid is megérdemlik, hogy az ő nevük is szerepeljen a cikkben. Kérlek, sorold fel, kik ők!

Akik most ott voltak minden előjogok nélkül:

Zubor Ferenc, Czenczik István, Egri Károly, Kovács László, Molnár János, Sári Zoltán, Szombati Ernő, Horváth Ferenc, Balogh János, Fejős Jenő, Bene Zoltán.

JETfly: A szerkesztőség nevében is kívánok nektek sok erőt és kitartást, hogy még sokáig találkozhassatok!

Forrás: Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 07., 15:52
A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium március 7-én, kedden.
2023. 03. 07., 15:05
2023. március 7-én a déli órákban, kötelékrepülés közben összeütközött az Olasz Légierő két SIAI-Marchetti S-208M típusú kiképző repülőgépe, személyzetük életét vesztette a katasztrófa során.
2023. 02. 17., 14:18
2021-es hírek szerint a ghánai parlament rábólintott arra a közel 111 millió eurós beszerzésre, melynek keretein belül hat példányt vásárolnak az Aero Vodochody új L-39NG típusából. Előrelépés azóta sincs az ügyben.
2023. 02. 16., 14:49
2022 decemberében kaptak szárnyra azok a hírek, mely szerint a Görög Légierő használt C-130J Hercules közepes, katonai szállító repülőgépeket kíván beszerezni a kiöregedő C-130B és C-130H változatok helyére.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.
2023. 03. 20., 11:53
Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta az újgenerációs Air Force One, a VC-25B színtervét.

  Legfrissebbek most

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.