2024. 07. 21.
Dániel, Daniella
: 391 Ft   : 360 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Emléktáblát avattak vitéz nemes Molnár László tiszteletére

Emléktáblát avattak vitéz nemes Molnár László tiszteletére
JETfly  |  2022. 08. 16., 12:57

2022. augusztus 14-én (vasárnap) került sor Sopronban vitéz nemes Molnár László főhadnagy emléktáblájának ünnepélyes leleplezésére.

A rendkívüli vadászpilótát 78 évvel ezelőtt ezen a napon helyezték örök nyugalomra a Sopronbánfalvi Hősi Temetőben. Halála pillanatában ő volt a Magyar Királyi Honvéd Légierő legeredményesebb ásza.

Az esemény 15 órakor kezdődött, a díszőrséget Igler Attila és bajtársai adták, az eseményt pedig a helyi tartalékosok biztosították. A légierőt Magó Károly zászlós képviselte a MH 86. Szolnok Helikopter Bázisról.         

A rendezvényt a Himnusz közös eléneklése nyitotta meg, majd Dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket és méltatta vitéz nemes Molnár Lászlót, aki Nagykőrösön született, ugyanakkor gyermekkorától kezdve Sopronban élt és a leghűségesebb város hű polgára volt.

Ezután Dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy, a MATASZ Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szólt a megemlékezőkhöz és kiemelte, hogy a nagyszerű vadászpilóta milyen kivételes haditetteket hajtott végre, annak ellenére, hogy felfoghatatlanul nagy túlerővel kellett szembenéznie.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

A családtagok is nagy számban képviseltették magukat az emléktábla-avatáson. Vitéz nemes Molnár László unokahúga, Dr. Orbay Judit számos megindító és személyes történetet idézett fel.

Dr. ifj. Sarkady Sándor történész már két könyvben is emléket állított a hős vadászpilótának. Röviden ismertette életútját, valamint rendkívüli kvalitásait és személyiségét.

A felszólalók sorát Huszár András zárta. Az emléktábla-állítás kezdeményezője és a közadakozás szervezője kiemelte, hogy mennyi önzetlen ember támogatása kellett ahhoz, hogy az emléktábla megvalósuljon. Köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen módon segítette a nemes ügyet, valamint az ünnepélyes avatás megszervezését.

Vitéz nemes Molnár László unokahúga, Dr. Ferenczy Klára, Dr. Farkas Ciprián és Huszár András közösen leplezték le az impozáns gránit táblát.

Ezután került sor a koszorúk elhelyezésére a Magyar Légierő indulójának dallamaira. A koszorúk később - egy kivételével – vitéz nemes Molnár László különleges síremlékére kerültek.

Erkölcsi kötelességünk, hogy megemlékezzünk a hazájáért hősi halált halt kiváló vadászpilótáról és odaadóan ápoljuk emlékét.

Dicsőség a hősöknek!

Az alábbi videóban 1:45-től látható az ünnepség:

A SopronMédia képgalériás beszámolója a linkre kattintva érhető el!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.
2024. 07. 11., 10:35
Az 1991-es öbölháborúban lelőtt repülőgépek személyzetének mentése lehangoló képet mutatott.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Románia - több európai országhoz hasonlóan - a Lockheed Martin ötödik generációs harci repülőgépével, az F-35-össel modernizálná légierejét.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.