2024. 07. 23. kedd
Lenke
: 390 Ft   : 359 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyari Bélára emlékeztek szülővárosában

Magyari Bélára emlékeztek szülővárosában
honvedelem.hu  |  2019. 11. 25., 14:41
Magyari Bélára emlékeztek szülővárosában

Katonai pályáját bemutató, személyéhez kötődő tárgyakból összeállított állandó kiállítás őrzi dr. Magyari Béla ezredes, űrhajós, első osztályú vadászpilóta, Kiskunfélegyháza díszpolgára emlékét szülővárosában. A tárlatot november 23-án Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg.

Emlékkiállítás nyílt dr. Magyari Béla ezredes részére adományozott díszpolgári kitüntető cím átadásának 39. évfordulóján Kiskunfélegyházán. A megnyitó vendégeit a kiállításnak helyt adó Kiskun Múzeum igazgatója, Mészáros Márta és Csányi József polgármester köszöntötték, majd Erdélyi Lajos, a Honvédelmi Minisztérium humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára idézte fel az egykori űrhajós, életútját, katonai és tudományos pályáját: „Dr. Magyari Béla ezredes, vadászpilóta olyan ember, olyan katona volt, aki példát mutatott szakmaiságával, elhivatottságával. Kiskunfélegyháza volt számára a kezdet és a végső állomás. Itt született, itt nőtt fel, itt kezdett vitorlázó repülni és itt fogalmazódott meg benne, hogy vadászpilóta szeretne lenni. Szívesen jött szülővárosába, ahol szeretettel, tisztelettel fogadták, ahol örök elsőként ünnepelték. Sírja ugyan nincs, de hamvait – kérésére – a félegyházi reptér felett szórták szét. Családja méltó helyet választott a Magyari örökség elhelyezésére.”

A család által a helyi Kiskun Múzeum gondozására bízott több mint háromezer személyes tárgyból és dokumentumból összeállított emlékkiállítás megnyitóján részt vett Kiskunfélegyháza díszpolgárának az özvegye, dr. Magyariné dr. Nagy Edit, valamint négy gyermekei közül Gréta, Gábor és Dóra. Az egykor űrhajósnak jelentkezett vadászpilótákat pedig Farkas Bertalan nyugállományú dandártábornok, Weigel Endre nyugállományú őrnagy és Gutyina Péter nyugállományú százados képviselték. Közösen hajtottak fejet Magyari Béla emléke előtt dr. Remes Péter nyugállományú ezredessel, az űrhajósjelöltek kiválasztása során az egészségügyi, valamint a fizikai állapotuk felmérését végző Repülőorvosi Vizsgáló és Kutatóintézet tudományos parancsnokhelyettesével, a funkcionális diagnosztikai osztály volt osztályvezető főorvosával.

A Magyari Béla gyűjteményéből, emléktárgyaiból összeállított állandó kiállítást dr. Knipl István és Mészáros Márta rendezték, a megnyitón felléptek a Balázs Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanárai és növendékei. A program hivatalos részének zárásaként Schuminszky Nándor gyűjtő néhány, Magyari Bélához kötődő emléktárgyat adott át a múzeum igazgatójának.

Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület tagjai a 1418-as oldalszámú, dr. Magyari Béla tiszteletére felújított MiG-21U vadászgéppel kívánják megőrizni a tavaly elhunyt űrhajós emlékét. A gép ünnepélyes átadására a tervek szerint 2020-ban, a szegedi nemzetközi repülőnapon kerül majd sor.

További fotókért kattintson a linkre!

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 09:26
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024-07-19 10:30:07
Újabb repülőgépekre adott le megrendelést a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, amellyel cargo részlegének flottája jövőre 17 példányosra bővül. Az új Boeing 777F gépek csatlakozásával az Emirates SkyCargo 30 százalékkal növeli főfedélzeti rakománykapacitását, hosszú távú megoldást kínálva a keresletnövekedésre.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.