2024. 07. 22. hétfő
Magdolna
: 390 Ft   : 358 Ft Benzin: 625 Ft/l   Dízel: 687 Ft/l   Írjon nekünk HADITECHNIKA

Gyorsreagálású légierős csoport létrehozásáról egyeztettek

Gyorsreagálású légierős csoport létrehozásáról egyeztettek
JETfly  |  2019. 02. 08., 11:33
Gyorsreagálású légierős csoport létrehozásáról egyeztettek

Tíz nemzet harminc képviselője egyeztetett február 6-án, szerdán a NATO-n belül alakuló, gyorsreagálású légierős csoport létrehozásáról. A fővárosi konferencia házigazdája a Magyar Honvédség volt.

Más nemzetek mellett Csehország, Finnország, Lengyelország, Németország, Magyarország és Szlovákia légierejének képviselői vettek részt a Multinational Air Group-ot (MAG) bemutató konferencián. Kilián Nándor dandártábornok, a Magyar Honvédség Parancsnokságának légierő haderőnem szemlélője a rendezvényen elmondta, a megváltozott biztonsági helyzet arra késztette a szövetséget, hogy úgynevezett többnemzeti gyorsreagálású csoportokat hozzon létre; ezeknek része a légierő is. A német vezetéssel megalakuló csoport várhatóan 2026-ra éri el a teljes készenlétet.

A MAG-rendszerben kiemelt szerep jut a kooperációnak, így természetes az információk cseréjére, és lehetőség lesz például a közös légiszállító képesség kialakítására. Ugyanakkor a hangsúly – ahogy a csoport neve is mutatja – a gyors reagáláson lesz. A csoportok gyakorlatokat is tartanak, s ezeken a magyar légierő a Gripen vadászgépekkel vesz részt; a tervek szerint a jövőben a légvédelmi rakétaegységeket is bevonhatják ezekbe a kiképzésekbe.

Ingo Gerhartz altábornagy, a német légierő parancsnoka megnyitóbeszédében elmondta, a NATO-t érő biztonsági kihívások világosan kijelölik a szervezet útját, s ezért van szükség a gyorsreagálású egységek létrehozására. Mint a konferencián elhangzott, a MAG nemcsak a gyors bevethetősége miatt fontos, hanem a különböző nemzeteknek és katonai képességeknek köszönhetően egyfajta „szerszámosláda” is, amellyel minden felmerülő problémára meg lehet adni a megfelelő választ.

Fotók: Tóth László

Bár a konferenciához élesen nem kapcsolódik, de érdemes megjegyezni, hogy a magyar és a német légierő február 5-én, kedden együttműködési megállapodást kötött. A megállapodást Kilián Nándor dandártábornok és Ingo Gerhartz altábornagy írták alá a fővárosban. A dokumentum aláírásakor Kilián Nándor dandártábornok elmondta: a kapcsolat nem most kezdődött a német légierővel, de szeretnék ezt tovább erősíteni, és új szintre emelni.

 

Forrás: https://honvedelem.hu

Ha tetszett a cikk, kövesse
a JETflyt a Facebookon!
Ha lemaradt volna erről:

Még több friss hír

2024. 07. 16., 09:26
Újabb két Airbus H225M közepes többcélú helikopter érkezett Magyarországra hétfőn – közölte a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a most érkező gépekkel tízre nőtt a Magyar Honvédségben a H225M típusú helikopterek száma.
2024. 07. 01., 09:15
A nyár első hónapja bővelkedett repülős programokban, nem lesz ez másképp júliusban sem: a hónap első szombatján Berekfürdőre várják az érdeklődőket, ahol a felújított 9603-as oldalszámú MiG-21MF-et mutatják be. Mutatjuk a részleteket, mitől is lesz különleges ez a bemutató.
2024. 06. 24., 14:03
„A sikerhez kevés csupán az eszköz és a technika, kell hozzá motivált, tenni akaró állomány elszánt, odaadó parancsnokkal az élén” – fogalmazott köszöntő beszédében Könczöl Ferenc ezredes, az MH Légierő Parancsnokság megbízott parancsnoka az MH 47. Bázisrepülőtér parancsnoki beosztás átadás-átvétele alkalmából rendezett ünnepségen, június 21-én.
2024-07-13 16:00:08
„Az elmúlt napok során egy olyan versenynek lehettünk tanúi, ahol a világ legkiválóbb ejtőernyősei mérték össze felkészültségüket, technikai tudásukat, és elhozták ennek a különleges sportnak az izgalmát, szépségét nekünk” – búcsúzott Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese a 46. Ejtőernyős Világbajnokság résztvevőitől a szolnoki RepTárban, július 12-én.
2024-07-07 23:08:03
Vannak katonák, akiket – kis áthallással – bölcső helyett a levegő ringatott. A magyar válogatott tagjai már gyermekkorukat is a reptéren töltötték, vagy fiatalon szerettek bele az ejtőernyőzésbe, a honvédség iránti elköteleződésüket is a sport szeretete inspirálta.
   MÁSOK ÍRTÁK
2024. 07. 22., 09:18
Április elsején egy újabb fejezet zárult le a nagygépes repülés történetében. Ezen a napon teljesítette utolsó feladatát a NASA DC-8-as kutató repülőgépe.
2024. 07. 18., 10:40
A nemzetközi légikikötő várhatóan július 18-án éjjel fél egytől ismét fogadja a Debrecenbe érkező és onnan induló járatokat.
2024. 07. 16., 13:52
Véget ért 46. Katonai Ejtőernyős Világbajnokság - A „szolnoki szikrázás” a csodálatos színek mellett a fény és árnyék izgalmas játékának megörökítésére is lehetőséget kínált. A fekete-fehér fotók soha el nem múló varázsával.
2024. 07. 12., 16:30
Megérkeztek Pápára, a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőtérre a Jolly Vihar 24 gyakorlaton részt vevő külföldi alakulatok: az Amerikai Légierő 56. és 57. Harci Kutató-mentő Százada.

  Legfrissebbek most

Portugália védelmi minisztere, João Nuno Lacerda Teixeira de Melo, június végén jelentette be, hogy a légierő modernizációjának következő lépéseként az Embraer Super Tucano kiképző és könnyű harci repülőgép új változatát vásárolnák meg.

  HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Amennyiben feliratkozik alkalmi hírlevelünkre, postafiókjába küldjük a legfrissebb híreket!

E-mail cím:

Megszólítás:


A hírlevél feliratkozáshoz el kell fogadni a feltételeket.

Feliratkozás most

  Háború Művészete magazin

„Ma lőnek először, szerencsére hozzáértő személyzet kezelésében” – nyugtázta elégedetten az új Leopard harckocsikról és a frissen képzett kezelőszemélyzetről dr. Nagy Norbert őrnagy.