2023. 11. 28. kedd
Stefánia
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyari Bélára emlékeztek szülővárosában

Magyari Bélára emlékeztek szülővárosában
honvedelem.hu  |  2019. 11. 25., 14:41
Magyari Bélára emlékeztek szülővárosában

Katonai pályáját bemutató, személyéhez kötődő tárgyakból összeállított állandó kiállítás őrzi dr. Magyari Béla ezredes, űrhajós, első osztályú vadászpilóta, Kiskunfélegyháza díszpolgára emlékét szülővárosában. A tárlatot november 23-án Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

Emlékkiállítás nyílt dr. Magyari Béla ezredes részére adományozott díszpolgári kitüntető cím átadásának 39. évfordulóján Kiskunfélegyházán. A megnyitó vendégeit a kiállításnak helyt adó Kiskun Múzeum igazgatója, Mészáros Márta és Csányi József polgármester köszöntötték, majd Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára idézte fel az egykori űrhajós, életútját, katonai és tudományos pályáját: „Dr. Magyari Béla ezredes, vadászpilóta olyan ember, olyan katona volt, aki példát mutatott szakmaiságával, elhivatottságával. Kiskunfélegyháza volt számára a kezdet és a végső állomás. Itt született, itt nőtt fel, itt kezdett vitorlázó repülni és itt fogalmazódott meg benne, hogy vadászpilóta szeretne lenni. Szívesen jött szülővárosába, ahol szeretettel, tisztelettel fogadták, ahol örök elsőként ünnepelték. Sírja ugyan nincs, de hamvait – kérésére – a félegyházi reptér felett szórták szét. Családja méltó helyet választott a Magyari örökség elhelyezésére.”

A család által a helyi Kiskun Múzeum gondozására bízott több mint háromezer személyes tárgyból és dokumentumból összeállított emlékkiállítás megnyitóján részt vett Kiskunfélegyháza díszpolgárának az özvegye, dr. Magyariné dr. Nagy Edit, valamint négy gyermekei közül Gréta, Gábor és Dóra. Az egykor űrhajósnak jelentkezett vadászpilótákat pedig Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, Weigel Endre nyugállományú őrnagy és Gutyina Péter nyugállományú százados képviselték. Közösen hajtottak fejet Magyari Béla emléke előtt dr. Remes Péter nyugállományú ezredessel, az űrhajósjelöltek kiválasztása során az egészségügyi, valamint a fizikai állapotuk felmérését végző Repülőorvosi Vizsgáló és Kutatóintézet tudományos parancsnokhelyettesével, a funkcionális diagnosztikai osztály volt osztályvezető főorvosával.

A Magyari Béla gyűjteményéből, emléktárgyaiból összeállított állandó kiállítást dr. Knipl István és Mészáros Márta rendezték, a megnyitón felléptek a Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei. A program hivatalos részének zárásaként Schuminszky Nándor gyűjtő néhány, Magyari Bélához kötődő emléktárgyat adott át a múzeum igazgatójának.

Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület tagjai a 1418-as oldalszámú, dr. Magyari Béla tiszteletére felújított MiG-21U vadászgéppel kívánják megőrizni a tavaly elhunyt űrhajós emlékét. A gép ünnepélyes átadására a tervek szerint 2020-ban, a szegedi nemzetközi repülőnapon kerül majd sor.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-14 11:04:00
A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk.
2023-11-13 14:56:44
Idén Magyarország töltötte be a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezés elnöki pozícióját. A szervezet nagyszabású őszi ülésén – hazánk mellett – tizenöt NATO tagország képviselői vettek részt Budapesten, október 23–27. között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.
2023. 11. 16., 12:26
A közelmúltban zajlott az idei év - légierős szempontból - legfontosabb, a haderőnem minden alakulatát és technikai eszközét megmozgató kiképzési esemény, a Kék Villám IV. gyakorlat, amelynek feladatai és célkitűzései szorosan illeszkednek az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti, országos gyakorlat tematikájába.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!