2023. 09. 26. kedd
Jusztina, Pál
: 390 Ft   : 368 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Együttműködés a képzett repülőgépipari szakemberek itthon tartása érdekében

Együttműködés a képzett repülőgépipari szakemberek itthon tartása érdekében
JETfly  |  2018. 05. 07., 14:24

A magyar és külföldi repülőgépiparban tapasztalható szakemberhiány enyhítése érdekében kötött stratégiai együttműködési megállapodást a nemzeti tulajdonú Aeroplex Kft. és a csepeli Kossuth Lajos Szakgimnázium.

Az autóiparban már sikeresen működő duális képzési rendszer mintájára kidolgozott ösztöndíj célja, hogy növelje az itthon maradó fiatal repülőgép-ipari szakemberek számát.

Komoly utánpótlási gondokkal küzd az európai és ezen belül a hazai repülőgépipar – derült ki az állami tulajdonú Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. és a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium közös rendezvényén, amelyen a fiatal repülőgépes szakemberképzést támogató ösztöndíj szerződéseit írták alá.

Az Aeroplex által létrehozott ösztöndíjat olyan diákok kapják, akik kifejezetten a repülőgép-javítás, -karbantartás és -kiszolgálás területt választották hivatásuknak. A tanulmányi eredmények alapján elnyerhető ösztöndíj program nagy hangsúlyt fektet a gyakorlatorientált, a mindennapi munkavégzés során jól hasznosítható szaktudás elsajátítására.

A tehetséggondozás támogatásával kiemelt célja az Aeroplexnek, hogy minél több diák találhassa meg a helyét a munka világában egy nyereséges, szakmai fejlődést, biztos életpályamodellt felmutató magyar vállalatnál, hiszen így várhatóan jelentős mértékben nő majd az itthon maradó fiatal szakemberek száma.   A társaság tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elkötelezett támogatója a program mellett annak, hogy az autóiparban már sikeresen elindított duális képzési rendszer mintájára a magyar repülőgépipar igényeit figyelembe vevő, magas szintű együttműködés alakuljon ki a munkáltató és a képzőhely között.

Kovács Attila, a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziumának tagintézmény-vezetője az aláírás kapcsán elmondta: „A szakgimnázium örül a lehetőségnek, és biztos vagyok abban, hogy a diákok szakmai tudása a tizenöt hónapos munkavégzés alatt sokat gazdagodik majd. Az együttműködés két pillérre épül, elsősorban a fiatalok munkába állását szeretnénk támogatni, és emellett célunk a légijármű-karbantartás oktatást népszerűsíteni. Bízunk abban, hogy ez a lehetőség a jelenlegi beiskolázásra is motiváló erővel hat.”

Demény Árpád, az Aeroplex Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: „A vállalat és a szakgimnázium együttműködésének történetében fontos mérföldkőhöz érkeztünk. Megpróbálunk közös erővel egy, a hazai szakmát segítő életpályamodellt kialakítani, amivel reményeink szerint orvosolható a magyar repülőgépiparban, ezen belül is a repülőgép-karbantartás területén tapasztalható szakemberhiány. Gratulálok a kiemelkedő tanulmányi eredményt nyújtó diákoknak, akik ezt az ösztöndíjat elnyerték.

Az ösztöndíj nyertesei:

Benedek Bianka Zsófia, repülőgép-műszerész tanuló korábban zsokénak tanult, majd egy fedélzeti karbantartó diákmunkának köszönhetően döntött az avionikusi (repülőgép műszerész) szakma mellett. Célirányosan választotta ezt az oktatási intézményt, véleménye szerint itt megkapja azokat az alapokat, amelyekre a munka világában támaszkodhat.

Povázsony István korábban egy közgazdasági iskola növendéke volt, jelenleg repülőgép-szerelőnek tanul. Édesapja életpályája inspirálta, ezért választotta ezt a szakmát.

A csoportképen balról-jobbra:

Kovács Attila, a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziumának tagintézmény-vezetője
Povázsony István, ösztöndíjas tanuló
Benedek Bianka Zsófia, ösztöndíjas tanuló
Demény Árpád, az Aeroplex Kft. ügyvezető igazgatója

Forrás: Sajtó Trinity

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023. 09. 07., 16:24
A Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának tervezett gyakorlata közben, 2023. szeptember 7-én 14 óra 44 perckor Balatonszéplak közelében, a parttól kb. 300 méterre – jelenleg tisztázatlan okból – a tó vizébe zuhant egy MD 500E típusú helikopter.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
2023-09-13 10:21:12
Az Emirates az ausztráliai Sydneybe közlekedő járatait kizárólag Airbus A380-as repülőgépekkel fogja üzemeltetni. A légitársaság a 2023. november 4-től indítja harmadik, naponta közlekedő járatát, és ezzel hetente 2000 plusz ülőhelyet tud biztosítani a kontinens legnagyobb városába.
2023-09-11 12:26:04
Induló és érkező helikopterek váltották egymást a Mátra légterében, ahol egyhetes légi kutató-mentő felkészítését hajtotta végre a szolnoki MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A szeptember 4–8. között megrendezett Air Wolf Hunting gyakorlaton egymást érték a különböző – komoly kihívást jelentő – feladatok.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 09. 25., 10:13
Tíz nap után, a Magyar Honvédség Airbus A319-es szállító repülőgépével érkezett haza a líbiai árvízkárosultak megsegítésére összeállt magyar mentőcsapat a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre, szeptember 24-én éjjel.
2023. 09. 20., 12:04
Ismét magyar hajózó nyerte el az ostravai repülőnap közönségdíját. Idén Szentendrei Dávid százados Gripen demo programjával bizonyult a legjobbnak.
2023. 09. 20., 10:53
Alkatrészek gyártásával és karbantartásával bővíti tevékenységi körét a két német nagyvállalat, a Lufthansa csoport és a Rheinmetall.
2023. 09. 18., 10:17
A Bács-Kiskun vármegyei községben, Madarason tizenhat éve, 2007-ben egy kopjafa-emléktáblát állítottak a második világháborúban lezuhant repülőgép áldozatai számára. A 79 évvel ezelőtti tragédiára idén, szeptember 14-én szentmisével, beszédekkel, versekkel és koszorúzással emlékeztek.

  Legfrissebbek most

2023. szeptember 26-án újabb sajtó-, illetve spotternyilvános eseményre várták az érdeklődőket az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál: a Tiger Meet gyakorlatra kitelepülő Gripen flotta 30-as oldalszámú tagja új dekorációt kapott, melyet a keddi napon mutattak be a Kecskeméti Repülőbázison.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek adott interjújában dr. Böröndi Gábor vezérezredes.