2024. 04. 22. hétfő
Csilla, Noémi
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Elkezdődhet a ProTAR védelmi alkalmazása

Elkezdődhet a ProTAR védelmi alkalmazása
JETfly  |  2023. 08. 24., 13:39

Utolsó tesztrepüléseit is sikeresen teljesítette a ProTAR, ezzel hivatalosan is lezárult a célanyag-drón rendszer két és fél éves fejlesztési szakasza. A Magyar Honvédség megrendelésére fejlesztett célanyag-rendszer a magyar védelmi ipar legkiválóbb fejlesztéseinek sorában világviszonylatban is különleges, sugárhajtású drón, amely első megrendelőit várja. A hadsereg légvédelmi képességének fejlesztésére hivatott pilóta nélküli repülő rendszer akár 500 km/órával is képes kötelékben repülni, segítségével valós körülmények között szimulálhatóak a támadó repülőgépek.

Az utolsó tesztrepülések befejezésével hivatalosan is lezárta a ProTAR fejlesztését a Rotors & Cams Zrt. – a 4iG Csoport tagja – és a megrendelő, a Magyar Honvédség. Két és fél éves munka eredményeként a világpiacon egyedülálló drónt hozott létre – a Rotors & Cams a Genevation Aircraft Kft.-vel és a HunMech Kft.-vel közösen – a légvédelemi gyakorlatok támogatására. A merev szárnyú, sugárhajtású, pilóta nélküli, automata repülőgépek kötelékrepülésre is képesek, sebességük eléri az 500 km/órát, repülési magasságuk a 6000 métert, üzemidejük a 60 percet, kommunikációs hatótávolságuk pedig a 75 kilométert. A rendszer a légvédelmi egységek jártasságának növeléséhez képes hozzájárulni a gyakorlatok flexibilitásának és hatékonyságának növelésével, a költségek és a kockázatok csökkentése mellett. A pilóta nélküli repülőgépeket (UAV) egy magyar fejlesztésű elektromos katapult emeli a levegőbe 100 km/órás kilövési sebességgel. Az indítás ismétlési idő nem haladja meg a 2 percet, ami szintén egyedülálló a világpiacon.

A drón a védelmi képességek fejlesztését segíti: célanyag, amelyet az éles és gyakorló lövészetek során az egységeknek el kell találni. A világviszonylatban is különleges kötelékrepülési képesség, a nagy magasság és a gyorsaság jelentős kihívás elé állítja a légvédelmi egységeket, a drónok segítségével többféle készültségi helyzet szimulálható anélkül, hogy nagyértékű repülőgépeket és pilótákat használna a haderő.

A fejlesztési szakasz hivatalos lezárásával a ProTAR nagykorúvá érett, már a való életben, vagyis a légvédelmi gyakorlatokon is bizonyíthatja képességeit. A rendszert a Rotors & Cams Zrt. nem csak fejlesztőként és gyártóként értékesíti majd a világ hadseregei számára, de szolgáltatásként is. A rendszer üzemeltetéséhez speciális szaktudásra van szükség, miközben a célanyag-eszközök fejlesztésben és gyártásában bevett nemzetközi gyakorlat, hogy szerződött civil cégek biztosítják a megfelelő színvonalú szimulációt a légvédelmi egységeknek.

Molnár Zsolt, a Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója szerint minden esély megvan arra, hogy a ProTAR hamarosan segítse a légvédelmi egységek kiképzését, akár Magyarországon is, hiszen a célrepülő rendszert képességei a magyar védelmi iparág legkiválóbb fejlesztései sorába emelik. A társaság a fejlesztés lezárását követően felkészül a megrendelők igényeinek kiszolgálására, miközben a rendszer továbbfejlesztése is napirenden van: az eszköz az ellenséges légvédelmet zavaró drónként, vagy akár támadó fegyverként is alkalmazható, de a polgári célú hasznosítása is elképzelhető.

A Rotors & Cams Zrt.

A 2014-ben alakult Rotors & Cams az egyedi UAV rendszerek hazai piacának meghatározó szereplője. Megoldásai az ipari, rendvédelmi és katonai alkalmazások széles köreit fedik le. A Rotors & Cams Zrt. a legkorszerűbb technológiai megoldások integrálásával egyedi, optimalizált multirotoros, merevszárnyú és hibrid drón-rendszerek fejlesztését, gyártását, valamint drónrendszerek alkalmazását kínálja partnereinek. A társaság minden hatósági engedéllyel és minőségbiztosítási tanúsítással rendelkezik, az általa tervezett és fejlesztett multirotoros drónok polgári és védelmi, valamint tudományos célú felhasználásra is alkalmasak. A vállalat fejlesztési és gyártási tevékenysége során több hazai kutatóhellyel, illetve hazai és külföldi szakmai partnerrel működik együtt. A Rotors & Cams kiemelt feladatként kezeli megbízható és korszerű eszközök és eljárások fejlesztését, bevezetését, valamint integrálását. A cég tagja a Magyarországi Drón Koalíciónak (MDK). A társaságban kisebbségi tulajdonos a 4iG Nyrt.

A 4iG Csoport es a Rotors & Cams Zrt. sajtóközleménye

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most