2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyari Bélára emlékeztek szülővárosában

Magyari Bélára emlékeztek szülővárosában
honvedelem.hu  |  2019. 11. 25., 14:41
Magyari Bélára emlékeztek szülővárosában

Katonai pályáját bemutató, személyéhez kötődő tárgyakból összeállított állandó kiállítás őrzi dr. Magyari Béla ezredes, űrhajós, első osztályú vadászpilóta, Kiskunfélegyháza díszpolgára emlékét szülővárosában. A tárlatot november 23-án Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

Emlékkiállítás nyílt dr. Magyari Béla ezredes részére adományozott díszpolgári kitüntető cím átadásának 39. évfordulóján Kiskunfélegyházán. A megnyitó vendégeit a kiállításnak helyt adó Kiskun Múzeum igazgatója, Mészáros Márta és Csányi József polgármester köszöntötték, majd Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára idézte fel az egykori űrhajós, életútját, katonai és tudományos pályáját: „Dr. Magyari Béla ezredes, vadászpilóta olyan ember, olyan katona volt, aki példát mutatott szakmaiságával, elhivatottságával. Kiskunfélegyháza volt számára a kezdet és a végső állomás. Itt született, itt nőtt fel, itt kezdett vitorlázó repülni és itt fogalmazódott meg benne, hogy vadászpilóta szeretne lenni. Szívesen jött szülővárosába, ahol szeretettel, tisztelettel fogadták, ahol örök elsőként ünnepelték. Sírja ugyan nincs, de hamvait – kérésére – a félegyházi reptér felett szórták szét. Családja méltó helyet választott a Magyari örökség elhelyezésére.”

A család által a helyi Kiskun Múzeum gondozására bízott több mint háromezer személyes tárgyból és dokumentumból összeállított emlékkiállítás megnyitóján részt vett Kiskunfélegyháza díszpolgárának az özvegye, dr. Magyariné dr. Nagy Edit, valamint négy gyermekei közül Gréta, Gábor és Dóra. Az egykor űrhajósnak jelentkezett vadászpilótákat pedig Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, Weigel Endre nyugállományú őrnagy és Gutyina Péter nyugállományú százados képviselték. Közösen hajtottak fejet Magyari Béla emléke előtt dr. Remes Péter nyugállományú ezredessel, az űrhajósjelöltek kiválasztása során az egészségügyi, valamint a fizikai állapotuk felmérését végző Repülőorvosi Vizsgáló és Kutatóintézet tudományos parancsnokhelyettesével, a funkcionális diagnosztikai osztály volt osztályvezető főorvosával.

A Magyari Béla gyűjteményéből, emléktárgyaiból összeállított állandó kiállítást dr. Knipl István és Mészáros Márta rendezték, a megnyitón felléptek a Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei. A program hivatalos részének zárásaként Schuminszky Nándor gyűjtő néhány, Magyari Bélához kötődő emléktárgyat adott át a múzeum igazgatójának.

Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület tagjai a 1418-as oldalszámú, dr. Magyari Béla tiszteletére felújított MiG-21U vadászgéppel kívánják megőrizni a tavaly elhunyt űrhajós emlékét. A gép ünnepélyes átadására a tervek szerint 2020-ban, a szegedi nemzetközi repülőnapon kerül majd sor.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”