2024. 04. 17. szerda
Rudolf
: 395 Ft   : 372 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gyorsreagálású légierős csoport létrehozásáról egyeztettek

Gyorsreagálású légierős csoport létrehozásáról egyeztettek
JETfly  |  2019. 02. 08., 11:33
Gyorsreagálású légierős csoport létrehozásáról egyeztettek

Tíz nemzet harminc képviselője egyeztetett február 6-án, szerdán a NATO-n belül alakuló, gyorsreagálású légierős csoport létrehozásáról. A fővárosi konferencia házigazdája a Magyar Honvédség volt.

Más nemzetek mellett Csehország, Finnország, Lengyelország, Németország, Magyarország és Szlovákia légierejének képviselői vettek részt a Multinational Air Group-ot (MAG) bemutató konferencián. Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnem szemlélője a rendezvényen elmondta, a megváltozott biztonsági helyzet arra késztette a szövetséget, hogy úgynevezett többnemzeti gyorsreagálású csoportokat hozzon létre; ezeknek része a légierő is. A német vezetéssel megalakuló csoport várhatóan 2026-ra éri el a teljes készenlétet.

A MAG-rendszerben kiemelt szerep jut a kooperációnak, így természetes az információk cseréjére, és lehetőség lesz például a közös légiszállító képesség kialakítására. Ugyanakkor a hangsúly – ahogy a csoport neve is mutatja – a gyors reagáláson lesz. A csoportok gyakorlatokat is tartanak, s ezeken a magyar légierő a Gripen vadászgépekkel vesz részt; a tervek szerint a jövőben a légvédelmi rakétaegységeket is bevonhatják ezekbe a kiképzésekbe.

Ingo Gerhartz altábornagy, a német légierő parancsnoka megnyitóbeszédében elmondta, a NATO-t érő biztonsági kihívások világosan kijelölik a szervezet útját, s ezért van szükség a gyorsreagálású egységek létrehozására. Mint a konferencián elhangzott, a MAG nemcsak a gyors bevethetősége miatt fontos, hanem a különböző nemzeteknek és katonai képességeknek köszönhetően egyfajta „szerszámosláda” is, amellyel minden felmerülő problémára meg lehet adni a megfelelő választ.

Fotók: Tóth László

Bár a konferenciához élesen nem kapcsolódik, de érdemes megjegyezni, hogy a magyar és a német légierő február 5-én, kedden együttműködési megállapodást kötött. A megállapodást Kilián Nándor dandártábornok és Ingo Gerhartz altábornagy írták alá a fővárosban. A dokumentum aláírásakor Kilián Nándor dandártábornok elmondta: a kapcsolat nem most kezdődött a német légierővel, de szeretnék ezt tovább erősíteni, és új szintre emelni.

 

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 03. 28., 14:43
Mint ahogy arról korábban már lapunkon is beszámoltunk, Dánia - az F-35-ösök érkezésével - folyamatosan vonja ki a hadrendből F-16-os vadászbombázóit, melyek értékesítését már korábban meghirdették. A lehetséges vásárló kilétét a napokban hozták nyilvánosságra.
2024. 03. 27., 16:19
20 évvel ezelőtt, 2004. március 16-án érkezett meg Olaszországba két F-104 Starfighter kíséretében az első Eurofighter Typhoon. A jeles évforduló alkalmából nem maradhatott el egy jubileumi festésű példány bemutatása sem.
2024-04-11 09:56:47
2024. április 12-től három hétig a kecskeméti repülőbázison tartózkodik a magyar részre gyártott KC-390 katonai szállítórepülőgép – tájékoztatott Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter.
2024-03-21 13:58:05
Modern helikopterek váltják a régi eszközöket a Magyar Honvédség kutató-mentő szolgálatában – jelentette be a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hozzátette: a napokban a régi típusú Mi-17-es helikoptereket a modern H145M forgószárnyasok váltották fel.
2024-03-21 09:15:14
2006. március 21-én nagyszabású eseményre, a Magyar Légierő első öt JAS 39 Gripenjének (3 C és 2 D változat) érkezésére várták a sajtó képviselőit a Kecskeméti Repülőbázison. A repülőgépeket a Magyar Légierő négy, illetve a Svéd Légierő három hajózója repülte hazánkba. A kétórás út a Svéd Védelmi Beszerzések Hivatalának linköpingi területéről indult.  
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 04. 15., 14:35
A Magyar Honvédség légi kutató-mentő szolgálata - H145M típusú helikopterrel - is részt vett egy, Martonvásár környékén eltűnt kisrepülőgép keresésében, április 13-án, szombaton.
2024. 04. 11., 13:55
Az idei évben is az EUFOR Althea művelet parancsnoki teendőit ellátó nemzet, vagyis 2024-ben Magyarország biztosítja a bosznia-hercegovinai békemisszió MEDEVAC (Medical Evacuation), azaz egészségügyi kiürítési képességét.
2024. 04. 10., 09:29
A repülés iránt az átlagosnál jobban érdeklődő utasok és a repülőgépfotósok kedvencei közé tartoznak azok a gépek, amelyek egy légitársaság vállalati arculatától és szabvány festésmintájától eltérő színekben repülnek.
2024. 04. 08., 12:46
Szombat hajnalban a bosznia-hercegovinai Biztonsági Minisztérium két eltűnt turista megtalálásában kérte az EUFOR nemzetközi misszió segítségét.

  Legfrissebbek most

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„A második világháború alatt legalább huszonnégy – amerikai és szovjet – légitámadás érte Győr városát – legalább ennyiszer zúgtak a szirénák, omlottak le az épületek és menekültek az óvóhelyekre az emberek a bombázások elől.”