2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Magyar csatlakozás a német többnemzeti légiszállítási programhoz

Magyar csatlakozás a német többnemzeti légiszállítási programhoz
honvedelem.hu  |  2020. 09. 24., 13:14
Magyar csatlakozás a német többnemzeti légiszállítási programhoz

A Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing, HAW) után a Magyar Honvédség egy újabb többnemzeti légiszállító egységhez csatlakozott.

2020. szeptember 18-án a németországi Wunstorfban találkozott Ingo Gerhartz altábornagy, a Német Légierő szemlélője és Kilián Nándor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága Haderőnemi szemlélője (légierő) annak a megállapodásnak a szentesítésére, amelynek értelmében egy magyar repülőműszaki mérnök nevezésével a Magyar Légierő csatlakozott a német fél által létrehozott Többnemzeti Légiszállítási Egységhez (Multinational Air Transport Unit, MNAU).

Az MNAU az Európai Légiszállítási Parancsnokság felügyelete alatt, a német 62. Légiszállítási Ezredre épülve végzi a munkáját. Az Airbus A-400M Atlas szállító repülőgépekből álló tekintélyes méretű flotta mind a stratégiai légiszállítási képesség, mind pedig a légi utántöltő kapacitás vonatkozásában rendelkezésére áll az egységhez csatlakozó országok igényeinek függvényében. Hazánk légiereje az első (az alapító német mellett), amely tagja az MNAU-nak, ám a későbbiekben több, jelenleg is tárgyalást folytató ország is követi majd a sorban.

A csatlakozással összefüggésben Gerhartz altábornagy kiemelte a magyar és a német légierő kiváló kapcsolatát, amelyet ez az együttműködés is tovább erősít. Segít elmélyíteni a H145M helikopter projektnek, a SAMOC légvédelmi rakéta hadműveleti központ beszerzésnek, a légierős irányítási és vezetési tanfolyamoknak, valamint a magyar JAS 39 Gripen vadászgépek részvételével történő, közös többnemzeti légicsoport (MAG) gyakorlatoknak köszönhetően kialakult stabil, kétoldalú kapcsolatot.

Kilián vezérőrnagy válaszbeszédében kihangsúlyozta a két légierő közötti kapcsolat fontosságát. Hozzátette: az MNAU-hoz való csatlakozásunkkal egyértelmű jelét adtuk annak, hogy a két légierő közötti kapcsolat minősége kiemelkedő, továbbá a jövőben lehetőség szerint több fővel is szeretnénk képviseltetni magunkat az egység színeiben.

A magyar repülő-műszaki tiszt beiktatását követően a két légierő vezetője egy A400M fedélzetén a csehországi Ostravába utazott, ahol a „NATO-napok” elnevezésű rendezvényen vettek részt. Kilián vezérőrnagy az eseményen a jelen levő magyar JAS 39 bemutató csoporttal egyetemben képviselte hazánkat és szakmai egyeztetést folytatott többek között a SAAB és az Aero Vodochody képviselőivel, valamint találkozott a Rheinmetall Defence jelenlévő vezetőivel is.

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most