2023. 09. 25. hétfő
Eufrozina, Kende
: 390 Ft   : 367 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Hazai fejlesztésű drón erősítheti a légvédelmet

Hazai fejlesztésű drón erősítheti a légvédelmet
JETfly  |  2023. 07. 10., 15:14
Hazai fejlesztésű drón erősítheti a légvédelmet

2023. július 10-én, a nullponti lőtéren mutatták be hivatalosan a magyar fejlesztésű, ProTAR névre keresztelt, pilóta nélküli repülőgépet, mely a magyar haderő légvédelmi képességének fejlesztésére hivatott.

Jól működő hadsereg és jól működő gazdaság nem lehet meg komoly hadiipar és a hozzá kapcsolódó innováció nélkül. A haderőfejlesztés csak a magyar védelmi ipar kiépítésével lehet sikeres – hangsúlyozta dr. Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos a magyar fejlesztésű ProTAR rendszer első hivatalos bemutatóján. A világviszonylatban is különleges, sugárhajtású ProTAR drónt kifejezetten katonai alkalmazásra fejlesztették ki, a védelmi célú, pilóta nélküli repülő rendszer a hadsereg légvédelmi képességének fejlesztésére hivatott. Az akár 500 km/órával kötelékben is repülni képes drónnal valós körülmények között szimulálhatóak a támadó repülőgépek.

Merev szárnyú, 65 kilogramm felszállótömegű, sugárhajtású, pilóta nélküli, intelligens légijármű mutatkozott be dr. Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztosnak és a nyilvánosságnak. A fejlesztést végző magyar cég, a Rotors & Cams Zrt. a 4iG Csoport tagja. A drón küldetése a honvédelem légvédelmi képességének fejlesztése. A pilóta nélküli repülő sebessége eléri az 500 km/órát, repülési magassága a 6000 métert, üzemideje a 60 percet, a kommunikációs hatótávolsága pedig a 75 kilométert és – a világpiacon egyedülálló módon – kötelékrepülésre is képes. Az eszköz rövid idő alatt a levegőbe emelhető, egy szintén magyar fejlesztésű elektromos működtetésű kilövőállásból. A katapult 100 km/órás kilövési sebességgel repíti ki a ProTAR-t. Az indítás ismétlési idő nem haladja meg a 2 percet, ami szintén egyedülálló a világpiacon.

– Minden egyenruha, fegyver, jármű, felszerelés, amit hazai gyártótól rendelhetünk meg, Magyarországon teremt munkát, itt épít technológiai kultúrát és éles helyzetben növeli a mozgásterünket. A hadiipar minden nemzetgazdaság számára komoly lehetőség. A katonai fejlesztés az innováció élvonalában van, mi magyarok sem maradhatunk ki belőle – hangsúlyozta a bemutatón dr. Porkoláb Imre dandártábornok. A védelmi innovációért felelős miniszteri biztos kijelentette: – bár a hadiiparnak komoly hagyományai vannak Magyarországon, a kormánynak mégis szinte a nulláról kellett kezdeni az ágazat fejlesztését. Mindez azonban esélyt is jelent arra, hogy a magyar védelmi ipar a legkorszerűbb technológiákat alkalmazva az élre ugorjon, és exportképes fejlesztésekkel bizonyítsa a magyarok innovációs képességét. Erre lehet példa a dróntechnológia alkalmazása – most egy olyan részterületen, amely különösen fontos a magyar haderő védelmi képességeinek fejlesztésében. Miután a földi telepítésű légvédelem elsődleges szerepet játszik Magyarország légterének védelmében, a kezelőszemélyzet megfelelő kiképzése elengedhetetlen. A drónok alkalmazása ezen a területen költséghatékony megoldást jelent minden hadsereg számára.

A Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének megrendelésére világviszonylatban is különleges pilóta nélküli repülőeszközt a Rotors & Cams Zrt. a Genevation Aircraft Kft.-vel és a HunMech Kft.-vel közösen fejleszti. A drón célanyagként támogatja a légvédelmi rakétarendszerek éles és gyakorló lövészeteinek végrehajtását. Az eszközt használó légvédelmi egységnek egy szimulált készültség során ezt kell a rakétákkal eltalálni. Többféle készültségi helyzet szimulálható a segítségével, anélkül, hogy nagyértékű repülőgépeket és pilótákat használna a haderő – az így kialakított készültség ugyanolyan kihívás elé állítja a légvédelmi rendszerek kezelőit, mintha valós támadás következett volna be. A ProTAR drón ugyanúgy viselkedik, mint egy vadászrepülő-raj, hiszen a Rotors & Cams fejlesztése kötelékben is képes repülni. Ez egyedülálló a világpiacon. A fejlesztés segítségével a légvédelmi gyakorlatok anyagi- és emberi kockázatai, végrehajtási költségei radikálisan csökkenthetők, a gyakorlatok flexibilisebben hajthatók végre.

– A 4iG stratégiája, hogy a vállalatcsoport termékeivel és szolgáltatásaival jelen legyen az egymással immáron sok ponton összeérő informatikai és távközlési szektor minden területén. A 4iG ennek a stratégiának a részeként jelent meg a védelmi iparban, ahol vállalataink innovatív képességeit és technológiai tudását is kamatoztathatjuk, kiaknázva a szinergiahatásokat. – emelte ki Blénessy László, a 4iG csoport üzleti általános vezérigazgató-helyettese. Hozzátette: – a dróntechnológia egy olyan innovatív határterület, amelyben – az aviatikai ismereteken túl – informatikai, távközlési és védelmi ipari fejlesztési képességekre egyaránt szükség van.

– A ProTAR rendszert a jövőben szolgáltatásként is értékesíteni kívánjuk, hiszen az üzemeltetéséhez speciális szaktudásra is szükség van. A célanyag-eszközök fejlesztésben és gyártásában bevett nemzetközi gyakorlat, hogy szerződött civil cégek biztosítják a megfelelő színvonalú szimulációt a légvédelmi egységeknek. A Rotors & Cams és fejlesztő partnerei jelentős sikerként élik meg, hogy egyedi fejlesztéseket tudunk megvalósítani, magas minőségben, innovatív megoldásokkal. A ProTAR légvédelmi célrepülő rendszert képességei a magyar védelmi iparág legkiválóbb fejlesztései sorába emelik. A rendszer hosszú távra nyit új lehetőségeket mind katonai, mind civil alkalmazási területeken – mondta a bemutatót követően Molnár Zsolt, a Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója.

A 4iG Csoport es a Rotors & Cams Zrt. sajtóközleménye

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-11 12:26:04
Induló és érkező helikopterek váltották egymást a Mátra légterében, ahol egyhetes légi kutató-mentő felkészítését hajtotta végre a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A szeptember 4–8. között megrendezett Air Wolf Hunting gyakorlaton egymást érték a különböző – komoly kihívást jelentő – feladatok.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 25., 10:13
Tíz nap után, a Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza a líbiai árvízkárosultak megsegítésére összeállt magyar mentőcsapat a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, szeptember 24-én éjjel.
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.

  Legfrissebbek most

2023. szeptember 23-án, szombaton rendezték meg az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár Családi Napját: az alakulat katonái ezúttal családtagjaik, hozzátartozóik körében tölthettek el egy tartalmas napot a bázison.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.