2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Évet értékelt Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület

Évet értékelt Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület
JETfly  |  2021. 11. 16., 15:02
Évet értékelt Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület

Eltelt több mint fél év, amikor is utoljára hallottunk Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesületről. Megkértük Simon Róbert Sándor elnököt, hogy fáradjon be hozzánk és beszélgessünk az eltelt időszakról!

JETfly: Szia Robi, üdvözöllek ismét nálunk! Kérlek, mesélj, mit tudtatok elvégezni a tavasszal betervezett munkákból?

SRS: Tisztelettel köszöntöm az Olvasókat! Nagyon kemény hónapok vannak mögöttünk! Nagyon-nagyon sokat dolgoztunk az idén! Volt 3 avatónk, dolgoztunk négy repülőgépen. Borzasztóan elfáradtunk.

JETfly: A közösségi médiákból láttunk, hallottunk dolgokat. Ismét sok-sok embernek adtatok! Tudomásunk szerint új rendszert próbáltatok ki a keceli Múzeumban is?! Mesélj kicsit részletesebben a munkákról!

SRS: Segítettünk Firkó János barátunknak a MiG-15-ös és a MiG-21-es repülőgépein. Csodálatos EMBEREK-kel ismerkedtünk meg a munkálatok során! Kovács Miki a festő, Palásti Attila a keceli telep tulajdonosa, mind-mind rendkívül odaadóan bántak a gépekkel!

Tavasszal kitaláltuk Gál Daniellával, a Pintér Művek Haditechnikai Park vezetőjével, hogy kinyitunk 1-1 technikát azokon a hétvégéken, amikor ott vagyunk. Ezáltal az érkező vendégek beülhettek a Mi-24-es harci helikopterbe, a T-72-es harckocsiba, A MiG-23 MF repülőgépbe, és a felújítás alatt álló MiG-21U repülőgépbe. A visszajelzések alapján, 2022-ben folytatjuk a technikák bemutatását!

JETfly: Több helyen is voltatok kiállítani. Mesélnél ezekről?

SRS: Sajnos az első meghívásnak nem tudtunk eleget tenni, hiszen nem jutottunk el a Hangárfesztre, Sármellékre. Iszonyú lemaradásunk volt a 1418-as repülőgéppel, muszáj volt azon a hétvégén is a 21-esen dolgozni!

A szegedi repülőnapra gőzerővel készültünk. Hála a szegedi útfelújításoknak, az idei rakparti beharangozó elmaradt, így volt még egy plusz hétvége, amikor a 1418 volt a fő feladat! Eljött a nagy nap, minden összeállt a Dr. Magyari Béláról elnevezendő megemlékezésre. Eljött a család nagy része, így könnyes pillanatok közben került le a névtábláról a lepel. Jól sikerült, megérte a fáradozást! A levegőből, a 44-es oldalszámú JAS 39D Gripen tisztelgett a Magyar Népköztársaság kiképzett űrhajósának emlékére.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Kíváncsian vártuk az idei HMFEST-et, hiszen a tavalyi elmaradt és az új helyszín miatt is izgultunk! Valamint ott avattuk, az 1991-ben repülőkatasztrófát szenvedett Groszmann Pisti emlékhelyét. A tragédia nagyon közel volt a Bázishoz. Nagyon bensőséges körülmények között került sor az avatóra. A fesztiválra MiG-21 hajtóművel, MiG-21 hajtómű fúvócsővel és MiG-21 katapultüléssel érkeztünk. Azt gondolom, jól érezték magukat a látogatók!

Idei utolsó kihívásunk, az 1984-ben Kaposhomoknál lezuhant Nagy Antal posztumusz alezredes Úr Emlékhely avatója volt. Remek időben, a család részvétele mellett, nagyon sok volt kolléga is tiszteletét tette. A megemlékezés meghittségét, a Magyar Honvédség jelenléte is emelte!

JETfly: Ez nem semmi! Ez az alázat, amivel életben tartjátok az egykori Légierőben résztvevők emlékét, megsüvegelendő! Hogy bírjátok emberileg, hányan dolgoztok aktívan?

SRS: Ez kemény kérdés! Nagyon változó. Mivel, az ország minden pontjáról érkeznek a barátok, sosincs állandó létszám. Nagyon kevesen vagyunk, elkoptunk! Itt szeretnék kiemelni név szerint három olyan embert, akik korábban tagjaink voltak, de különféle okok miatt – hivatalosan - már nem az egyesület tagjai: Petrovics Olivér, Varga István, Hajdú Péter. Annak ellenére, hogy kiléptek a tagságból, velünk voltak, amikor a 1418 avatása múlt a létszámon! Itt is szeretném nekik megköszönni, hogy velünk voltak, amikor égető szükség volt a munkájukra!

Most itt a lehetőség, csatlakozz Az Ég Katonái csapatához!
bővebben ...

Ha már a létszámról kérdeztél, meg is ragadnám az alkalmat, hogy közel három év után, ismét tagtoborzót hirdessünk! Szükség van új impulzusokra, mert nagyon sok még a munka!

JETfly: Ezek után félve kérdezem meg, mit terveztek jövőre?

SRS: Mindenképpen nyugodtabb évet! A 48-as oldalszámú egykori MiG-21bisz orrán kezdjük meg a munkákat, valamint már elkezdtük a felújítását, a 8202-es oldalszámú MiG-21MF-nek. Levettük róla a fegyverzetet, az indítókat, a tartókat. A téli hónapokban ezeket fogjuk felújítani. Így tavaszra csak a gép csiszolása és festése marad. A gép avatását 2022 júniusban tervezzük Kecelen, a Múzeumok Éjszakáján.

JETfly: Köszönöm, hogy bejöttél! További kitartást nektek, mert az országban rajtatok kívül, nincs még egy repülős hagyományőrző csapat, aki új értéket teremt!

Forrás: http://www.azegkatonai.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia - több európai országhoz hasonlóan - a Lockheed Martin ötödik generációs harci repülőgépével, az F-35-össel modernizálná légierejét.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.