2023. 10. 04. szerda
Ferenc
: 388 Ft   : 370 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gyorsreagálású légierős csoport létrehozásáról egyeztettek

Gyorsreagálású légierős csoport létrehozásáról egyeztettek
JETfly  |  2019. 02. 08., 11:33
Gyorsreagálású légierős csoport létrehozásáról egyeztettek

Tíz nemzet harminc képviselője egyeztetett február 6-án, szerdán a NATO-n belül alakuló, gyorsreagálású légierős csoport létrehozásáról. A fővárosi konferencia házigazdája a Magyar Honvédség volt.

Más nemzetek mellett Csehország, Finnország, Lengyelország, Németország, Magyarország és Szlovákia légierejének képviselői vettek részt a Multinational Air Group-ot (MAG) bemutató konferencián. Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnem szemlélője a rendezvényen elmondta, a megváltozott biztonsági helyzet arra késztette a szövetséget, hogy úgynevezett többnemzeti gyorsreagálású csoportokat hozzon létre; ezeknek része a légierő is. A német vezetéssel megalakuló csoport várhatóan 2026-ra éri el a teljes készenlétet.

A MAG-rendszerben kiemelt szerep jut a kooperációnak, így természetes az információk cseréjére, és lehetőség lesz például a közös légiszállító képesség kialakítására. Ugyanakkor a hangsúly – ahogy a csoport neve is mutatja – a gyors reagáláson lesz. A csoportok gyakorlatokat is tartanak, s ezeken a magyar légierő a Gripen vadászgépekkel vesz részt; a tervek szerint a jövőben a légvédelmi rakétaegységeket is bevonhatják ezekbe a kiképzésekbe.

Ingo Gerhartz altábornagy, a német légierő parancsnoka megnyitóbeszédében elmondta, a NATO-t érő biztonsági kihívások világosan kijelölik a szervezet útját, s ezért van szükség a gyorsreagálású egységek létrehozására. Mint a konferencián elhangzott, a MAG nemcsak a gyors bevethetősége miatt fontos, hanem a különböző nemzeteknek és katonai képességeknek köszönhetően egyfajta „szerszámosláda” is, amellyel minden felmerülő problémára meg lehet adni a megfelelő választ.

Fotók: Tóth László

Bár a konferenciához élesen nem kapcsolódik, de érdemes megjegyezni, hogy a magyar és a német légierő február 5-én, kedden együttműködési megállapodást kötött. A megállapodást Kilián Nándor dandártábornok és Ingo Gerhartz altábornagy írták alá a fővárosban. A dokumentum aláírásakor Kilián Nándor dandártábornok elmondta: a kapcsolat nem most kezdődött a német légierővel, de szeretnék ezt tovább erősíteni, és új szintre emelni.

 

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2023. 09. 19., 15:09
A bolgár védelmi minisztérium 9,55 millió euró értékű szerződést írt alá a lengyel Wojskowe Zaklady Lotnicze Nr. 2-vel (2. számú Légijármű Javító Üzem). Az augusztus 11-én bejelentett megállapodás a Bolgár Légierő MiG-29-es vadászgépeinek hat hajtóműve javítására vonatkozik.
2023. 09. 14., 15:57
2023. szeptember 14-én terjedt el a repülős oldalakon az a Franciaországban készült fotó, melyen az első horvát részre leszállítandó Dassault Rafale vadászbombázó látható.
2023-09-18 14:15:39
Az MH 47. Bázisrepülőtér alkalmazottjai, illetve a dolgozók családtagjai és barátai számára tartottak színes programokkal tarkított családi napot a pápai katonai repülőtéren, szeptember 16-án, szombaton.
   MÁSOK ÍRTÁK
2023. 10. 03., 12:10
A 175 éves Magyar Honvédség évfordulója előtt tisztelegtek azok az ejtőernyősök, akik szeptember végén 175 ugráson vettek részt Szolnokon, a szandai réten.
2023. 10. 02., 10:51
2013. szeptember 7-én szerencsétlenül járt az afgán légierő egyik MD 530F helikoptere. A súlyos sérülést szenvedett kétfős személyzet mentését amerikai erők hajtották végre, és a műveletet magyar helikopteresek biztosították a levegőből.
2023. 09. 28., 09:34
Dr. Marjan Cencen budapesti szlovén nagykövet tett látogatást az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál Szolnokon, hogy személyesen is köszönetet mondjon a Szlovéniát ért, egyik legnagyobb természeti katasztrófa során kapott magyar segítségnyújtásért.
2023. 09. 27., 10:50
A HadERŐ című műsor újabb epizódjában kicsit közelebbről is megismerkedhetünk az MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandárnál települő Dassault Falcon 7X típussal.

  Legfrissebbek most

2023. október 2-án, hétfőn a Francia Légierő Mont-de-Marsan légibázisán zajlott le az a hivatalos ceremónia, melynek keretein belül átadták az első Rafale-t Horvátország részére.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

Véget ért a leendő EUFOR parancsnok és törzse, valamint a magyar parancsnoki évhez kapcsolódó képességek (például támogató, tűzszerész, MEDEVAC) szakállománya részére tartott békeműveleti célfelkészítés szeptember 29-én.