2024. 02. 28. szerda
Elemér
: 391 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Együttműködés a képzett repülőgépipari szakemberek itthon tartása érdekében

Együttműködés a képzett repülőgépipari szakemberek itthon tartása érdekében
JETfly  |  2018. 05. 07., 14:24

A magyar és külföldi repülőgépiparban tapasztalható szakemberhiány enyhítése érdekében kötött stratégiai együttműködési megállapodást a nemzeti tulajdonú Aeroplex Kft. és a csepeli Kossuth Lajos Szakgimnázium.

Az autóiparban már sikeresen működő duális képzési rendszer mintájára kidolgozott ösztöndíj célja, hogy növelje az itthon maradó fiatal repülőgép-ipari szakemberek számát.

Komoly utánpótlási gondokkal küzd az európai és ezen belül a hazai repülőgépipar – derült ki az állami tulajdonú Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. és a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium közös rendezvényén, amelyen a fiatal repülőgépes szakemberképzést támogató ösztöndíj szerződéseit írták alá.

Az Aeroplex által létrehozott ösztöndíjat olyan diákok kapják, akik kifejezetten a repülőgép-javítás, -karbantartás és -kiszolgálás területt választották hivatásuknak. A tanulmányi eredmények alapján elnyerhető ösztöndíj program nagy hangsúlyt fektet a gyakorlatorientált, a mindennapi munkavégzés során jól hasznosítható szaktudás elsajátítására.

A tehetséggondozás támogatásával kiemelt célja az Aeroplexnek, hogy minél több diák találhassa meg a helyét a munka világában egy nyereséges, szakmai fejlődést, biztos életpályamodellt felmutató magyar vállalatnál, hiszen így várhatóan jelentős mértékben nő majd az itthon maradó fiatal szakemberek száma.   A társaság tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elkötelezett támogatója a program mellett annak, hogy az autóiparban már sikeresen elindított duális képzési rendszer mintájára a magyar repülőgépipar igényeit figyelembe vevő, magas szintű együttműködés alakuljon ki a munkáltató és a képzőhely között.

Kovács Attila, a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziumának tagintézmény-vezetője az aláírás kapcsán elmondta: „A szakgimnázium örül a lehetőségnek, és biztos vagyok abban, hogy a diákok szakmai tudása a tizenöt hónapos munkavégzés alatt sokat gazdagodik majd. Az együttműködés két pillérre épül, elsősorban a fiatalok munkába állását szeretnénk támogatni, és emellett célunk a légijármű-karbantartás oktatást népszerűsíteni. Bízunk abban, hogy ez a lehetőség a jelenlegi beiskolázásra is motiváló erővel hat.”

Demény Árpád, az Aeroplex Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: „A vállalat és a szakgimnázium együttműködésének történetében fontos mérföldkőhöz érkeztünk. Megpróbálunk közös erővel egy, a hazai szakmát segítő életpályamodellt kialakítani, amivel reményeink szerint orvosolható a magyar repülőgépiparban, ezen belül is a repülőgép-karbantartás területén tapasztalható szakemberhiány. Gratulálok a kiemelkedő tanulmányi eredményt nyújtó diákoknak, akik ezt az ösztöndíjat elnyerték.

Az ösztöndíj nyertesei:

Benedek Bianka Zsófia, repülőgép-műszerész tanuló korábban zsokénak tanult, majd egy fedélzeti karbantartó diákmunkának köszönhetően döntött az avionikusi (repülőgép műszerész) szakma mellett. Célirányosan választotta ezt az oktatási intézményt, véleménye szerint itt megkapja azokat az alapokat, amelyekre a munka világában támaszkodhat.

Povázsony István korábban egy közgazdasági iskola növendéke volt, jelenleg repülőgép-szerelőnek tanul. Édesapja életpályája inspirálta, ezért választotta ezt a szakmát.

A csoportképen balról-jobbra:

Kovács Attila, a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziumának tagintézmény-vezetője
Povázsony István, ösztöndíjas tanuló
Benedek Bianka Zsófia, ösztöndíjas tanuló
Demény Árpád, az Aeroplex Kft. ügyvezető igazgatója

Forrás: Sajtó Trinity

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 15., 11:20
A II. világháború vége felé számos olyan konstrukció született, amely már a kelet-nyugati szembenállás során állt hadrendbe. Jó példa erre a kéthajtóműves brit bombázó, amely kortársaitól eltérően hosszú és sikeres karriert futott be.
2024. 02. 07., 16:28
Mint ahogy arról már lapunkon is beszámoltunk, 2024. február 4-8. között védelmi ipari szakkiállítást rendeznek Rijádban, ahol a legnagyobb repülőgépgyártó vállalatok is jelen vannak. A Boeing kapcsán az új F-15EX értékesítéséről is vannak friss információk.
2024. 02. 06., 16:32
A Brit Királyi Légierő pilótaképző rendszere a közelmúltban többször is a hírek szereplője volt: most a képzés fő platformjának tekinthető BAE Systems Hawk T2 flottáról láttak napvilágot friss hírek.
2024-02-22 15:17:46
Az MH Kiss József 86. Helikopterdandár adott otthont annak az alapszintű légi vezetés és irányítás tanfolyamnak, amelyet a kalkari Német Légierő Műveleti Parancsnokság NATO akkreditált kiképző központja, valamint az MH Légierő Parancsnokság közösen szervezett.
2024-02-15 10:08:00
Közzétette 2023-as pénzügyi jelentését az Airbus, amely szerint a toulouse-i székhelyű repülőgépgyártó az elmúlt évben 735 repülőgépet adott át az ügyfeleknek, a vállalatcsoport árbevétele 65,4 milliárd euró volt, 11 százalékkal több, mint egy évvel korábban.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 02. 28., 10:59
Folyamatosan zajlik a H225M helikopter típusra történő átképzés az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál: február 28-án újabb hajózók kezdték meg a gyakorlati repülőkiképzésüket a típuson.
2024. 02. 27., 10:57
A 737-300 és társai nagy népszerűségnek örvendtek a maguk idejében, számos példányuk napjainkban is szolgálatban van.
2024. 02. 23., 16:13
Kecskemétre látogatott a PzH 2000-es önjáró lövegekre szerződött állomány
2024. 02. 23., 09:21
A gépet a brit Beagle Aircraft tervezte, de a cég, amely kutyafajtákról nevezte el típusait, 1969-ben megszűnt és már azelőtt átadta a jogokat a skót Scottish Aviation-nek, hogy egyetlen gépet is legyártott volna.

  Legfrissebbek most

Márciustól H145M típusú helikopterrel biztosítja a Magyar Honvédség a légi kutató-mentő szolgálatot az ország nyugati részén. A feladat legmagasabb szintű ellátásához szükséges tudás megszerzéséhez a kijelölt állomány speciális kiképzésen vett részt február 12-20-a között között az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Egyik új büszkeségünket, a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművet először a Magyar Honvédségben rendszeresítik – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a tatárszentgyörgyi gyakorló- és lőtéren, február 27-én, kedden.