2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyari Bélára emlékeztek szülővárosában

Magyari Bélára emlékeztek szülővárosában
honvedelem.hu  |  2019. 11. 25., 14:41
Magyari Bélára emlékeztek szülővárosában

Katonai pályáját bemutató, személyéhez kötődő tárgyakból összeállított állandó kiállítás őrzi dr. Magyari Béla ezredes, űrhajós, első osztályú vadászpilóta, Kiskunfélegyháza díszpolgára emlékét szülővárosában. A tárlatot november 23-án Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

Emlékkiállítás nyílt dr. Magyari Béla ezredes részére adományozott díszpolgári kitüntető cím átadásának 39. évfordulóján Kiskunfélegyházán. A megnyitó vendégeit a kiállításnak helyt adó Kiskun Múzeum igazgatója, Mészáros Márta és Csányi József polgármester köszöntötték, majd Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára idézte fel az egykori űrhajós, életútját, katonai és tudományos pályáját: „Dr. Magyari Béla ezredes, vadászpilóta olyan ember, olyan katona volt, aki példát mutatott szakmaiságával, elhivatottságával. Kiskunfélegyháza volt számára a kezdet és a végső állomás. Itt született, itt nőtt fel, itt kezdett vitorlázó repülni és itt fogalmazódott meg benne, hogy vadászpilóta szeretne lenni. Szívesen jött szülővárosába, ahol szeretettel, tisztelettel fogadták, ahol örök elsőként ünnepelték. Sírja ugyan nincs, de hamvait – kérésére – a félegyházi reptér felett szórták szét. Családja méltó helyet választott a Magyari örökség elhelyezésére.”

A család által a helyi Kiskun Múzeum gondozására bízott több mint háromezer személyes tárgyból és dokumentumból összeállított emlékkiállítás megnyitóján részt vett Kiskunfélegyháza díszpolgárának az özvegye, dr. Magyariné dr. Nagy Edit, valamint négy gyermekei közül Gréta, Gábor és Dóra. Az egykor űrhajósnak jelentkezett vadászpilótákat pedig Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, Weigel Endre nyugállományú őrnagy és Gutyina Péter nyugállományú százados képviselték. Közösen hajtottak fejet Magyari Béla emléke előtt dr. Remes Péter nyugállományú ezredessel, az űrhajósjelöltek kiválasztása során az egészségügyi, valamint a fizikai állapotuk felmérését végző Repülőorvosi Vizsgáló és Kutatóintézet tudományos parancsnokhelyettesével, a funkcionális diagnosztikai osztály volt osztályvezető főorvosával.

A Magyari Béla gyűjteményéből, emléktárgyaiból összeállított állandó kiállítást dr. Knipl István és Mészáros Márta rendezték, a megnyitón felléptek a Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei. A program hivatalos részének zárásaként Schuminszky Nándor gyűjtő néhány, Magyari Bélához kötődő emléktárgyat adott át a múzeum igazgatójának.

Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület tagjai a 1418-as oldalszámú, dr. Magyari Béla tiszteletére felújított MiG-21U vadászgéppel kívánják megőrizni a tavaly elhunyt űrhajós emlékét. A gép ünnepélyes átadására a tervek szerint 2020-ban, a szegedi nemzetközi repülőnapon kerül majd sor.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 07., 15:52
A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium március 7-én, kedden.
2023. 03. 07., 15:05
2023. március 7-én a déli órákban, kötelékrepülés közben összeütközött az Olasz Légierő két SIAI-Marchetti S-208M típusú kiképző repülőgépe, személyzetük életét vesztette a katasztrófa során.
2023. 02. 17., 14:18
2021-es hírek szerint a ghánai parlament rábólintott arra a közel 111 millió eurós beszerzésre, melynek keretein belül hat példányt vásárolnak az Aero Vodochody új L-39NG típusából. Előrelépés azóta sincs az ügyben.
2023. 02. 16., 14:49
2022 decemberében kaptak szárnyra azok a hírek, mely szerint a Görög Légierő használt C-130J Hercules közepes, katonai szállító repülőgépeket kíván beszerezni a kiöregedő C-130B és C-130H változatok helyére.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.
2023. 03. 20., 11:53
Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta az újgenerációs Air Force One, a VC-25B színtervét.

  Legfrissebbek most

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.