2023. 03. 26.
Emánuel
: 388 Ft   : 362 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Együttműködés a képzett repülőgépipari szakemberek itthon tartása érdekében

Együttműködés a képzett repülőgépipari szakemberek itthon tartása érdekében
JETfly  |  2018. 05. 07., 14:24

A magyar és külföldi repülőgépiparban tapasztalható szakemberhiány enyhítése érdekében kötött stratégiai együttműködési megállapodást a nemzeti tulajdonú Aeroplex Kft. és a csepeli Kossuth Lajos Szakgimnázium.

Az autóiparban már sikeresen működő duális képzési rendszer mintájára kidolgozott ösztöndíj célja, hogy növelje az itthon maradó fiatal repülőgép-ipari szakemberek számát.

Komoly utánpótlási gondokkal küzd az európai és ezen belül a hazai repülőgépipar – derült ki az állami tulajdonú Aeroplex Közép-Európai Légijármű Műszaki Központ Kft. és a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnázium közös rendezvényén, amelyen a fiatal repülőgépes szakemberképzést támogató ösztöndíj szerződéseit írták alá.

Az Aeroplex által létrehozott ösztöndíjat olyan diákok kapják, akik kifejezetten a repülőgép-javítás, -karbantartás és -kiszolgálás területt választották hivatásuknak. A tanulmányi eredmények alapján elnyerhető ösztöndíj program nagy hangsúlyt fektet a gyakorlatorientált, a mindennapi munkavégzés során jól hasznosítható szaktudás elsajátítására.

A tehetséggondozás támogatásával kiemelt célja az Aeroplexnek, hogy minél több diák találhassa meg a helyét a munka világában egy nyereséges, szakmai fejlődést, biztos életpályamodellt felmutató magyar vállalatnál, hiszen így várhatóan jelentős mértékben nő majd az itthon maradó fiatal szakemberek száma.   A társaság tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. elkötelezett támogatója a program mellett annak, hogy az autóiparban már sikeresen elindított duális képzési rendszer mintájára a magyar repülőgépipar igényeit figyelembe vevő, magas szintű együttműködés alakuljon ki a munkáltató és a képzőhely között.

Kovács Attila, a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziumának tagintézmény-vezetője az aláírás kapcsán elmondta: „A szakgimnázium örül a lehetőségnek, és biztos vagyok abban, hogy a diákok szakmai tudása a tizenöt hónapos munkavégzés alatt sokat gazdagodik majd. Az együttműködés két pillérre épül, elsősorban a fiatalok munkába állását szeretnénk támogatni, és emellett célunk a légijármű-karbantartás oktatást népszerűsíteni. Bízunk abban, hogy ez a lehetőség a jelenlegi beiskolázásra is motiváló erővel hat.”

Demény Árpád, az Aeroplex Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: „A vállalat és a szakgimnázium együttműködésének történetében fontos mérföldkőhöz érkeztünk. Megpróbálunk közös erővel egy, a hazai szakmát segítő életpályamodellt kialakítani, amivel reményeink szerint orvosolható a magyar repülőgépiparban, ezen belül is a repülőgép-karbantartás területén tapasztalható szakemberhiány. Gratulálok a kiemelkedő tanulmányi eredményt nyújtó diákoknak, akik ezt az ösztöndíjat elnyerték.

Az ösztöndíj nyertesei:

Benedek Bianka Zsófia, repülőgép-műszerész tanuló korábban zsokénak tanult, majd egy fedélzeti karbantartó diákmunkának köszönhetően döntött az avionikusi (repülőgép műszerész) szakma mellett. Célirányosan választotta ezt az oktatási intézményt, véleménye szerint itt megkapja azokat az alapokat, amelyekre a munka világában támaszkodhat.

Povázsony István korábban egy közgazdasági iskola növendéke volt, jelenleg repülőgép-szerelőnek tanul. Édesapja életpályája inspirálta, ezért választotta ezt a szakmát.

A csoportképen balról-jobbra:

Kovács Attila, a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziumának tagintézmény-vezetője
Povázsony István, ösztöndíjas tanuló
Benedek Bianka Zsófia, ösztöndíjas tanuló
Demény Árpád, az Aeroplex Kft. ügyvezető igazgatója

Forrás: Sajtó Trinity

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 07., 15:52
A HUNOR - Magyar Űrhajós Program egy orvossal és három mérnökkel kezdi meg a kétéves kiképzését Magyarország újonnan felállított hivatásos űrhajósállományának – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium március 7-én, kedden.
2023. 03. 07., 15:05
2023. március 7-én a déli órákban, kötelékrepülés közben összeütközött az Olasz Légierő két SIAI-Marchetti S-208M típusú kiképző repülőgépe, személyzetük életét vesztette a katasztrófa során.
2023. 02. 17., 14:18
2021-es hírek szerint a ghánai parlament rábólintott arra a közel 111 millió eurós beszerzésre, melynek keretein belül hat példányt vásárolnak az Aero Vodochody új L-39NG típusából. Előrelépés azóta sincs az ügyben.
2023. 02. 16., 14:49
2022 decemberében kaptak szárnyra azok a hírek, mely szerint a Görög Légierő használt C-130J Hercules közepes, katonai szállító repülőgépeket kíván beszerezni a kiöregedő C-130B és C-130H változatok helyére.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.
2023. 03. 20., 11:53
Joe Biden amerikai elnök jóváhagyta az újgenerációs Air Force One, a VC-25B színtervét.

  Legfrissebbek most

Újabb friss hír az L-39NG kapcsán, hiszen az Aero Vodochody repülőgépgyár új gyártósort indított az új kiképző repülőgép számára. Az összeszerelő soron a repülőgép törzsét szerelik össze, a termelési kapacitása a tervek szerint évente legfeljebb 24 darab lesz és több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A NATO Kiemelt Éberségi Tevékenységű Többnemzeti Harccsoport olasz század katonái sikeres aknavető és tüzérségi éleslövészetet hajtottak végre a Magyar Honvédség Központi Gyakorlóterén, a Bakonyban.