2023. 03. 31. péntek
Árpád
: 381 Ft   : 350 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Helyszíni felvételek a BRAVE WARRIOR 2022 harcászati gyakorlat képességbemutatójáról

Helyszíni felvételek a BRAVE WARRIOR 2022 harcászati gyakorlat képességbemutatójáról
JETfly  |  2022. 09. 30., 18:54
Helyszíni felvételek a BRAVE WARRIOR 2022 harcászati gyakorlat képességbemutatójáról

2022. szeptember 15-30. között rendezték meg a Magyar Honvédség Központi Gyakorló- és Lőterén a BRAVE WARRIOR 2022 többnemzeti, komplex harcászati gyakorlatot, melynek képességbemutatóval egybekötött, kiemelt látogatói napjáról mutatjuk most Olvasóinknak a helyszíni felvételeket.

A dinamikus és statikus programmal színesített eseményen részt vett többek között Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Mario Banožić Horvátország védelmi minisztere, valamint Dr. Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka is. A honvedelem.hu alábbi videójában visszanézhetőek az éleslövészettel tarkított képességbemutató főbb pillanatai, valamint Szalay-Bobrovniczky Kristóf értékelése:

A gyakorlat hátteréről érdemes tudni, hogy ez a Magyar Honvédség legnagyobb, többnemzeti (magyar, horvát, szlovák, olasz, amerikai), komplex harcászati gyakorlata idén, melyet már nyolcadik alkalommal rendez meg hazánk.

Mint ahogy azt már a BRAVE WARRIOR 2022 kezdete óta publikált anyagokban olvashattuk, a gyakorlaton több, mint 1200 fő vesz részt. A feladatokban többségében páncélozott, szállító harcjárművekkel, gyalogsági harcjárművekkel és harckocsikkal vesznek részt az alegységek, összesen félszáz technikai eszközzel. A légi támogatást két Mi-24-es harci helikopter, 1 db Mi-17-es szállító helikopter és a gyakorlat különböző fázisaiban összesen öt H145M típusú könnyű, többfeladatú helikopter, valamint egy JAS 39 Gripen géppár adja. A résztvevő, főbb harcjárművek: Leopard 2A4HU harckocsi (magyar), BMP-1 páncélozott harcjármű (szlovák), BTR-80 páncélozott szállító harcjármű lövész alegységek részére (magyar), Centauro páncélozott harcjármű (olasz), Gidrán páncélozott, támogató harcjármű (magyar).

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
Újdonság a statikus soron: PzH 2000 önjáró löveg (Fotó: Vámosi Sándor)

A gyakorlat alapja egy teljes harcászati feladat végrehajtása zászlóalj harccsoport szinten. A kiképzési foglalkozás célja, hogy a résztvevő nemzetek megismerjék egymás eljárásrendjét és feladatrendszerét, valamint többnemzeti környezetben készüljenek fel a feladatok végrehajtására. A gyakorlás első fázisa során a nemzetek megismerték egymás harceljárásait és a száraz-, valamint vaklőszeres begyakorlásokat követően, a gyakorlat második fázisában éleslövészettel egybekötött komplex harcászati feladatot hajtanak végre.

Képgaléria megtekintése (26 db kép)
HForce konfigurációjú H145M könnyű, többfeladatú helikopter (Fotó: ZitaM)

A gyakorlat során a Kiemelt Éberségi Tevékenységű többnemzeti harccsoport teljes műveleti készenlét ellenőrzése is zajlott. (A sikeresen végrehajtott validációról a linkre kattintva olvashatunk részleteket!)

Magyarország kormánya 2022 márciusában döntött a NATO Kiemelt Éberségi Tevékenység Harccsoport többnemzetivé tételéről úgy, hogy a keretnemzeti feladatköröket továbbra is hazánk látja el. A NATO tagállamok felé közvetített felhívásra Olaszország, Törökország és Horvátország jelezte részvételi szándékát és kezdte meg a csatlakozás előkészítését. Az így megalakult harccsoport célja a közös kiképzés során az együttműködési képesség megteremtése és a kijelölt erők összekovácsolása. A csapatok fogadására alkalmas tábort a veszprémi Újmajor bázison alakították ki és az MH bakony Harckiképző Központ üzemelteti.

A gyakorlatban a Magyar Honvédség részéről 17 alakulat vett részt közel 600 fővel. Ehhez társul a legnagyobb létszámmal az olasz hegyivadász század harccsoport és egy amerikai légiszállítású lövészszázad. A horvát haderő különböző harctámogató és harcbiztosító erőkkel szerepelt a gyakorlaton, továbbá V4 együttműködés keretében csatlakozott a szlovák haderő egyik százada is.

A fotókat ezúton is köszönjük M. Zitának és V. Sándornak, a meghívót pedig a Honvédelmi Minisztérium Sajtó Osztályának!

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 11:22
Befejeződött az Airbus H225M típusú, közepes szállító helikopterek magyar katonai típusalkalmassági vizsgálata. A megrendelt tizenhat többcélú helikopterből kettőt ez év júliusában adnak át az Airbus Helicopters franciaországi, Marignane-i gyártó központjában.
2023. 03. 13., 13:56
Éves harcászati és taktikai szimulátor tréningen vesz részt az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár kijelölt hajózó és felderítő állománya, valamint az MH Légi Műveleti és Vezetési Irányító Központ irányítói Svédországban.
2023. 03. 08., 16:16
Az Aero Vodochody elvégezte mind a 16 együléses L-159 ALCA nagyjavítását és az utolsó példányt is sikeresen átadták a Cseh Légierőnek. Az L-159-esek üzembentartását további nyolc évvel meghosszabbították és egyéb műszaki fejlesztésekre is sor került.
2023-03-21 13:09:04
Az 1985-ben indult légitársaság most harmadszor változtat arculatán. A jelenlegi festések 1999 óta láthatóak a világ legnagyobb légitársaságának óriásgépein, és az egyik legismertebb márkajelzéssé váltak ez alatt az idő alatt. A mostani arculatfrissítés a gépek függőleges vezérsíkját és a szárnyakat érinti.
2023-03-14 11:44:40
Június 1-től heti hétre növeli járatai számát Budapest és Dubaj között az Emirates. Emellett számos, a magyar utazók körében is népszerű útvonalon bővít a világ legnagyobb nemzetközi légitársasága, és újabb desztinációkon állnak forgalomba az A380-as óriásgépek.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 03. 27., 09:35
Idén júliusra készül el az első kettő, és ebben az évben összesen hat H225M érkezik a helikopterdandárhoz.
2023. 03. 22., 13:17
Különleges túranapot szervezett a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) a 2023 Európa Kulturális Fővárosa Veszprém programsorozat keretében március 11-én.
2023. 03. 22., 10:03
A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő és legfenntarthatóbb légitársasága budapesti sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb géppel bővül itthoni flottája.
2023. 03. 21., 14:34
Összesen 463 darab makettet láthattak az érdeklődők a XXXI. Országos Makett Kiállításon és Versenyen, Szolnokon, március 18-án.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

A nyugat-balkáni béke Magyarország egyik legfontosabb biztonságpolitikai érdeke, hiszen ez az európai béke egyik záloga is egyben, elérése és biztosítása embert próbáló, kihívást jelentő feladat – hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes március 26-án, vasárnap a Koszovóból visszatérő MH KFOR Hadműveleti Tartalék Zászlóalj manőver századának fogadásakor Kecskeméten.