2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megnyitották a Többnemzeti Különleges Légiprogram oktatóközpontját Zadarban

Megnyitották a Többnemzeti Különleges Légiprogram oktatóközpontját Zadarban
Trautmann Balázs  |  2019. 12. 12., 12:27
Megnyitották a Többnemzeti Különleges Légiprogram oktatóközpontját Zadarban

Ünnepélyes keretek között, a programban részt vevő országok védelmi minisztereinek jelenlétében nyitották meg a Többnemzeti Különleges Légiprogram oktatóközpontját (Multinational Special Aviation Programme, MSAP) a Zadar melletti Pukovnik Mirko Vukušić laktanyában december 11-én.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntőbeszédében kiemelte, a 20. század történelme és nagy háborúi arra tanítottak meg minket, hogy hatékonyan csak szövetségben, és közösen tudunk a veszélyekre, kihívásokra válaszolni. Ez a felismerés keltette életre azt az együttműködést, amely térségünk államait fogja össze, és amelynek fontos lépése a most megnyitott kiképzőközpont. Mint a miniszter kiemelte, az itt oktatott helikopter-hajózók fontos hozzájárulást jelentenek majd a nemrég Magyarországon létrehozott Regionális Különleges Műveleti Komponensparancsnokság (Regional Special Operations Component Command, R-SOCC) képességeinek növeléséhez.

A szomszédos országok közötti szoros együttműködést jelző, rendkívüli pillanat volt az is, amikor Magyarország Horvátországgal közösen megkezdte a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (MNDC) létrehozását is, méghozzá magyarországi központtal – emelte ki Benkő Tibor. A miniszter jelezte: a Magyar Honvédség tovább bővíti légierő képességeit, amelynek keretében hamarosan 36 modern helikoptert állít hadrendbe. Az ehhez szükséges mintegy 150 hajózó képzésében is fontos szerepet kap majd az MSAP kiképzőközpontja.

A horvát légierő 93. ezredének is otthont adó bázison és repülőtéren kialakított épületben az alapító országok mellett a NATO tagországok pilótái kapnak majd a 21. századi hadszínterekhez szükséges, magas színvonalú elméleti és gyakorlati oktatást. Az MSAP központ parancsnokhelyettesét hazánk biztosítja, elsőként Simon Péter alezredes tölti be ezt a tisztséget. A központ feladata az egyes nemzetek igényeinek és a NATO-ban alkalmazott szabványoknak, eljárásoknak megfelelően képzett hajózók oktatása lesz. A kiképzőközpont megnyitásáról szóló dokumentumot magyar részről Csősz József ezredes látta el kézjegyével. A megnyitóra Benkő Tibor honvédelmi minisztert elkísérte Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

Fotók: Rácz Tünde

Mint a megnyitó ünnepségen elhangzott, Zadar és környéke ideális helyszínt jelent: évi közel 300 repülési napot biztosít a környék éghajlata és időjárása, s a repülőtérhez közel lehetőség nyílik a megszokott, síkvidéki gyakorlóterületek használata mellett magashegyvidéki és víz feletti feladatok végrehajtására is. Az oktatási központ kialakítása nem véletlenül történt a négy ország összefogásával: nem csupán Horvátország vállalta fel 2015-ben egy különleges műveleti képességekkel rendelkező légi egység megalakítását (Special Operations Air Task Unit, SOATU), hanem hasonló feladatra vállalkozott Bulgária, Magyarország és Szlovénia is. Az összefogás fontosságát és előnyeit felismerve a négy ország 2015 júliusában döntött egy közös kiképzési program megindításáról. Ezt követte a 2018. október 4-én, Brüsszelben aláírt, az MSAP megalakításáról szóló szándéknyilatkozat.

A repülőtér adott helyet annak a dinamikus bemutatónak is, ahol a védelmi tárcák vezetői, a vendégek és a sajtó munkatársai egy közösen végrehajtott, többnemzeti különleges műveleti akciót láthattak. A Mi-171S helikopterrel érkező „jófiúk” gyorsan és határozottan semlegesítették az ellenséges fegyvereseket, miközben biztonságukra a nemrég hadrendbe állított horvát OH-58D Kiowa Warriorok vigyáztak. A páncélozott járművekkel támogatott saját erők végül sikeresen távoztak a helyszínről, de később egy kiemelten fontos személy gépjárművének megállítását és a keresett személy őrizetbe vételét is sikerrel elvégezték, egy horvát MiG-21biszR géppár közvetlen légitámogatásával.

További fotókért kattintsanak a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 07., 15:52
A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium március 7-én, kedden.
2023. 03. 07., 15:05
2023. március 7-én a déli órákban, kötelékrepülés közben összeütközött az Olasz Légierő két SIAI-Marchetti S-208M típusú kiképző repülőgépe, személyzetük életét vesztette a katasztrófa során.
2023. 02. 17., 14:18
2021-es hírek szerint a ghánai parlament rábólintott arra a közel 111 millió eurós beszerzésre, melynek keretein belül hat példányt vásárolnak az Aero Vodochody új L-39NG típusából. Előrelépés azóta sincs az ügyben.
2023. 02. 16., 14:49
2022 decemberében kaptak szárnyra azok a hírek, mely szerint a Görög Légierő használt C-130J Hercules közepes, katonai szállító repülőgépeket kíván beszerezni a kiöregedő C-130B és C-130H változatok helyére.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.
2023. 03. 20., 11:53
Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta az újgenerációs Air Force One, a VC-25B színtervét.

  Legfrissebbek most

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.