2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megnyitották a Többnemzeti Különleges Légiprogram oktatóközpontját Zadarban

Megnyitották a Többnemzeti Különleges Légiprogram oktatóközpontját Zadarban
Trautmann Balázs  |  2019. 12. 12., 12:27
Megnyitották a Többnemzeti Különleges Légiprogram oktatóközpontját Zadarban

Ünnepélyes keretek között, a programban részt vevő országok védelmi minisztereinek jelenlétében nyitották meg a Többnemzeti Különleges Légiprogram oktatóközpontját (Multinational Special Aviation Programme, MSAP) a Zadar melletti Pukovnik Mirko Vukušić laktanyában december 11-én.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntőbeszédében kiemelte, a 20. század történelme és nagy háborúi arra tanítottak meg minket, hogy hatékonyan csak szövetségben, és közösen tudunk a veszélyekre, kihívásokra válaszolni. Ez a felismerés keltette életre azt az együttműködést, amely térségünk államait fogja össze, és amelynek fontos lépése a most megnyitott kiképzőközpont. Mint a miniszter kiemelte, az itt oktatott helikopter-hajózók fontos hozzájárulást jelentenek majd a nemrég Magyarországon létrehozott Regionális Különleges Műveleti Komponensparancsnokság (Regional Special Operations Component Command, R-SOCC) képességeinek növeléséhez.

A szomszédos országok közötti szoros együttműködést jelző, rendkívüli pillanat volt az is, amikor Magyarország Horvátországgal közösen megkezdte a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (MNDC) létrehozását is, méghozzá magyarországi központtal – emelte ki Benkő Tibor. A miniszter jelezte: a Magyar Honvédség tovább bővíti légierő képességeit, amelynek keretében hamarosan 36 modern helikoptert állít hadrendbe. Az ehhez szükséges mintegy 150 hajózó képzésében is fontos szerepet kap majd az MSAP kiképzőközpontja.

A horvát légierő 93. ezredének is otthont adó bázison és repülőtéren kialakított épületben az alapító országok mellett a NATO tagországok pilótái kapnak majd a 21. századi hadszínterekhez szükséges, magas színvonalú elméleti és gyakorlati oktatást. Az MSAP központ parancsnokhelyettesét hazánk biztosítja, elsőként Simon Péter alezredes tölti be ezt a tisztséget. A központ feladata az egyes nemzetek igényeinek és a NATO-ban alkalmazott szabványoknak, eljárásoknak megfelelően képzett hajózók oktatása lesz. A kiképzőközpont megnyitásáról szóló dokumentumot magyar részről Csősz József ezredes látta el kézjegyével. A megnyitóra Benkő Tibor honvédelmi minisztert elkísérte Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

Fotók: Rácz Tünde

Mint a megnyitó ünnepségen elhangzott, Zadar és környéke ideális helyszínt jelent: évi közel 300 repülési napot biztosít a környék éghajlata és időjárása, s a repülőtérhez közel lehetőség nyílik a megszokott, síkvidéki gyakorlóterületek használata mellett magashegyvidéki és víz feletti feladatok végrehajtására is. Az oktatási központ kialakítása nem véletlenül történt a négy ország összefogásával: nem csupán Horvátország vállalta fel 2015-ben egy különleges műveleti képességekkel rendelkező légi egység megalakítását (Special Operations Air Task Unit, SOATU), hanem hasonló feladatra vállalkozott Bulgária, Magyarország és Szlovénia is. Az összefogás fontosságát és előnyeit felismerve a négy ország 2015 júliusában döntött egy közös kiképzési program megindításáról. Ezt követte a 2018. október 4-én, Brüsszelben aláírt, az MSAP megalakításáról szóló szándéknyilatkozat.

A repülőtér adott helyet annak a dinamikus bemutatónak is, ahol a védelmi tárcák vezetői, a vendégek és a sajtó munkatársai egy közösen végrehajtott, többnemzeti különleges műveleti akciót láthattak. A Mi-171S helikopterrel érkező „jófiúk” gyorsan és határozottan semlegesítették az ellenséges fegyvereseket, miközben biztonságukra a nemrég hadrendbe állított horvát OH-58D Kiowa Warriorok vigyáztak. A páncélozott járművekkel támogatott saját erők végül sikeresen távoztak a helyszínről, de később egy kiemelten fontos személy gépjárművének megállítását és a keresett személy őrizetbe vételét is sikerrel elvégezték, egy horvát MiG-21biszR géppár közvetlen légitámogatásával.

További fotókért kattintsanak a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-11 12:26:04
Induló és érkező helikopterek váltották egymást a Mátra légterében, ahol egyhetes légi kutató-mentő felkészítését hajtotta végre a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A szeptember 4–8. között megrendezett Air Wolf Hunting gyakorlaton egymást érték a különböző – komoly kihívást jelentő – feladatok.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.