2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 393 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újra együtt a Légijármű Javító Üzem egykori fegyveresei

Újra együtt a Légijármű Javító Üzem egykori fegyveresei
2017. 04. 24., 10:55

Egy nem mindennapi találkozóról kaptunk információt. A Magyar Légierőben van egy CSAPAT, akik minden évben összejönnek Kecskeméten.

  • 30 éve összejárnak a LÉJÜ egykori fegyveresei
  • A találkozókat Czenczik István kezdte el szervezni
  • Czenczik István Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület titkára

Ők a Központi Repülőgépjavító Üzem, vagy, ahogy ma nevezik őket, a Légijármű Javító Üzem egykori fegyveresei. Tudomásunk szerint ők az egyetlenek, akik már közel 30(!) éve, április hónapban egy jó hangulatú délutánon találkoznak és bográcsban főtt étellel, vagy grillel és az elmaradhatatlan finom folyékony nedűkkel emlékeznek a régi szép időkre.

A találkozókat a műhely akkori parancsnoka, Czenczik István, Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület titkára kezdte el szervezni.

JETfly: Szervusz Pista bácsi! Kérlek, mesélj a kezdetről, miért kezdted el annak idején a szervezést?

Tisztelettel köszöntöm én is a kedves Olvasókat. Valamikor nagyon régen, még aktív koromban honosodott meg az a szokás, hogy a műhely állománya mindenki névnapját megünnepelte. Ez egész addig fennállt, amíg el nem jöttem nyugdíjba. 

JETfly: Gondolom, hogy az akkori beosztottaiddal remek volt a viszonyod, mivel minden évben találkoztok! Ők hogy fogadták az ötletedet?

Tudjátok a viszony az mindig viszonylagos. Idő, ember, kapcsolatfüggő. Egyben vagyok csak biztos! A lehetőségek birtokában, a tudtuk nélkül, mindig kiálltam értük! Ugyanis ŐK hozták a dicsőséget és az eredményeket. Aminek hála, elég sok volt. Az ötlet nem csak az enyém! Az egyik kollégám, Kovács László volt a másik kezdeményező, amikor eljött nyugdíjba. Azóta is Ő a főszervező. Osztatlan siker volt! A példa bizonyítja, a sorozat töretlen. A létszám az különböző. Sajnos örökös hiányzóink is vannak már.    

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

JETfly: Ha jól tudom, egy korábbi beosztottadnál szokott lenni a találkozó. Miért pont nála?

Hát ennek története van. Lényeg  az, hogy kedves barátunknak volt egy nevetséges kis gondja más emberekkel. A baj az volt, hogy ezek az emberek magasabb beosztásban és rendfokozatban voltak. Addig nem is volt baj, amíg ott voltam! Az utódom is a béke érdekében megtett mindent. Mégis a végső megoldás az lett, hogy leszerelt. Elkezdte a sikeres polgári életét. Ma, ha nem is gondtalan, de egy jól menő „ami szintén viszonylagos” vállalkozás tulajdonosa. Ő biztosít számunkra minden tárgyi feltételt ahhoz, hogy ezek a találkozások létrejöhessenek. Jó hangulatú, barátias, de főleg személyes legyen!

JETfly: Nézve az idei fotókat, feltűnik rajta egy „idegenlégiós”. A korábbi parancsnok, Egri Karcsi bácsi is veletek volt. Hogy került ő a látóteretekbe?

Sok parancsnoka volt az idők folyamán az alakulatunknak. Semmi külön szervezkedés nem volt abban az irányban, hogy értékeljük Őket. Valahogy ez így alakult ki. Lényeg az, hogy mindenki egyetért vele. Ő pedig szívesen jön közénk. Így jó ez. Az „idegenlégiósságán” meg dolgozunk. Éppen a mostani találkozón egyeztünk meg, hogy kidolgozom az osztályba sorolási kérdéseket neki!

JETfly: Ismerve azt a munkát, amit te végzel közel 10 éve a Légierő hagyományőrzéséért, a többiek hogy fogadták ezt a tevékenységedet?

Vegyesen. Egyben van egyetértés. Ha ez nekem jó, és meglelem benne az örömömet, akkor csináljam! Nekem pedig jó!

JETfly: Az egykori kollégáid is megérdemlik, hogy az ő nevük is szerepeljen a cikkben. Kérlek, sorold fel, kik ők!

Akik most ott voltak minden előjogok nélkül:

Zubor Ferenc, Czenczik István, Egri Károly, Kovács László, Molnár János, Sári Zoltán, Szombati Ernő, Horváth Ferenc, Balogh János, Fejős Jenő, Bene Zoltán.

JETfly: A szerkesztőség nevében is kívánok nektek sok erőt és kitartást, hogy még sokáig találkozhassatok!

Forrás: Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 17., 10:20
Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!
2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

Mi történt azon a napon? Ha a Nap egy bizonyos szögből sütött a kecskeméti légibázis betonjára, sokáig egy ezüstös csík emlékeztetett a 2008. április 17-i repülésre.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”