2023. 04. 02.
Áron
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Évet értékelt Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület

Évet értékelt Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület
JETfly  |  2021. 11. 16., 15:02
Évet értékelt Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület

Eltelt több mint fél év, amikor is utoljára hallottunk Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesületről. Megkértük Simon Róbert Sándor elnököt, hogy fáradjon be hozzánk és beszélgessünk az eltelt időszakról!

JETfly: Szia Robi, üdvözöllek ismét nálunk! Kérlek, mesélj, mit tudtatok elvégezni a tavasszal betervezett munkákból?

SRS: Tisztelettel köszöntöm az Olvasókat! Nagyon kemény hónapok vannak mögöttünk! Nagyon-nagyon sokat dolgoztunk az idén! Volt 3 avatónk, dolgoztunk négy repülőgépen. Borzasztóan elfáradtunk.

JETfly: A közösségi médiákból láttunk, hallottunk dolgokat. Ismét sok-sok embernek adtatok! Tudomásunk szerint új rendszert próbáltatok ki a keceli Múzeumban is?! Mesélj kicsit részletesebben a munkákról!

SRS: Segítettünk Firkó János barátunknak a MiG-15-ös és a MiG-21-es repülőgépein. Csodálatos EMBEREK-kel ismerkedtünk meg a munkálatok során! Kovács Miki a festő, Palásti Attila a keceli telep tulajdonosa, mind-mind rendkívül odaadóan bántak a gépekkel!

Tavasszal kitaláltuk Gál Daniellával, a Pintér Művek Haditechnikai Park vezetőjével, hogy kinyitunk 1-1 technikát azokon a hétvégéken, amikor ott vagyunk. Ezáltal az érkező vendégek beülhettek a Mi-24-es harci helikopterbe, a T-72-es harckocsiba, A MiG-23 MF repülőgépbe, és a felújítás alatt álló MiG-21U repülőgépbe. A visszajelzések alapján, 2022-ben folytatjuk a technikák bemutatását!

JETfly: Több helyen is voltatok kiállítani. Mesélnél ezekről?

SRS: Sajnos az első meghívásnak nem tudtunk eleget tenni, hiszen nem jutottunk el a Hangárfesztre, Sármellékre. Iszonyú lemaradásunk volt a 1418-as repülőgéppel, muszáj volt azon a hétvégén is a 21-esen dolgozni!

A szegedi repülőnapra gőzerővel készültünk. Hála a szegedi útfelújításoknak, az idei rakparti beharangozó elmaradt, így volt még egy plusz hétvége, amikor a 1418 volt a fő feladat! Eljött a nagy nap, minden összeállt a Dr. Magyari Béláról elnevezendő megemlékezésre. Eljött a család nagy része, így könnyes pillanatok közben került le a névtábláról a lepel. Jól sikerült, megérte a fáradozást! A levegőből, a 44-es oldalszámú JAS 39D Gripen tisztelgett a Magyar Népköztársaság kiképzett űrhajósának emlékére.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Kíváncsian vártuk az idei HMFEST-et, hiszen a tavalyi elmaradt és az új helyszín miatt is izgultunk! Valamint ott avattuk, az 1991-ben repülőkatasztrófát szenvedett Groszmann Pisti emlékhelyét. A tragédia nagyon közel volt a Bázishoz. Nagyon bensőséges körülmények között került sor az avatóra. A fesztiválra MiG-21 hajtóművel, MiG-21 hajtómű fúvócsővel és MiG-21 katapultüléssel érkeztünk. Azt gondolom, jól érezték magukat a látogatók!

Idei utolsó kihívásunk, az 1984-ben Kaposhomoknál lezuhant Nagy Antal posztumusz alezredes Úr Emlékhely avatója volt. Remek időben, a család részvétele mellett, nagyon sok volt kolléga is tiszteletét tette. A megemlékezés meghittségét, a Magyar Honvédség jelenléte is emelte!

JETfly: Ez nem semmi! Ez az alázat, amivel életben tartjátok az egykori Légierőben résztvevők emlékét, megsüvegelendő! Hogy bírjátok emberileg, hányan dolgoztok aktívan?

SRS: Ez kemény kérdés! Nagyon változó. Mivel, az ország minden pontjáról érkeznek a barátok, sosincs állandó létszám. Nagyon kevesen vagyunk, elkoptunk! Itt szeretnék kiemelni név szerint három olyan embert, akik korábban tagjaink voltak, de különféle okok miatt – hivatalosan - már nem az egyesület tagjai: Petrovics Olivér, Varga István, Hajdú Péter. Annak ellenére, hogy kiléptek a tagságból, velünk voltak, amikor a 1418 avatása múlt a létszámon! Itt is szeretném nekik megköszönni, hogy velünk voltak, amikor égető szükség volt a munkájukra!

Most itt a lehetőség, csatlakozz Az Ég Katonái csapatához!
bővebben ...

Ha már a létszámról kérdeztél, meg is ragadnám az alkalmat, hogy közel három év után, ismét tagtoborzót hirdessünk! Szükség van új impulzusokra, mert nagyon sok még a munka!

JETfly: Ezek után félve kérdezem meg, mit terveztek jövőre?

SRS: Mindenképpen nyugodtabb évet! A 48-as oldalszámú egykori MiG-21bisz orrán kezdjük meg a munkákat, valamint már elkezdtük a felújítását, a 8202-es oldalszámú MiG-21MF-nek. Levettük róla a fegyverzetet, az indítókat, a tartókat. A téli hónapokban ezeket fogjuk felújítani. Így tavaszra csak a gép csiszolása és festése marad. A gép avatását 2022 júniusban tervezzük Kecelen, a Múzeumok Éjszakáján.

JETfly: Köszönöm, hogy bejöttél! További kitartást nektek, mert az országban rajtatok kívül, nincs még egy repülős hagyományőrző csapat, aki új értéket teremt!

Forrás: http://www.azegkatonai.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 11:22
Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.
2023. 03. 13., 13:56
Éves harcászati és taktikai szimulátor tréningen vesz részt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt hajózó és felderítő állománya, valamint az MH Légi Műveleti és Vezetési Irányító Központ irányítói Svédországban.
2023. 03. 08., 16:16
Az Aero Vodochody elvégezte mind a 16 együléses L-159 ALCA nagyjavítását és az utolsó példányt is sikeresen átadták a Cseh Légierőnek. Az L-159-esek üzembentartását további nyolc évvel meghosszabbították és egyéb műszaki fejlesztésekre is sor került.
2023-03-21 13:09:04
Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 31., 10:22
A BepiColombo projektet az Európai Űrügynökség (ESA) és a Japán Űrügynökség (JAXA) együttműködésének keretében hozták létre.
2023. 03. 27., 09:35
Idén júliusra készül el az első kettő, és ebben az évben összesen hat H225M érkezik a helikopterdandárhoz.
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A honvedelmitabor.hu honlapon április 3-án, hétfőn reggel 9 órától lehet jelentkezni a Magyar Honvédség által szervezett idei nyári gyermektáborokra. Az érdeklődők számára ez nagyon fontos információ, mert egyes táborok esetén egy-két órán belül elfogynak a helyek.