2024. 03. 02. szombat
Lujza
: 394 Ft   : 364 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Megnyitották a Többnemzeti Különleges Légiprogram oktatóközpontját Zadarban

Megnyitották a Többnemzeti Különleges Légiprogram oktatóközpontját Zadarban
Trautmann Balázs  |  2019. 12. 12., 12:27
Megnyitották a Többnemzeti Különleges Légiprogram oktatóközpontját Zadarban

Ünnepélyes keretek között, a programban részt vevő országok védelmi minisztereinek jelenlétében nyitották meg a Többnemzeti Különleges Légiprogram oktatóközpontját (Multinational Special Aviation Programme, MSAP) a Zadar melletti Pukovnik Mirko Vukušić laktanyában december 11-én.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntőbeszédében kiemelte, a 20. század történelme és nagy háborúi arra tanítottak meg minket, hogy hatékonyan csak szövetségben, és közösen tudunk a veszélyekre, kihívásokra válaszolni. Ez a felismerés keltette életre azt az együttműködést, amely térségünk államait fogja össze, és amelynek fontos lépése a most megnyitott kiképzőközpont. Mint a miniszter kiemelte, az itt oktatott helikopter-hajózók fontos hozzájárulást jelentenek majd a nemrég Magyarországon létrehozott Regionális Különleges Műveleti Komponensparancsnokság (Regional Special Operations Component Command, R-SOCC) képességeinek növeléséhez.

A szomszédos országok közötti szoros együttműködést jelző, rendkívüli pillanat volt az is, amikor Magyarország Horvátországgal közösen megkezdte a Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság (MNDC) létrehozását is, méghozzá magyarországi központtal – emelte ki Benkő Tibor. A miniszter jelezte: a Magyar Honvédség tovább bővíti légierő képességeit, amelynek keretében hamarosan 36 modern helikoptert állít hadrendbe. Az ehhez szükséges mintegy 150 hajózó képzésében is fontos szerepet kap majd az MSAP kiképzőközpontja.

A horvát légierő 93. ezredének is otthont adó bázison és repülőtéren kialakított épületben az alapító országok mellett a NATO tagországok pilótái kapnak majd a 21. századi hadszínterekhez szükséges, magas színvonalú elméleti és gyakorlati oktatást. Az MSAP központ parancsnokhelyettesét hazánk biztosítja, elsőként Simon Péter alezredes tölti be ezt a tisztséget. A központ feladata az egyes nemzetek igényeinek és a NATO-ban alkalmazott szabványoknak, eljárásoknak megfelelően képzett hajózók oktatása lesz. A kiképzőközpont megnyitásáról szóló dokumentumot magyar részről Csősz József ezredes látta el kézjegyével. A megnyitóra Benkő Tibor honvédelmi minisztert elkísérte Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese is.

Fotók: Rácz Tünde

Mint a megnyitó ünnepségen elhangzott, Zadar és környéke ideális helyszínt jelent: évi közel 300 repülési napot biztosít a környék éghajlata és időjárása, s a repülőtérhez közel lehetőség nyílik a megszokott, síkvidéki gyakorlóterületek használata mellett magashegyvidéki és víz feletti feladatok végrehajtására is. Az oktatási központ kialakítása nem véletlenül történt a négy ország összefogásával: nem csupán Horvátország vállalta fel 2015-ben egy különleges műveleti képességekkel rendelkező légi egység megalakítását (Special Operations Air Task Unit, SOATU), hanem hasonló feladatra vállalkozott Bulgária, Magyarország és Szlovénia is. Az összefogás fontosságát és előnyeit felismerve a négy ország 2015 júliusában döntött egy közös kiképzési program megindításáról. Ezt követte a 2018. október 4-én, Brüsszelben aláírt, az MSAP megalakításáról szóló szándéknyilatkozat.

A repülőtér adott helyet annak a dinamikus bemutatónak is, ahol a védelmi tárcák vezetői, a vendégek és a sajtó munkatársai egy közösen végrehajtott, többnemzeti különleges műveleti akciót láthattak. A Mi-171S helikopterrel érkező „jófiúk” gyorsan és határozottan semlegesítették az ellenséges fegyvereseket, miközben biztonságukra a nemrég hadrendbe állított horvát OH-58D Kiowa Warriorok vigyáztak. A páncélozott járművekkel támogatott saját erők végül sikeresen távoztak a helyszínről, de később egy kiemelten fontos személy gépjárművének megállítását és a keresett személy őrizetbe vételét is sikerrel elvégezték, egy horvát MiG-21biszR géppár közvetlen légitámogatásával.

További fotókért kattintsanak a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 20., 13:30
2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.
2024. 02. 15., 11:20
A II. világháború vége felé számos olyan konstrukció született, amely már a kelet-nyugati szembenállás során állt hadrendbe. Jó példa erre a kéthajtóműves brit bombázó, amely kortársaitól eltérően hosszú és sikeres karriert futott be.
2024-02-22 15:17:46
Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár adott otthont annak az alapszintű légi vezetés és irányítás tanfolyamnak, amelyet a kalkari Német Légierő Műveleti Parancsnokság NATO akkreditált kiképző központja, valamint az MH Légierő Parancsnokság közösen szervezett.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 01., 15:47
Mintegy száznyolcvan kadét látogatott el az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárhoz. A csapatlátogatás alkalmával statikus bemutatón és repülés közben is megcsodálhatták a JAS 39 Gripen vadászgépet.
2024. 03. 01., 12:33
A hetvenes évektől a Hughes OH-6-osa és továbbfejlesztett változatai több olyan üzemeltető figyelmét keltették fel szerte a világban, amelyek a dugattyús motoros helikoptereket akarták lecserélni gázturbinás típusra vagy ütőképesebb forgószárnyas képesség létrehozására törekedtek.
2024. 03. 01., 11:56
A Magyar Honvédség jövőjének alappillére.
2024. 02. 29., 13:13
Amióta több mint fél évszázaddal ezelőtt az emberiség meg­hódította a világűrt, egyetlen dolog nem változott az űrrakéták és az űrhajók újabb és újabb generációinak használata során.

  Legfrissebbek most

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.