2023. 11. 28. kedd
Stefánia
: 380 Ft   : 347 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

14 éve történt a hejcei tragédia

14 éve történt a hejcei tragédia
JETfly  |  2020. 01. 20., 11:25
14 éve történt a hejcei tragédia

Idén is katonai tiszteletadással emlékeztek meg a 2006. január 19-én Hejce közelében történt repülőbaleset áldozataira, amely során egy szlovák An-24-es szállítógép a település fölé magasodó Borsó-hegynek ütközött és lezuhant.

A vasárnapi megemlékezésen jelen volt Benkő Tibor, hazánk honvédelmi minisztere és Peter Gajdoš Szlovákia védelmi minisztere.

A tizennégy évvel ezelőtti katasztrófában negyvenkét, a koszovói KFOR-misszióból hazatérő szlovák katona vesztette életét. A szerencsétlenséget mindössze egy katona, Martin Farkas élte túl, aki a baleset óta minden évben jelen van a megemlékezéseken.

A légikatasztrófa helyszínén álló emlékhelyen történt koszorúzást és szentmisét követő katonai tiszteletadáson Benkő Tibor, Magyarország honvédelmi minisztere aláhúzta: az emlékmű, a sírkövek, a Borsó-hegyen álló kopjafák és a mécsesek lángja mind-mind az elvesztett katonabajtársak emlékét idézik. Mégis, emléküket valójában a szívünkben őrizzük. „A gyász a legfájdalmasabb pillanata az emberi életnek” – mondta, hozzátéve, hogy szeretteink elvesztésekor mindig megfogalmazódik a kérdés: miért pont velük történt. Sem megérteni, sem tudomásul venni nem akarjuk, mégis el kell fogadjuk.

„Ők azok, akik más népek békéjéért, biztonságáért, szabadságáért mentek külföldre szolgálni és mi együtt gyászolunk, mert katonák voltak, közénk tartoztak, egy családba tartozunk. Enyhítse fájdalmunkat az, hogy ismerhettük őket, velük együtt szolgálhattunk. Emléküket kegyelettel őrizzük, nyugodjanak békében” – fogalmazott Benkő Tibor.

Peter Gajdoš szlovák védelmi miniszter hangsúlyozta: 2006 óta január 19. Szlovákia történelmének fekete napja. Beszédében együttérzését fejezte ki a tragédiában elhunyt negyvenkét szlovák katona hozzátartozóinak, valamint köszönetet mondott Hejce község lakosságának, valamint a magyar fegyveres erők tagjainak, a 2006-ban nyújtott önzetlen segítségért, valamint azért az áldozatos munkáért, amellyel a mai napig őrzik az elvesztett katonák emlékét.

A megemlékezés, amelyen – mások mellett – jelen volt Korom Ferenc altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, valamint Daniel Zmeko vezérezredes, a szlovák hadsereg vezérkari főnöke is, a szlovák és magyar tábori lelkészi szolgálatok imádságával ért véget.

 

További fotókat ezen a linken találhatnak Olvasóink!

 

Forrás: https://honvedelem.hu/

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 11. 08., 13:34
2023. október 6-án a Saab - mielőtt átadná a Svéd Fegyveres Erők részére - leszállította az FMV-nek (Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal) üzemeltetési tesztelésre az első sorozatgyártású Gripen E típusú harci repülőgépet.
2023. 11. 02., 14:26
Az AIR DEFENDER 2023 nemzetközi NATO hadgyakorlaton a résztvevő 25 nemzet 250 repülőgépe és helikoptere között ott voltak a kecskeméti Gripenek és a Puma harcászati repülő század tagjai is. A magyar kontingens parancsnokával, Molnár Tibor őrnaggyal az Aranysas magazin idézte fel a két hét eseményeit.
2023-11-14 11:04:00
A Hévíz-Balaton Repülőtéren a vadászgépek fogadása, felvezetése, végezetül pedig éjszakai letároláshoz történő felkészítése olyan gördülékenyen zajlott, mintha csak a kecskeméti katonai bázisukon járnánk.
2023-11-13 14:56:44
Idén Magyarország töltötte be a NATO Air Battle Decisive Munitions (ABDM) kezdeményezés elnöki pozícióját. A szervezet nagyszabású őszi ülésén – hazánk mellett – tizenöt NATO tagország képviselői vettek részt Budapesten, október 23–27. között.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 11. 22., 15:13
A nemzeti ellenállóképesség erősítése és Magyarország védelme érdekében különleges közös szolgálat kezdődött idén ősszel Veszprémben, ahol november első napjai óta a polgári életben már több évtizeden át bizonyított szakemberek tartalékos katonaként készülnek fel katonai légiforgalmi irányítói feladatokra az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központban (MH LMVIK).
2023. 11. 20., 12:12
Szudán a déli országrész 2011-es kiválásáig és Dél-Szudán néven független állammá alakulásáig Afrika legnagyobb területű országa volt, most „csak” a harmadik.
2023. 11. 20., 12:05
A Magyar Honvédség legújabb haditechnikai eszközei mellett többek között harcászati, illetve tűzszerész bemutatóval várja az érdeklődőket nyílt napján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kara, december 1-jén.
2023. 11. 16., 12:26
A közelmúltban zajlott az idei év - légierős szempontból - legfontosabb, a haderőnem minden alakulatát és technikai eszközét megmozgató kiképzési esemény, a Kék Villám IV. gyakorlat, amelynek feladatai és célkitűzései szorosan illeszkednek az Adaptive Hussars 2023 többnemzeti, országos gyakorlat tematikájába.

  Legfrissebbek most

Amikor a repülés szeretetéhez nagysebességű konstrukció párosul, az eredmény igazán lenyűgöző lehet. Ez teljesen igaz a Squadron Foundation szervezetre, amely hosszú évek óta azon dolgozik, hogy üzemképes Lim-2-es repülőgépet varázsoljanak a lengyel égboltra.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Az F-16-osok nem rendelkeznek beépített beszállólétrával, ami problémát jelenthet a jövőbeni műveletek során olyan helyszíneken, ahol korlátozott a földi támogatás. Mutatjuk az innovációs ötleteket!