2023. 11. 29. szerda
Taksony
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új kormánygépet vehetett át a Lengyel Légierő

Új kormánygépet vehetett át a Lengyel Légierő
JETfly  |  2017. 06. 22., 16:10
Új kormánygépet vehetett át a Lengyel Légierő

2017. június 21-én, szerdán, ünnepélyes keretek között érkezett meg az első Gulfstream G550 kormánygép Varsó nemzetközi repülőterére, melyet várhatóan júliusban követhet a második példány, leváltva ezzel a korábban szolgáló Tu-154M és Jak-40 VIP repülőgépeket.

  • Megérkezett Lengyelországba az új G550-es kormánygép
  • B737-esek is érkeznek majd a lengyel flottába
  • A második G550-es várhatóan júliusban érkezik

Napvilágra került információk szerint a két G550-es ősszel állhat majd szolgálatba, a választott típust pedig várhatóan további változatokban is láthatjuk majd Lengyelországban, hiszen tengerészeti járőr (MPA - Maritime Patrol Aircraft) és hírszerző, megfigyelő, felderítő szerepkörben (ISR - Intelligence Surveillance Reconnaissance) is alkalmazható. A lengyel védelmi minisztérium jelenleg is keresi az említett két feladatkörben is bevethető típusát és úgy tűnik, hogy a G550-es mindkettőre eséllyel pályázik.

A most beszerzett két G550-es mellé érkezik majd három Boeing B737 is, mely a közepes méretű platformot képviselné a flottában. A B737-eseket tendereztetés nélkül választották ki, mely igencsak nagy felháborodást váltott ki Lengyelországban és az EU-ban is. A minisztérium azzal érvelt a B737-es ügy kapcsán, hogy a költségvetésből fennmaradó és korlátozott ideig rendelkezésre álló összeg miatt gyorsan kellett döntést hozniuk, ha nem az egyszerűsített beszerzést választják, akkor a program akár évekig elhúzódhatott volna.

A kiöregedő, szovjet korabeli kormánygépek leváltása a szmolenszki katasztrófa után vált égetővé, azt követően a legtöbb VIP szállítást két bérelt Embraer E-175 típusú repülőgéppel oldották meg, melyet a LOT lengyel légitársaság üzemeltetett. Nyílt titok, hogy a szmolenszki tragédiáért az orosz felet hibáztatja Lengyelország, mely a lengyel védelmi miniszter tegnapi beszédéből is leszűrhető volt: Antoni Macierewicz hangsúlyozta, hogy a G550-es beszerzésével állnak át a modern, nyugati típusra, leváltva ezzel az elavult, szovjet technikát, mely véleménye szerint egy ideológiai átállás is lengyelek számára.

Forrás: theaviationist.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-14 11:04:00
A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk.
2023-11-13 14:56:44
Idén Magyarország töltötte be a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezés elnöki pozícióját. A szervezet nagyszabású őszi ülésén – hazánk mellett – tizenöt NATO tagország képviselői vettek részt Budapesten, október 23–27. között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.
2023. 11. 16., 12:26
A közelmúltban zajlott az idei év - légierős szempontból - legfontosabb, a haderőnem minden alakulatát és technikai eszközét megmozgató kiképzési esemény, a Kék Villám IV. gyakorlat, amelynek feladatai és célkitűzései szorosan illeszkednek az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti, országos gyakorlat tematikájába.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!