2024. 07. 18. csütörtök
Frigyes
: 391 Ft   : 357 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

MiG-15-öst avatnak Az Ég Katonái

MiG-15-öst avatnak Az Ég Katonái
JETfly  |  2023. 08. 16., 11:37

Tisztelt Olvasók! Év eleje óta csend van Az Ég Katonái körül. A közösségi oldalon folyamatosan látjuk, hogy a jakabszállási repülőtéren 30 éve álló MiG-15-ös repülőgép egyre szebb! Emiatt is kerestük meg Simon Robit, az egyesület elnökét.

JETfly: Szia Robi! Először is szeretnénk gratulálni az elismerésekhez, amit tavasszal átvehettetek! Igen nagy csend van körülöttetek. De azért a háttérben gőzerővel dolgoztok a MiG-15-ös repülőgépen. Kérlek, mondd el, hogy áll most a gép felújítása?

SRS: Sziasztok, tisztelettel köszöntöm az Olvasókat! A többiek nevében is nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat! A fülketető összeépítése, az oldalszámok, felségjelek festése és a lakkozás van hátra. Terv szerint alakul a felújítás. A júniusi H145M helikopter tragédia miatt halasztottuk el az avatót július 29-ről, szeptember másodikára. Emiatt átszerveztük a munkákat.

JETfly: Mire számíthatunk az avatón, hiszen mindig meglepitek valamivel a jelenlévőket?

SRS: Az eredeti időpontra kaptunk katonazenekart és díszőröket. Az időpont halasztás miatt visszamondtuk mindkettőt. Most újabb engedélyeztetésre van szükség, ez folyamatban van. Reménykedünk benne, hogy nem lesz akadálya az új időpontban sem! Vannak ötleteink, hogy mivel lehetne maradandóvá tenni a Farkas Bertalan nevére kerülő MiG-15-ös avatót, még nincs végleges döntés.

JETfly: Hála és tisztelet nektek, hogy nem feledkeztetek meg a Sky Hussars kötelékről sem. Láttuk a fotókon, hogy nagyon jól sikerült az a hétvége is! Honnan jött a gondolat?

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

SRS: Simon Csillától. Ő Csücsör párja, aki maga is repült a kötelékben. Valóban nagyon jó volt a hangulat! Szerencsére a műszaki állományból is eljöttek néhányan! Megbeszéltük, hogy minden évben folytatjuk ezt a kis találkozást!

JETfly: Az avató után milyen terveitek vannak még?

SRS: Készülünk a szeptember 8-10. között rendezendő Szeged International Airshowra és az egy héttel később, Táborfalván rendezendő Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztiválra! Igazi különlegességgel fogunk megjelenni! Egy ZIL-131-es teherautóval, aminek a felépítménye különleges! Az RP-22 fedélzeti lokátorállomás ellenőrzésére, javítások és időszakos vizsgák végrehajtására volt alkalmas. Ez a radar, a MiG-21bis repülőgépbe volt rendszeresítve. A Zilt, a repülőgépek füves repülőtérre való kitelepülésekor, a MiG-21-es típussal nem rendelkező repülőterekre való leszállás után, esetleges hiba esetén lehetett alkalmazni. Várhatóan a KM-1M katapultülést is ki lehet majd próbálni mindkét helyszínen!

JETfly: Köszönjük szépen, hogy ismét rendelkezésre álltál! Nagyon szurkolunk nektek, hogy az avató jól sikerüljön! Aztán a másik két programhoz is!

SRS: Köszönjük szépen! Rajtunk nem fog múlni!

Forrás: Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024. 06. 24., 13:35
Az MH 47. Bázisrepülőtéren települő Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) újabb jelentős mérföldkövet ért el, ugyanis átadták a 3200 négyzetméteres Kombinált Légikikötőt (Combined Aerial Port Facility – CAPF) június 19-én, Pápán.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
2024-07-07 22:39:13
Az elmúlt napokban jelentős mennyiségű járatkéséssel és -törléssel kellett számolnia a légi utasoknak Európa-szerte, így Budapesten is. A Budapest Airport számára ebben a helyzetben különösen fontos, hogy az utasairól megfelelően gondoskodjon, ezért a menedzsment azonnali döntését követően a repülőtéren egy-egy dedikált várakozóterületet jelölt ki 2A és 2B terminálokon.
2024-07-03 18:45:52
Magyarország sporttehetségekben gazdag ország és ez megmutatkozik a Magyar Honvédségben is, hiszen az ejtőernyős válogatott a világ élvonalában van – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára július 3-án, Szolnokon.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.
2024. 07. 10., 10:07
Júliusban 4674 egyirányú légi összeköttetés létesül az Egyesült Királyságból az Egyesült Államokba, csak a Függetlenség Napján, július negyedikén 149 járat repült át nyugat felé az Atlanti-óceán felett.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia - több európai országhoz hasonlóan - a Lockheed Martin ötödik generációs harci repülőgépével, az F-35-össel modernizálná légierejét.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.