2024. 04. 21.
Konrád
: 395 Ft   : 371 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Helyszíni felvételek a BRAVE WARRIOR 2022 harcászati gyakorlat képességbemutatójáról

Helyszíni felvételek a BRAVE WARRIOR 2022 harcászati gyakorlat képességbemutatójáról
JETfly  |  2022. 09. 30., 18:54
Helyszíni felvételek a BRAVE WARRIOR 2022 harcászati gyakorlat képességbemutatójáról

2022. szeptember 15-30. között rendezték meg a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőterén a BRAVE WARRIOR 2022 többnemzeti, komplex harcászati gyakorlatot, melynek képességbemutatóval egybekötött, kiemelt látogatói napjáról mutatjuk most Olvasóinknak a helyszíni felvételeket.

A dinamikus és statikus programmal színesített eseményen részt vett többek között Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Mario Banožić Horvátország védelmi minisztere, valamint Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is. A honvedelem.hu alábbi videójában visszanézhetőek az éleslövészettel tarkított képességbemutató főbb pillanatai, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf értékelése:

A gyakorlat hátteréről érdemes tudni, hogy ez a Magyar Honvédség legnagyobb, többnemzeti (magyar, horvát, szlovák, olasz, amerikai), komplex harcászati gyakorlata idén, melyet már nyolcadik alkalommal rendez meg hazánk.

Mint ahogy azt már a BRAVE WARRIOR 2022 kezdete óta publikált anyagokban olvashattuk, a gyakorlaton több, mint 1200 fő vesz részt. A feladatokban többségében páncélozott, szállító harcjárművekkel, gyalogsági harcjárművekkel és harckocsikkal vesznek részt az alegységek, összesen félszáz technikai eszközzel. A légi támogatást két Mi-24-es harci helikopter, 1 db Mi-17-es szállító helikopter és a gyakorlat különböző fázisaiban összesen öt H145M típusú könnyű, többfeladatú helikopter, valamint egy JAS 39 Gripen géppár adja. A résztvevő, főbb harcjárművek: Leopard 2A4HU harckocsi (magyar), BMP-1 páncélozott harcjármű (szlovák), BTR-80 páncélozott szállító harcjármű lövész alegységek részére (magyar), Centauro páncélozott harcjármű (olasz), Gidrán páncélozott, támogató harcjármű (magyar).

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
Újdonság a statikus soron: PzH 2000 önjáró löveg (Fotó: Vámosi Sándor)

A gyakorlat alapja egy teljes harcászati feladat végrehajtása zászlóalj harccsoport szinten. A kiképzési foglalkozás célja, hogy a résztvevő nemzetek megismerjék egymás eljárásrendjét és feladatrendszerét, valamint többnemzeti környezetben készüljenek fel a feladatok végrehajtására. A gyakorlás első fázisa során a nemzetek megismerték egymás harceljárásait és a száraz-, valamint vaklőszeres begyakorlásokat követően, a gyakorlat második fázisában éleslövészettel egybekötött komplex harcászati feladatot hajtanak végre.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
HForce konfigurációjú H145M könnyű, többfeladatú helikopter (Fotó: ZitaM)

A gyakorlat során a Kiemelt Éberségi Tevékenységű többnemzeti harccsoport teljes műveleti készenlét ellenőrzése is zajlott. (A sikeresen végrehajtott validációról a linkre kattintva olvashatunk részleteket!)

Magyarország kormánya 2022 márciusában döntött a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoport többnemzetivé tételéről úgy, hogy a keretnemzeti feladatköröket továbbra is hazánk látja el. A NATO tagállamok felé közvetített felhívásra Olaszország, Törökország és Horvátország jelezte részvételi szándékát és kezdte meg a csatlakozás előkészítését. Az így megalakult harccsoport célja a közös kiképzés során az együttműködési képesség megteremtése és a kijelölt erők összekovácsolása. A csapatok fogadására alkalmas tábort a veszprémi Újmajor bázison alakították ki és az MH bakony Harckiképző Központ üzemelteti.

A gyakorlatban a Magyar Honvédség részéről 17 alakulat vett részt közel 600 fővel. Ehhez társul a legnagyobb létszámmal az olasz hegyivadász század harccsoport és egy amerikai légiszállítású lövészszázad. A horvát haderő különböző harctámogató és harcbiztosító erőkkel szerepelt a gyakorlaton, továbbá V4 együttműködés keretében csatlakozott a szlovák haderő egyik százada is.

A fotókat ezúton is köszönjük M. Zitának és V. Sándornak, a meghívót pedig a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 18., 14:17
A nemzeti fegyverzeti igazgató azt is elmondta, a KC–390-es Millennium első példánya egy többhetes tesztelési, validációs időszakra érkezett Magyarországra, a két megrendelt gép jövőre már Kecskeméten szolgál.
2024. 04. 17., 12:19
Életek múlhatnak a helikopter-karbantartó munkáján.
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.

  Legfrissebbek most

Mint ahogy arról már közösségi oldalunkon is beszámoltunk, 2024. április 8-18. között rendezik meg a Görög Légierő Andravida légibázisán az INIOCHOS 2024 nemzetközi hadgyakorlatot. Olvasóinknak most az első spotter napról mutatunk fotókat!

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most