2024. 04. 12. péntek
Gyula
: 392 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Évet értékelt Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület

Évet értékelt Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület
JETfly  |  2021. 11. 16., 15:02
Évet értékelt Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület

Eltelt több mint fél év, amikor is utoljára hallottunk Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesületről. Megkértük Simon Róbert Sándor elnököt, hogy fáradjon be hozzánk és beszélgessünk az eltelt időszakról!

JETfly: Szia Robi, üdvözöllek ismét nálunk! Kérlek, mesélj, mit tudtatok elvégezni a tavasszal betervezett munkákból?

SRS: Tisztelettel köszöntöm az Olvasókat! Nagyon kemény hónapok vannak mögöttünk! Nagyon-nagyon sokat dolgoztunk az idén! Volt 3 avatónk, dolgoztunk négy repülőgépen. Borzasztóan elfáradtunk.

JETfly: A közösségi médiákból láttunk, hallottunk dolgokat. Ismét sok-sok embernek adtatok! Tudomásunk szerint új rendszert próbáltatok ki a keceli Múzeumban is?! Mesélj kicsit részletesebben a munkákról!

SRS: Segítettünk Firkó János barátunknak a MiG-15-ös és a MiG-21-es repülőgépein. Csodálatos EMBEREK-kel ismerkedtünk meg a munkálatok során! Kovács Miki a festő, Palásti Attila a keceli telep tulajdonosa, mind-mind rendkívül odaadóan bántak a gépekkel!

Tavasszal kitaláltuk Gál Daniellával, a Pintér Művek Haditechnikai Park vezetőjével, hogy kinyitunk 1-1 technikát azokon a hétvégéken, amikor ott vagyunk. Ezáltal az érkező vendégek beülhettek a Mi-24-es harci helikopterbe, a T-72-es harckocsiba, A MiG-23 MF repülőgépbe, és a felújítás alatt álló MiG-21U repülőgépbe. A visszajelzések alapján, 2022-ben folytatjuk a technikák bemutatását!

JETfly: Több helyen is voltatok kiállítani. Mesélnél ezekről?

SRS: Sajnos az első meghívásnak nem tudtunk eleget tenni, hiszen nem jutottunk el a Hangárfesztre, Sármellékre. Iszonyú lemaradásunk volt a 1418-as repülőgéppel, muszáj volt azon a hétvégén is a 21-esen dolgozni!

A szegedi repülőnapra gőzerővel készültünk. Hála a szegedi útfelújításoknak, az idei rakparti beharangozó elmaradt, így volt még egy plusz hétvége, amikor a 1418 volt a fő feladat! Eljött a nagy nap, minden összeállt a Dr. Magyari Béláról elnevezendő megemlékezésre. Eljött a család nagy része, így könnyes pillanatok közben került le a névtábláról a lepel. Jól sikerült, megérte a fáradozást! A levegőből, a 44-es oldalszámú JAS 39D Gripen tisztelgett a Magyar Népköztársaság kiképzett űrhajósának emlékére.

Képgaléria megtekintése (8 db kép)

Kíváncsian vártuk az idei HMFEST-et, hiszen a tavalyi elmaradt és az új helyszín miatt is izgultunk! Valamint ott avattuk, az 1991-ben repülőkatasztrófát szenvedett Groszmann Pisti emlékhelyét. A tragédia nagyon közel volt a Bázishoz. Nagyon bensőséges körülmények között került sor az avatóra. A fesztiválra MiG-21 hajtóművel, MiG-21 hajtómű fúvócsővel és MiG-21 katapultüléssel érkeztünk. Azt gondolom, jól érezték magukat a látogatók!

Idei utolsó kihívásunk, az 1984-ben Kaposhomoknál lezuhant Nagy Antal posztumusz alezredes Úr Emlékhely avatója volt. Remek időben, a család részvétele mellett, nagyon sok volt kolléga is tiszteletét tette. A megemlékezés meghittségét, a Magyar Honvédség jelenléte is emelte!

JETfly: Ez nem semmi! Ez az alázat, amivel életben tartjátok az egykori Légierőben résztvevők emlékét, megsüvegelendő! Hogy bírjátok emberileg, hányan dolgoztok aktívan?

SRS: Ez kemény kérdés! Nagyon változó. Mivel, az ország minden pontjáról érkeznek a barátok, sosincs állandó létszám. Nagyon kevesen vagyunk, elkoptunk! Itt szeretnék kiemelni név szerint három olyan embert, akik korábban tagjaink voltak, de különféle okok miatt – hivatalosan - már nem az egyesület tagjai: Petrovics Olivér, Varga István, Hajdú Péter. Annak ellenére, hogy kiléptek a tagságból, velünk voltak, amikor a 1418 avatása múlt a létszámon! Itt is szeretném nekik megköszönni, hogy velünk voltak, amikor égető szükség volt a munkájukra!

Most itt a lehetőség, csatlakozz Az Ég Katonái csapatához!
bővebben ...

Ha már a létszámról kérdeztél, meg is ragadnám az alkalmat, hogy közel három év után, ismét tagtoborzót hirdessünk! Szükség van új impulzusokra, mert nagyon sok még a munka!

JETfly: Ezek után félve kérdezem meg, mit terveztek jövőre?

SRS: Mindenképpen nyugodtabb évet! A 48-as oldalszámú egykori MiG-21bisz orrán kezdjük meg a munkákat, valamint már elkezdtük a felújítását, a 8202-es oldalszámú MiG-21MF-nek. Levettük róla a fegyverzetet, az indítókat, a tartókat. A téli hónapokban ezeket fogjuk felújítani. Így tavaszra csak a gép csiszolása és festése marad. A gép avatását 2022 júniusban tervezzük Kecelen, a Múzeumok Éjszakáján.

JETfly: Köszönöm, hogy bejöttél! További kitartást nektek, mert az országban rajtatok kívül, nincs még egy repülős hagyományőrző csapat, aki új értéket teremt!

Forrás: http://www.azegkatonai.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.
2024. 04. 04., 09:40
A légitársaság az Airbus által kifejlesztett, felhőalapú Mobile Airbus Training experience Suite csomagot és a Virtual Procedure Trainer technológiát használja fel pilótaképzésében.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.