2024. 03. 05. kedd
Adorján, Adrián
: 394 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Emléktáblát avattak vitéz nemes Molnár László tiszteletére

Emléktáblát avattak vitéz nemes Molnár László tiszteletére
JETfly  |  2022. 08. 16., 12:57

2022. augusztus 14-én (vasárnap) került sor Sopronban vitéz nemes Molnár László főhadnagy emléktáblájának ünnepélyes leleplezésére.

A rendkívüli vadászpilótát 78 évvel ezelőtt ezen a napon helyezték örök nyugalomra a Sopronbánfalvi Hősi Temetőben. Halála pillanatában ő volt a Magyar Királyi Honvéd Légierő legeredményesebb ásza.

Az esemény 15 órakor kezdődött, a díszőrséget Igler Attila és bajtársai adták, az eseményt pedig a helyi tartalékosok biztosították. A légierőt Magó Károly zászlós képviselte a MH 86. Szolnok Helikopter Bázisról.         

A rendezvényt a Himnusz közös eléneklése nyitotta meg, majd Dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket és méltatta vitéz nemes Molnár Lászlót, aki Nagykőrösön született, ugyanakkor gyermekkorától kezdve Sopronban élt és a leghűségesebb város hű polgára volt.

Ezután Dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy, a MATASZ Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szólt a megemlékezőkhöz és kiemelte, hogy a nagyszerű vadászpilóta milyen kivételes haditetteket hajtott végre, annak ellenére, hogy felfoghatatlanul nagy túlerővel kellett szembenéznie.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

A családtagok is nagy számban képviseltették magukat az emléktábla-avatáson. Vitéz nemes Molnár László unokahúga, Dr. Orbay Judit számos megindító és személyes történetet idézett fel.

Dr. ifj. Sarkady Sándor történész már két könyvben is emléket állított a hős vadászpilótának. Röviden ismertette életútját, valamint rendkívüli kvalitásait és személyiségét.

A felszólalók sorát Huszár András zárta. Az emléktábla-állítás kezdeményezője és a közadakozás szervezője kiemelte, hogy mennyi önzetlen ember támogatása kellett ahhoz, hogy az emléktábla megvalósuljon. Köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen módon segítette a nemes ügyet, valamint az ünnepélyes avatás megszervezését.

Vitéz nemes Molnár László unokahúga, Dr. Ferenczy Klára, Dr. Farkas Ciprián és Huszár András közösen leplezték le az impozáns gránit táblát.

Ezután került sor a koszorúk elhelyezésére a Magyar Légierő indulójának dallamaira. A koszorúk később - egy kivételével – vitéz nemes Molnár László különleges síremlékére kerültek.

Erkölcsi kötelességünk, hogy megemlékezzünk a hazájáért hősi halált halt kiváló vadászpilótáról és odaadóan ápoljuk emlékét.

Dicsőség a hősöknek!

Az alábbi videóban 1:45-től látható az ünnepség:

A SopronMédia képgalériás beszámolója a linkre kattintva érhető el!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 20., 13:30
2024 nyarán, több mint 60 év szolgálat után nyugdíjazzák a Svéd Légierő ikonikus típusát, az SK 60 kiképző repülőgépet. A haderőnem méltóképpen búcsúzik a típustól, melynek kapcsán az első információk már napvilágra kerültek.
2024. 02. 15., 11:20
A II. világháború vége felé számos olyan konstrukció született, amely már a kelet-nyugati szembenállás során állt hadrendbe. Jó példa erre a kéthajtóműves brit bombázó, amely kortársaitól eltérően hosszú és sikeres karriert futott be.
2024-02-28 11:03:12
Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.
2024-02-22 15:17:46
Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár adott otthont annak az alapszintű légi vezetés és irányítás tanfolyamnak, amelyet a kalkari Német Légierő Műveleti Parancsnokság NATO akkreditált kiképző központja, valamint az MH Légierő Parancsnokság közösen szervezett.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 03. 04., 10:45
A hetvenes évektől a Hughes OH-6-osa és továbbfejlesztett változatai több olyan üzemeltető figyelmét keltették fel szerte a világban, amelyek a dugattyús motoros helikoptereket akarták lecserélni gázturbinás típusra vagy ütőképesebb forgószárnyas képesség létrehozására törekedtek.
2024. 03. 01., 15:47
Mintegy száznyolcvan kadét látogatott el az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárhoz. A csapatlátogatás alkalmával statikus bemutatón és repülés közben is megcsodálhatták a JAS 39 Gripen vadászgépet.
2024. 03. 01., 11:56
A Magyar Honvédség jövőjének alappillére.
2024. 02. 29., 13:13
Amióta több mint fél évszázaddal ezelőtt az emberiség meg­hódította a világűrt, egyetlen dolog nem változott az űrrakéták és az űrhajók újabb és újabb generációinak használata során.

  Legfrissebbek most

A Gripen legújabb generációjának számító E változatból Svédország mellett eddig csak Brazília rendelt, ezért a gyártó világszerte új vásárlókat keres: jelenleg európai, ázsiai és dél-amerikai országokkal zajlanak tárgyalások.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.