2017. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 310 Ft   : 261 Ft Benzin: 366 Ft/l   Dízel: 376 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Új kormánygépet vehetett át a Lengyel Légierő

JETfly  |  2017. 06. 22., 16:10

2017. június 21-én, szerdán, ünnepélyes keretek között érkezett meg az első Gulfstream G550 kormánygép Varsó nemzetközi repülőterére, melyet várhatóan júliusban követhet a második példány, leváltva ezzel a korábban szolgáló Tu-154M és Jak-40 VIP repülőgépeket.

  • Megérkezett Lengyelországba az új G550-es kormánygép
  • B737-esek is érkeznek majd a lengyel flottába
  • A második G550-es várhatóan júliusban érkezik

Napvilágra került információk szerint a két G550-es ősszel állhat majd szolgálatba, a választott típust pedig várhatóan további változatokban is láthatjuk majd Lengyelországban, hiszen tengerészeti járőr (MPA - Maritime Patrol Aircraft) és hírszerző, megfigyelő, felderítő szerepkörben (ISR - Intelligence Surveillance Reconnaissance) is alkalmazható. A lengyel védelmi minisztérium jelenleg is keresi az említett két feladatkörben is bevethető típusát és úgy tűnik, hogy a G550-es mindkettőre eséllyel pályázik.

A most beszerzett két G550-es mellé érkezik majd három Boeing B737 is, mely a közepes méretű platformot képviselné a flottában. A B737-eseket tendereztetés nélkül választották ki, mely igencsak nagy felháborodást váltott ki Lengyelországban és az EU-ban is. A minisztérium azzal érvelt a B737-es ügy kapcsán, hogy a költségvetésből fennmaradó és korlátozott ideig rendelkezésre álló összeg miatt gyorsan kellett döntést hozniuk, ha nem az egyszerűsített beszerzést választják, akkor a program akár évekig elhúzódhatott volna.

A kiöregedő, szovjet korabeli kormánygépek leváltása a szmolenszki katasztrófa után vált égetővé, azt követően a legtöbb VIP szállítást két bérelt Embraer E-175 típusú repülőgéppel oldották meg, melyet a LOT lengyel légitársaság üzemeltetett. Nyílt titok, hogy a szmolenszki tragédiáért az orosz felet hibáztatja Lengyelország, mely a lengyel védelmi miniszter tegnapi beszédéből is leszűrhető volt: Antoni Macierewicz hangsúlyozta, hogy a G550-es beszerzésével állnak át a modern, nyugati típusra, leváltva ezzel az elavult, szovjet technikát, mely véleménye szerint egy ideológiai átállás is lengyelek számára.

Forrás: theaviationist.com

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2017-09-22 09:58:04
A brit védelmi miniszter, Michael Fellon a napokban arról számolt be, hogy kollégájával, Khalid bin Mohammad Al-Attaiyah katari védelmi miniszterrel, szándéknyilatkozatot írtak alá 24 darab Eurofighter Typhoon eladásáról.
2017-09-18 13:38:42
Oroszország és Kazahsztán szerződést írt alá további 12 Szu-30SzM beszerzéséről, nyilatkozta Vlagyimir Kozsin, az orosz elnök haditechnikai együttműködés kérdésben illetékes tanácsadója a TASZSZ orosz hírügynökségnek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2017. 09. 25., 14:11
A brit Police Aviation News szakmai magazin szeptemberi számában megjelent információ szerint a magyar rendőrséghez (Légirendészet) kerül kettő – vagy az összes – olyan korábbi brit MD–902-es Explorer helikopter, amelyek eddig Nagy-Britanniában a brit rendőrség kötelékében teljesített szolgálatot.
2017. 09. 25., 12:42
Megint csúszhat, legalábbis néhány hónapot, a 179 gépre szóló program. Ha egy töltőcső megkarcol egy lopakodót, akkor az már nem képes lopakodni.
2017. 09. 22., 12:54
A Stratolaunch túlesett olyan fontos próbákon, mint az üzemanyag- és az elektromos rendszer ellenőrzése, de saját erejéből még nem gurult.
2017. 09. 21., 09:19
A kérdés adott hát: ilyen „titkos is és misztikus, kissé utópisztikus” esetekből kiindulva vajon milyen reményeink lehetnek a Zrínyi 2026-ra vonatkozólag?

  Legfrissebbek most

2017. szeptember 24-én, vasárnap egy airshow keretein belül, Terracina partjainál repülte dinamikus programját Gabriele Orlandi százados Eurofighter Typhoon-jával, de az egyik manőver kivitelezése nem sikerült, tengerbe csapódott és életét vesztette.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Köszönöm a kontingens tagjainak aktív tevékenységét, a feladatok fegyelmezett végrehajtását! Szolgálatukkal jelentős mértékben járultak hozzá a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni sikeres koalíciós offenzívához!”