2023. 10. 05. csütörtök
Aurél
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Újra együtt a Légijármű Javító Üzem egykori fegyveresei

Újra együtt a Légijármű Javító Üzem egykori fegyveresei
2017. 04. 24., 10:55

Egy nem mindennapi találkozóról kaptunk információt. A Magyar Légierőben van egy CSAPAT, akik minden évben összejönnek Kecskeméten.

  • 30 éve összejárnak a LÉJÜ egykori fegyveresei
  • A találkozókat Czenczik István kezdte el szervezni
  • Czenczik István Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület titkára

Ők a Központi Repülőgépjavító Üzem, vagy, ahogy ma nevezik őket, a Légijármű Javító Üzem egykori fegyveresei. Tudomásunk szerint ők az egyetlenek, akik már közel 30(!) éve, április hónapban egy jó hangulatú délutánon találkoznak és bográcsban főtt étellel, vagy grillel és az elmaradhatatlan finom folyékony nedűkkel emlékeznek a régi szép időkre.

A találkozókat a műhely akkori parancsnoka, Czenczik István, Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület titkára kezdte el szervezni.

JETfly: Szervusz Pista bácsi! Kérlek, mesélj a kezdetről, miért kezdted el annak idején a szervezést?

Tisztelettel köszöntöm én is a kedves Olvasókat. Valamikor nagyon régen, még aktív koromban honosodott meg az a szokás, hogy a műhely állománya mindenki névnapját megünnepelte. Ez egész addig fennállt, amíg el nem jöttem nyugdíjba. 

JETfly: Gondolom, hogy az akkori beosztottaiddal remek volt a viszonyod, mivel minden évben találkoztok! Ők hogy fogadták az ötletedet?

Tudjátok a viszony az mindig viszonylagos. Idő, ember, kapcsolatfüggő. Egyben vagyok csak biztos! A lehetőségek birtokában, a tudtuk nélkül, mindig kiálltam értük! Ugyanis ŐK hozták a dicsőséget és az eredményeket. Aminek hála, elég sok volt. Az ötlet nem csak az enyém! Az egyik kollégám, Kovács László volt a másik kezdeményező, amikor eljött nyugdíjba. Azóta is Ő a főszervező. Osztatlan siker volt! A példa bizonyítja, a sorozat töretlen. A létszám az különböző. Sajnos örökös hiányzóink is vannak már.    

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

JETfly: Ha jól tudom, egy korábbi beosztottadnál szokott lenni a találkozó. Miért pont nála?

Hát ennek története van. Lényeg  az, hogy kedves barátunknak volt egy nevetséges kis gondja más emberekkel. A baj az volt, hogy ezek az emberek magasabb beosztásban és rendfokozatban voltak. Addig nem is volt baj, amíg ott voltam! Az utódom is a béke érdekében megtett mindent. Mégis a végső megoldás az lett, hogy leszerelt. Elkezdte a sikeres polgári életét. Ma, ha nem is gondtalan, de egy jól menő „ami szintén viszonylagos” vállalkozás tulajdonosa. Ő biztosít számunkra minden tárgyi feltételt ahhoz, hogy ezek a találkozások létrejöhessenek. Jó hangulatú, barátias, de főleg személyes legyen!

JETfly: Nézve az idei fotókat, feltűnik rajta egy „idegenlégiós”. A korábbi parancsnok, Egri Karcsi bácsi is veletek volt. Hogy került ő a látóteretekbe?

Sok parancsnoka volt az idők folyamán az alakulatunknak. Semmi külön szervezkedés nem volt abban az irányban, hogy értékeljük Őket. Valahogy ez így alakult ki. Lényeg az, hogy mindenki egyetért vele. Ő pedig szívesen jön közénk. Így jó ez. Az „idegenlégiósságán” meg dolgozunk. Éppen a mostani találkozón egyeztünk meg, hogy kidolgozom az osztályba sorolási kérdéseket neki!

JETfly: Ismerve azt a munkát, amit te végzel közel 10 éve a Légierő hagyományőrzéséért, a többiek hogy fogadták ezt a tevékenységedet?

Vegyesen. Egyben van egyetértés. Ha ez nekem jó, és meglelem benne az örömömet, akkor csináljam! Nekem pedig jó!

JETfly: Az egykori kollégáid is megérdemlik, hogy az ő nevük is szerepeljen a cikkben. Kérlek, sorold fel, kik ők!

Akik most ott voltak minden előjogok nélkül:

Zubor Ferenc, Czenczik István, Egri Károly, Kovács László, Molnár János, Sári Zoltán, Szombati Ernő, Horváth Ferenc, Balogh János, Fejős Jenő, Bene Zoltán.

JETfly: A szerkesztőség nevében is kívánok nektek sok erőt és kitartást, hogy még sokáig találkozhassatok!

Forrás: Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 20., 14:59
Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.
2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

Újabb mérföldkövet jelentő esemény a Szlovák Légierő F-16-os beszerzési programjában: 2023. szeptember 29-én repült az első, szlovák részre készült F-16V.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.