2023. 09. 23. szombat
Tekla
: 387 Ft   : 363 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Emléktáblát avattak vitéz nemes Molnár László tiszteletére

Emléktáblát avattak vitéz nemes Molnár László tiszteletére
JETfly  |  2022. 08. 16., 12:57

2022. augusztus 14-én (vasárnap) került sor Sopronban vitéz nemes Molnár László főhadnagy emléktáblájának ünnepélyes leleplezésére.

A rendkívüli vadászpilótát 78 évvel ezelőtt ezen a napon helyezték örök nyugalomra a Sopronbánfalvi Hősi Temetőben. Halála pillanatában ő volt a Magyar Királyi Honvéd Légierő legeredményesebb ásza.

Az esemény 15 órakor kezdődött, a díszőrséget Igler Attila és bajtársai adták, az eseményt pedig a helyi tartalékosok biztosították. A légierőt Magó Károly zászlós képviselte a MH 86. Szolnok Helikopter Bázisról.         

A rendezvényt a Himnusz közös eléneklése nyitotta meg, majd Dr. Farkas Ciprián, Sopron Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket és méltatta vitéz nemes Molnár Lászlót, aki Nagykőrösön született, ugyanakkor gyermekkorától kezdve Sopronban élt és a leghűségesebb város hű polgára volt.

Ezután Dr. Pozsgay Péter tartalékos főhadnagy, a MATASZ Győr-Moson-Sopron megyei elnöke szólt a megemlékezőkhöz és kiemelte, hogy a nagyszerű vadászpilóta milyen kivételes haditetteket hajtott végre, annak ellenére, hogy felfoghatatlanul nagy túlerővel kellett szembenéznie.

Képgaléria megtekintése (5 db kép)

A családtagok is nagy számban képviseltették magukat az emléktábla-avatáson. Vitéz nemes Molnár László unokahúga, Dr. Orbay Judit számos megindító és személyes történetet idézett fel.

Dr. ifj. Sarkady Sándor történész már két könyvben is emléket állított a hős vadászpilótának. Röviden ismertette életútját, valamint rendkívüli kvalitásait és személyiségét.

A felszólalók sorát Huszár András zárta. Az emléktábla-állítás kezdeményezője és a közadakozás szervezője kiemelte, hogy mennyi önzetlen ember támogatása kellett ahhoz, hogy az emléktábla megvalósuljon. Köszönetet mondott mindenkinek, aki bármilyen módon segítette a nemes ügyet, valamint az ünnepélyes avatás megszervezését.

Vitéz nemes Molnár László unokahúga, Dr. Ferenczy Klára, Dr. Farkas Ciprián és Huszár András közösen leplezték le az impozáns gránit táblát.

Ezután került sor a koszorúk elhelyezésére a Magyar Légierő indulójának dallamaira. A koszorúk később - egy kivételével – vitéz nemes Molnár László különleges síremlékére kerültek.

Erkölcsi kötelességünk, hogy megemlékezzünk a hazájáért hősi halált halt kiváló vadászpilótáról és odaadóan ápoljuk emlékét.

Dicsőség a hősöknek!

Az alábbi videóban 1:45-től látható az ünnepség:

A SopronMédia képgalériás beszámolója a linkre kattintva érhető el!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-11 12:26:04
Induló és érkező helikopterek váltották egymást a Mátra légterében, ahol egyhetes légi kutató-mentő felkészítését hajtotta végre a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A szeptember 4–8. között megrendezett Air Wolf Hunting gyakorlaton egymást érték a különböző – komoly kihívást jelentő – feladatok.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.
2023. 09. 15., 11:17
A Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza Törökországból az amerikai barlangkutató, Mark Dickey mentésében oroszlánrészt vállaló 29 fős magyar mentőcsapat, szeptember 15-én.

  Legfrissebbek most

Egy egészen friss hír nyugati szomszédunktól: a 2023. szeptember 20-i bejelentés értelmében Ausztria - hazánkhoz hasonlóan - szintén a brazil KC-390-es közepes, többfeladatú katonai szállító repülőgépet vásárolja meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.