2023. 11. 30. csütörtök
András, Andor
: 378 Ft   : 345 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Helyszíni felvételek a BRAVE WARRIOR 2022 harcászati gyakorlat képességbemutatójáról

Helyszíni felvételek a BRAVE WARRIOR 2022 harcászati gyakorlat képességbemutatójáról
JETfly  |  2022. 09. 30., 18:54
Helyszíni felvételek a BRAVE WARRIOR 2022 harcászati gyakorlat képességbemutatójáról

2022. szeptember 15-30. között rendezték meg a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőterén a BRAVE WARRIOR 2022 többnemzeti, komplex harcászati gyakorlatot, melynek képességbemutatóval egybekötött, kiemelt látogatói napjáról mutatjuk most Olvasóinknak a helyszíni felvételeket.

A dinamikus és statikus programmal színesített eseményen részt vett többek között Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Mario Banožić Horvátország védelmi minisztere, valamint Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is. A honvedelem.hu alábbi videójában visszanézhetőek az éleslövészettel tarkított képességbemutató főbb pillanatai, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf értékelése:

A gyakorlat hátteréről érdemes tudni, hogy ez a Magyar Honvédség legnagyobb, többnemzeti (magyar, horvát, szlovák, olasz, amerikai), komplex harcászati gyakorlata idén, melyet már nyolcadik alkalommal rendez meg hazánk.

Mint ahogy azt már a BRAVE WARRIOR 2022 kezdete óta publikált anyagokban olvashattuk, a gyakorlaton több, mint 1200 fő vesz részt. A feladatokban többségében páncélozott, szállító harcjárművekkel, gyalogsági harcjárművekkel és harckocsikkal vesznek részt az alegységek, összesen félszáz technikai eszközzel. A légi támogatást két Mi-24-es harci helikopter, 1 db Mi-17-es szállító helikopter és a gyakorlat különböző fázisaiban összesen öt H145M típusú könnyű, többfeladatú helikopter, valamint egy JAS 39 Gripen géppár adja. A résztvevő, főbb harcjárművek: Leopard 2A4HU harckocsi (magyar), BMP-1 páncélozott harcjármű (szlovák), BTR-80 páncélozott szállító harcjármű lövész alegységek részére (magyar), Centauro páncélozott harcjármű (olasz), Gidrán páncélozott, támogató harcjármű (magyar).

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
Újdonság a statikus soron: PzH 2000 önjáró löveg (Fotó: Vámosi Sándor)

A gyakorlat alapja egy teljes harcászati feladat végrehajtása zászlóalj harccsoport szinten. A kiképzési foglalkozás célja, hogy a résztvevő nemzetek megismerjék egymás eljárásrendjét és feladatrendszerét, valamint többnemzeti környezetben készüljenek fel a feladatok végrehajtására. A gyakorlás első fázisa során a nemzetek megismerték egymás harceljárásait és a száraz-, valamint vaklőszeres begyakorlásokat követően, a gyakorlat második fázisában éleslövészettel egybekötött komplex harcászati feladatot hajtanak végre.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
HForce konfigurációjú H145M könnyű, többfeladatú helikopter (Fotó: ZitaM)

A gyakorlat során a Kiemelt Éberségi Tevékenységű többnemzeti harccsoport teljes műveleti készenlét ellenőrzése is zajlott. (A sikeresen végrehajtott validációról a linkre kattintva olvashatunk részleteket!)

Magyarország kormánya 2022 márciusában döntött a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoport többnemzetivé tételéről úgy, hogy a keretnemzeti feladatköröket továbbra is hazánk látja el. A NATO tagállamok felé közvetített felhívásra Olaszország, Törökország és Horvátország jelezte részvételi szándékát és kezdte meg a csatlakozás előkészítését. Az így megalakult harccsoport célja a közös kiképzés során az együttműködési képesség megteremtése és a kijelölt erők összekovácsolása. A csapatok fogadására alkalmas tábort a veszprémi Újmajor bázison alakították ki és az MH bakony Harckiképző Központ üzemelteti.

A gyakorlatban a Magyar Honvédség részéről 17 alakulat vett részt közel 600 fővel. Ehhez társul a legnagyobb létszámmal az olasz hegyivadász század harccsoport és egy amerikai légiszállítású lövészszázad. A horvát haderő különböző harctámogató és harcbiztosító erőkkel szerepelt a gyakorlaton, továbbá V4 együttműködés keretében csatlakozott a szlovák haderő egyik százada is.

A fotókat ezúton is köszönjük M. Zitának és V. Sándornak, a meghívót pedig a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-14 11:04:00
A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk.
2023-11-13 14:56:44
Idén Magyarország töltötte be a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezés elnöki pozícióját. A szervezet nagyszabású őszi ülésén – hazánk mellett – tizenöt NATO tagország képviselői vettek részt Budapesten, október 23–27. között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 29., 16:35
Megérkezett az új kedvenc a JETfly Webáruházba! Kiváló minőségű softshell dzseki military zöld színben! A termék megrendelhető női és férfi változatban, önmagában vagy felvarrókhoz tépőzárakkal előkészítve!
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!