2024. 05. 19.
Ivó, Milán
: 388 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hadak útján - ´´Hogyan született újra a Puma...´´

Hadak útján - ´´Hogyan született újra a Puma...´´
JETfly  |  2023. 05. 15., 12:16
Hadak útján - ´´Hogyan született újra a Puma...´´

2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.

Huszár András, az előadás-sorozat szervezőjének beszámolója

Nagy örömömre szolgált, hogy elfogadta meghívásomat, megtisztelő volt, hogy ellátogatott városunkba.

Balogh László, Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a jelenlévőket és beszédében kihangsúlyozta, hogy mennyire fontos a múlt megismerése és a hősök tisztelete egy olyan komoly katonai örökséggel rendelkező városban, mint amilyen Nagykanizsa.

Minden idők legeredményesebb magyar vadászpilótájának fia, Szentgyörgyi Dezső volt a Hadak útján sorozat első előadója tavaly tavasszal. Sajnos ez alkalommal nem tudott személyesen jelen lenni, ezért rendhagyó módon, videóüzenetben mutatta be és méltatta régi jó barátját, Németh Zoltánt, akinek személye sok szempontból is különleges.

A rendszerváltás időszakában aktív vadászpilótaként rendkívül sokat tett azért, hogy megújuló magyar légierő a második világháborús hős elődök nyomdokaiba lépjen. Bajtársaival életre keltették a régi jelképeket, így 1945 után újra felbukkant az üvöltő puma fej. Felkutatták az egykori pilótákat és rövid idő alatt barátság szövődött köztük és a sokat megélt veteránok között, akik rendkívül boldogok és hálásak voltak, hogy a sok évtizednyi megaláztatás és elhallgatás után tisztelik és megbecsülik őket.

Felelevenedtek a régi történetek, amelyek mind-mind azt bizonyították, hogy a „régi” és az „új” Puma pilóták is bátor és összetartó bajtársi közösséget alkottak.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Németh Zoltán személyesen is ismerte Kenyeres Miklóst és volt olyan szíves, hogy elmesélte rendkívüli haditettét. 1944 februárjában bajtársával, Debrődy Györggyel repültek együtt, amikor Debrődy gépét találat érte és kényszerleszállást kellett végrehajtania. Kenyeres Miklós nem habozott, hogy kimentse bajba jutott barátját, ezért leszállt a méteres hóban, ami már önmagában is nagy bravúr volt. Megszabadultak ejtőernyőiktől és ledobták a Messerchmitt Bf 109 vadászgép kabintetőjét, így nagy nehezen sikerült bepréselni magukat az amúgy is szűk együléses gépbe. Kenyeres Debrődy ölébe ült és közösen kormányozták a gépet. Hihetetlen, de így is sikerült elérni a magyar vonalakat.

Szóba került még Tobak Tibor temetése is. Igazán megható volt hallani, hogyan búcsúztak el tőle pilótatársai, amikor utolsó repülőútjára kísérték és szétszórták hamvait a Velencei-tó felett.

Természetesen Németh Zoltán leghíresebb haditettéről is mesélt, amikor 1993 nyarán elfogott egy hazánk légterébe tévedt idegen vadászgépet, majd olyan közel repült hozzá, amennyire csak lehetséges és így kísérte a határig a behatolót. Kiélezett helyzet volt, nagyon sok múlott felkészültségén és lélekjelenlétén, de szerencsére nem lett baj.

Az előadás egy igazi érzelmi hullámvasút volt. Együtt nevettünk a sok vicces történeten, amely a pilóták csibészségét és életvidámságát ecsetelte. Elszomorodtunk, amikor arról volt szó, hogy milyen méltatlanul bántak második világháborús pilótáinkkal és milyen méltánytalanságokat kellett elszenvedniük.

Ugyanakkor örült a szívünk, amikor arról hallottunk, hogyan kötötte össze egy láthatatlan és széttéphetetlen fonal a magyar vadászpilóták különböző generációit, amely nem volt más, mint az izzó hazaszeretet, a bátorság és a bajtársiasság.

Köszönöm szépen Czupi Gyula úrnak, a Halis István Városi Könyvtár igazgatójának, hogy helyet biztosított az előadásnak. Hálás vagyok Benke Dániel barátomnak, amiért munkájával hozzájárult a rendezvény sikeréhez, illetve Osvald Gábornak is, amiért rögzítette az előadást.

A sorozat terveink szerint 2023. május 24-én – szerdán - folytatódik majd.

Az előadás teljes anyaga az alábbiakban nézhető vissza:

 

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-14 13:32:49
2024. május 13-án ismét bővült a Magyar Légierő H225M típusú, közepes többcélú helikopter flottája. Mutatjuk Olvasóinknak a 74-es és 75-ös oldalszámú példányok fotóit, melyek érkezésével 8 gépesre bővült a flotta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 05. 16., 14:59
Látványos eseményre figyelhettek fel a szandaszőlősi katonai reptér mellett elhaladók. Zöldes aranyszínű körök lepték el az eget, ahogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar másodéves honvéd tisztjelöltjei végrehajtották első ejtőernyős ugrásukat.
2024. 05. 13., 11:33
A szélestörzsű repülőgépekkel kiszolgált szezonális útvonalak egy része áprilisban indult, más részük pedig októberig meghosszabbodik.
2024. 05. 10., 09:30
Közel öt esztendeje, hogy 2019. május 20-án az utolsó váltás hazaérkezésével véget ért a magyar szállító helikopteres közösség afganisztáni szerepvállalása.
2024. 05. 09., 10:23
A korábbi múzeum épületének tetején álló Ancsán teljes külső felújítást végeztek el. A repülőgép a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum „Mivel megyünk? Energiamix a közlekedésben” című tárlatának egyik eleme.

  Legfrissebbek most

Nem könnyű a semleges országok élete. Pláne nem, ha kicsik és védelmi iparuk nem fejlett. Így járt Ausztria is: éppen ezért jelent most komoly fejtörést légierejének fejlesztése.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az Airbus Helicopters friss bejelentése értelmében, új rendelés érkezett a H145M típusú könnyű, többfeladatú forgószárnyasra: Brunei hat példányt rendelt a hazánk által is hadrendbe állított helikopterből.