2023. 05. 31. szerda
Angéla
: 371 Ft   : 348 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hadak útján - ´´Hogyan született újra a Puma...´´

Hadak útján - ´´Hogyan született újra a Puma...´´
JETfly  |  2023. 05. 15., 12:16
Hadak útján - ´´Hogyan született újra a Puma...´´

2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.

Huszár András, az előadás-sorozat szervezőjének beszámolója

Nagy örömömre szolgált, hogy elfogadta meghívásomat, megtisztelő volt, hogy ellátogatott városunkba.

Balogh László, Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a jelenlévőket és beszédében kihangsúlyozta, hogy mennyire fontos a múlt megismerése és a hősök tisztelete egy olyan komoly katonai örökséggel rendelkező városban, mint amilyen Nagykanizsa.

Minden idők legeredményesebb magyar vadászpilótájának fia, Szentgyörgyi Dezső volt a Hadak útján sorozat első előadója tavaly tavasszal. Sajnos ez alkalommal nem tudott személyesen jelen lenni, ezért rendhagyó módon, videóüzenetben mutatta be és méltatta régi jó barátját, Németh Zoltánt, akinek személye sok szempontból is különleges.

A rendszerváltás időszakában aktív vadászpilótaként rendkívül sokat tett azért, hogy megújuló magyar légierő a második világháborús hős elődök nyomdokaiba lépjen. Bajtársaival életre keltették a régi jelképeket, így 1945 után újra felbukkant az üvöltő puma fej. Felkutatták az egykori pilótákat és rövid idő alatt barátság szövődött köztük és a sokat megélt veteránok között, akik rendkívül boldogok és hálásak voltak, hogy a sok évtizednyi megaláztatás és elhallgatás után tisztelik és megbecsülik őket.

Felelevenedtek a régi történetek, amelyek mind-mind azt bizonyították, hogy a „régi” és az „új” Puma pilóták is bátor és összetartó bajtársi közösséget alkottak.

Képgaléria megtekintése (7 db kép)

Németh Zoltán személyesen is ismerte Kenyeres Miklóst és volt olyan szíves, hogy elmesélte rendkívüli haditettét. 1944 februárjában bajtársával, Debrődy Györggyel repültek együtt, amikor Debrődy gépét találat érte és kényszerleszállást kellett végrehajtania. Kenyeres Miklós nem habozott, hogy kimentse bajba jutott barátját, ezért leszállt a méteres hóban, ami már önmagában is nagy bravúr volt. Megszabadultak ejtőernyőiktől és ledobták a Messerchmitt Bf 109 vadászgép kabintetőjét, így nagy nehezen sikerült bepréselni magukat az amúgy is szűk együléses gépbe. Kenyeres Debrődy ölébe ült és közösen kormányozták a gépet. Hihetetlen, de így is sikerült elérni a magyar vonalakat.

Szóba került még Tobak Tibor temetése is. Igazán megható volt hallani, hogyan búcsúztak el tőle pilótatársai, amikor utolsó repülőútjára kísérték és szétszórták hamvait a Velencei-tó felett.

Természetesen Németh Zoltán leghíresebb haditettéről is mesélt, amikor 1993 nyarán elfogott egy hazánk légterébe tévedt idegen vadászgépet, majd olyan közel repült hozzá, amennyire csak lehetséges és így kísérte a határig a behatolót. Kiélezett helyzet volt, nagyon sok múlott felkészültségén és lélekjelenlétén, de szerencsére nem lett baj.

Az előadás egy igazi érzelmi hullámvasút volt. Együtt nevettünk a sok vicces történeten, amely a pilóták csibészségét és életvidámságát ecsetelte. Elszomorodtunk, amikor arról volt szó, hogy milyen méltatlanul bántak második világháborús pilótáinkkal és milyen méltánytalanságokat kellett elszenvedniük.

Ugyanakkor örült a szívünk, amikor arról hallottunk, hogyan kötötte össze egy láthatatlan és széttéphetetlen fonal a magyar vadászpilóták különböző generációit, amely nem volt más, mint az izzó hazaszeretet, a bátorság és a bajtársiasság.

Köszönöm szépen Czupi Gyula úrnak, a Halis István Városi Könyvtár igazgatójának, hogy helyet biztosított az előadásnak. Hálás vagyok Benke Dániel barátomnak, amiért munkájával hozzájárult a rendezvény sikeréhez, illetve Osvald Gábornak is, amiért rögzítette az előadást.

A sorozat terveink szerint 2023. május 24-én – szerdán - folytatódik majd.

Az előadás teljes anyaga az alábbiakban nézhető vissza:

 

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 05., 14:23
2023. április 25-én sor került a Hürjet prototípusának első felszállására. A Turkish Aerospace Industries újdonságát elsőként 2018-ban, Farnborough-ban (mock-up) láthattuk.
2023. 04. 27., 14:10
A Magyar Honvédségnél zajló modernizációs folyamat fellegvára Szolnok, ahová - a H145M könnyű helikopterek hadrendbe állítása után - nyáron már megérkeznek a H225M közepes szállítógépek is. Új technika és új parancsnok: dr. Bali Tamás ezredes úrral a Tisza parton történt változások mellett saját szakmai életútját is áttekintjük.
2023-05-24 14:53:27
Légi felderítést gyakoroltak azon nemzetközi hallgatók, akik részt vesznek a 42. Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamon (International Military Observers’ Course – IMOC) az MH Béketámogató Kiképző Központban (MH BTKK) május 8-26. között.
2023-05-21 22:36:21
Mint ahogy arról már ehavi programajánlónkban beszámoltunk, május utolsó vasárnapján repülőnapot rendeznek Mezőkövesd repülőterén! Olvasóink kérésének eleget téve, most összegyűjtöttük a tudnivalókat a közelgő Bükk-Mátravidéki Airshow-ról.
2023-05-15 12:16:55
2023. május 10-én, szerdán immár a hetedik előadásra került sor a Hadak útján hadtörténeti előadás-sorozat keretében. Ez alkalommal Németh Zoltán nyugállományú őrnagy, vadászpilóta tartott vetítettképes előadást a nagykanizsai Halis István Városi Könyvtárban.
2023-05-15 11:18:35
Az Emirates légitársaság újabb digitális szolgáltatást vezet be, hogy még kényelmesebbé tegye az utazást. A Dubajból induló utasok többsége május 15-től a papíralapú változat helyett mobil beszállókártyával utazhat, amellyel gyorsabbá és egyszerűbbé válik a biztonsági ellenőrzés és a beszállás.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 05. 30., 13:52
Nem elérhetetlen álom a Magyar Honvédség légierejéhez tartozni.
2023. 05. 25., 15:15
Százöt esztendővel ezelőtt Kiss József hadnagy – a szolnoki helikopterdandár névadója – temetésekor az ellenség koszorúval tisztelgett a „Levegő Lovagja” előtt. Halálának évfordulóján az utódok szintén koszorúkkal emlékeztek a legendás pilótára.
2023. 05. 23., 16:06

A fellegekbe repítette a pilótanő előadása az érdeklődőket Tevelen

Videós összefoglaló Koller Kinga főhadnagy 2023. április 21-i, Tevelen megtartott "Repülésem története" című előadásáról.
2023. 05. 23., 10:45
Tavaly október 17. és november 20. között zajlott az EUFOR Quick Response 2022 elnevezésű gyakorlata, amelyen a Magyar Honvédség két H145M helikoptere is részt vett.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Katonáink ismét hősiesen teljesítették kötelességüket” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter május 30-án, Budapesten, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.